07.02.18 Výživa

10 kroků, které pomohu vašemu pejskovi zhubnout

Má váš mazlíček pár kilo navíc? Pak byste s tím měli něco dělat. Lehká nadváha totiž může snadno přerůst v obezitu, která je příčinou mnoha zdravotních komplikací.

  1. Stanovte si reálný cíl.

    Víte, jaká je optimální váha vašeho psa? Pokud ne, poraďte se s veterinářem nebo chovatelem daného plemene. Poznamenejte si aktuální a cílovou hmotnost a časový horizont, do kdy byste chtěli, aby pes zhubl. Nezapomínejte, že každý pes je jiný. Jednomu stačí ubrat pamlsky a zvýšit pohybovou aktivitu a zhubne raz dva, jinému je nutné od základů upravit jídelníček.

  2. Piškoty vyměňte za dietní pamlsky.

    Snažte se eliminovat veškeré přilepšování od stolu a vybírejte dietní verze pamlsků. Dobrou odměnou při výcviku mohou být kousky vařeného kuřecího masa nebo na malé kousky nakrájené maso sušené.

  3. Vsaďte na pohyb.

    Podpořte psa v pohybu. Pravidelná fyzická aktivita je skvělým pomocníkem, který doplňuje snížení příjmu potravy. Prodlužujte procházky, házejte psovi míček, v létě s ním choďte pravidelně plavat. Plavání je ideální pohyb, který nezatěžuje klouby a přitom procvičuje svaly. Ale pozor, silně obézní psy nezatěžujte přehnanými pohybovými aktivitami, které by mohly znamenat extrémní zátěž pro jejich srdce, plíce a klouby. Stačí jim lehčí pohyb v podobě častějších procházek.

  4. Zvolte optimální dietní režim.
    Dávejte psovi tolik krmiva, kolik je dávkování pro váhu, které chcete dosáhnout. Váží-li pes 30 kg a ideální váha je 25 kg, pak dávejte množství odpovídající 25 kg psovi. (Na obalech granulí je udávána dávka v určitém rozmezí, proto zohledněte i pohybovou aktivitu.) Dva až tři týdny dodržujte tento režim a výsledek posuďte. Jestliže úprava krmné dávky nezabrala, je na řadě vyzkoušet krmivo s označením light nebo low calories. Tyto receptury obsahují víc proteinů a vlákniny, méně sacharidů a tuků. Na trhu naleznete celou řadu značek, vybírejte mezi těmi osvědčenými. Jestliže krmíte syrovou nebo vařenou stravou, upravte množství potravy a vybírejte méně kalorické suroviny.

  5. Pravidelně psa važte a zapisujte si pokroky.

    Sledujte hubnoucí pokroky. Psa važte jednou týdně, ideálně vždy ve stejnou denní dobu. Posuzujte aktuální váhu a podle toho případně upravte jídelníček nebo množství pohybu.

  6. Dejte si za cíl postupné hubnutí.

    Postupné snižování váhy povede k trvalému snížení váhy s větší pravděpodobností, než hladovka následovaná návratem k předchozímu krmnému režimu. Nejlepší je prostě hubnout pomalu, ale jistě. Týdně byste měli dosáhnout maximálně 1,5 % úbytku na váze. Pes vážící 20 kg, jehož ideální hmotnost je 15 kg, by měl své optimální váhy dosáhnout nejdříve v průběhu čtyř měsíců. 

  7. Psovi dietu usnadněte.

    Rozdělte krmení do dvou až tří menších denních porcí. Pravidelný přísun potravy zajistí, že pes nebude vyhladovělý. Pokud má pes stále hlad, zkuste mu přidat syrovou nebo vařenou mrkev nebo jinou zeleninu podle chuti. Zelenina obsahuje jen málo kalorií, zároveň je však bohatá na vlákninu, která pomůže psa lépe zasytit.

  8. Sjednoťte se jako rodina.

    Dietní režim psa by měla uznávat celá rodina, včetně babiček nebo dětí, které mají tendence psovi „přilepšovat“. Přesvědčte i přátele a známé, že pes netrpí, když nedostane kus rohlíku, naopak je to pro jeho dobro.

  9. Oddělte zvířata při krmení.

    Jestliže máte víc psů, nebo vaši domácnost obývají i kočky, je dieta dvojnásobně těžká. Pes dokáže rychle vyprázdnit i cizí misku. Psy proto krmte odděleně a nedojedené zbytky neprodleně odklízejte. Kočkám dávejte misky na vyvýšené místo, kam se pes nedostane.

  10. Buďte důslední.

    Jakmile dosáhnete cíle a pes bude mít ideální váhu, musíte zůstat i nadále důslední. Nezapomínejte, že základem je pravidelný pohyb, optimální krmná dávka a žádné zbytečné pamlsky.

Zdroj: J. M. Evans, Kay White, Průvodce péčí o psa, Brázda, 2014

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com