04.10.16 Výchova a výcvik

6 častých chyb při výcviku

Výcvik psa je pro pohodové soužití s člověkem velmi důležitý. Ještě dříve, než začnete svého čtyřnohého parťáka trénovat, dobře si promyslete postup. Pokud ho něco naučíte špatně, bude se vám cvik mnohem hůř opravovat a pes bude zmatený. Jakým chybám se vyvarovat?

Moc dlouhý trénink

Uvědomte si, že velký dril a moc časté opakovaní určitého cviku je přímo zabijákem veškeré motivace. Ukončete proto trénink v pravý čas, aby si k němu pes nevypěstoval averzi. Je určitě lepší cvičit častěji a kratší dobu, kdy bude pes provádět vše s nadšením, než přetěžovat psa dlouhými lekcemi.

Jednotvárnost

Buďte kreativní, psa musí výcvik bavit. Pokud bude stále stejný, začne se za chvíli nudit. Při tréninku je nutné střídat jednotlivé cviky a používat hru. Nezapomíneje ani na pochvaly a odměny.

Polidšťování

Nepřisuzuje psovi schopnost lidského myšlení. Pes automaticky neví, co si pod slovním pojemem představit, musíte ho správně navést.

Nedodržení správné intonace

Jestliže budete mluvit stále stejným tónem, je to špatně. Pro psa je mnohem snazší orientovat se podle tónu vašeho hlasu. Naučte se používat povzbuzující, rozkazující, chválicí a zakazovací intonaci.

Vytvoření nežádoucího návyku

Nepoužívejte stále stejnou kombinaci cviků (např. sedni, lehni, štěkej), pes pak bude automaticky předpokládat, že poté, co si sedne, následuje lehnutí apod.

Nerespektování individuality psa

Každý pes je jiný, dokonce i v rámci jednoho plemene, proto se snažte ke svému přistupovat jako k individualitě a zohledňujte jeho temperament. Pokud si nevíte rady, určitě navštivte odborníka, trenéra nebo psího psychologa, který zhodnotí povahu vašeho psa a poradí vám správný postup.