06.11.11 Plemena

Anglický buldok

Historie

Jedná se o anglické národní plemeno, jehož historie je poměrně dlouhá. Počátek vzniku plemene se spojuje mastify. Podle odborníků byl buldok vlastně taková zmenšenina mastifa. První zmínku o předcích buldoka nalezneme již ve středověku. V té době byli tito psi používáni k zápasům psů s býky (pes měl býka štvát a pak pevně ho držet za mulec). Tato pochybná lidová zábava byla v roce 1835 v Anglii zákonem zakázána. Bohužel to mělo dopad i na omezení chovu plemene. Naštěstí pánové Ben White a Bill George se stali průkopníky novodobého chovu buldoků a zasadili se významně na jeho záchraně a obnově ztracené popularity. Tentokrát už buldok sloužil především jako pes společenský. Díky svému osobitému vzhledu se buldok v 19. století uplatnil také na výstavách psů, oficiálně byl v Anglii uznán v r. 1873. Během následujících sta let se jeho podoba hodně změnila. Organizovaným chovem byly typické znaky stavby těla zdůrazněny a dotaženy až do krajnosti. Krátké končetiny se ještě více zkrátily, plochý a široký obličej se ještě zploštil a rozšířil. Dlouhou dobu se buldok choval jen ve své domovině, v Anglii totiž existoval zákon, který zakazoval export psů do jiných států. Ten byl nakonec zrušen a psi se tak dostali i do ostatních zemí, kde si díky svému vzhledu získali značnou oblibu. V České republice existují 3 kluby pro toto plemeno: Bulldog club; Moravskoslezský bulldog-mops klub; Klub anglických buldoků ČR.

 

Povaha a využití

Vzbuzuje dojem rozhodnosti, síly a aktivity. Je to pozorný, smělý, věrný, spolehlivý, odvážný pes, divokého vzhledu, ale milé povahy. Za srdce vás chytne jeho dobromyslnost a veselost. K lidem i ostatním psům se projevuje přátelsky, doma je klidný, rád lenoší. Při hrách projevuje nadšení a veselost. Je odvážný, přizpůsobivý, ale dokáže být i zarputilý. Je přítulný a vyhledává blízkost svého pána. Dokáže být znamenitým hlídačem. Uplatňuje se jako společenský pes, který nevyžaduje mnoho pohybu. Kvůli své tělesné konstituci se příliš nehodí na kynologické sporty.

 

Vzhled

Krátkosrstý, podsaditý, spíše nízko posazený, široce stavěný, silný a kompaktní pes. Hlava je v poměru k tělu poměrně veliká, ale žádný ze znaků nesmí dominovat tak, aby byla narušena celková vyváženost, nebo aby byla nepříznivě ovlivněna pohyblivost psa. Obličejová partie krátká, tlama široká, tupá a směřuje nahoru. Jedinci vykazující respirační obtíže jsou vysoce nežádoucí. Trup krátký, s dobrou kostrou, bez sklonu k obezitě. Silné končetiny, dobře osvalené a v silné kondici. Pánevní končetiny jsou vysoké a silné, ale ve srovnání s těžkými hrudními končetinami působí poněkud lehčeji. Feny nejsou tak velkého rámce a silně vyvinuté, jako psi.

Srst má jemnou strukturu, je krátká, hustá a hladká. Barva je jednobarevné nebo jednobarevné s černou maskou či tlamou. Barvy (vždy by měly být zářivé a ve svém odstínu čisté): žíhaná, červená všech odstínů, plavá, žlutohnědá atd., bílá a skvrnitá (tzn. bílá v kombinaci s libovolnou z výše uvedených barev). Nepigmentovaný nos, černá a černá s hnědou jsou vysoce nežádoucí.

Hmotnost: psi: 25 kg, feny: 23 kg

 

Péče

Krátká srst nevyžaduje zvláštní péči. Pozornost je třeba věnovat vráskám nad nosem a pod očima, které se musí často čistit. Buldok nesnáší hrubé zacházení, psa ale musíte odmalička důsledně a láskyplně vychovávat. Psi špatně snášejí vyšší teploty, proto při letních vedrech choďte na delší procházky ráno nebo k večeru, přes den stačí krátké vyvenčení. Pamatujte i na fakt, že buldoci poměrně často trpí zdravotními obtížemi (kloubní problémy, vychlípení víčka atd.). Mimořádně složité bývají také porody, které je ve většině případů nutné řešit císařským řezem.

 

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 149 / 16.04.2004 / GB, www.cmku.cz