04.02.10 Pomůcky

Botičky pro psy

 

Psí botičky, stejně jako oblečky pro psy, nejsou pouze módní výstřelkem, ale patří k praktické součásti psí výbavy. Obzvlášť v aktuálním mrazivém počasí, kdy se psí tlapky dostávají do kontaktu s posypovou solí, jsou ochranné botičky skvělým pomocníkem.

 

Kdy psovi nazout botičky?

 

Pokud má pes na tlapkách nějaké poranění, je vhodné pořídit mu speciální ochranné botičky. Ty poraněnou tlapku ochrání před dalším odíráním a zabrání průniku nečistot, tím předchází zánětům. Také ochrání tlapky psů před chladem, ledem, vlhkým počasím a extrémně hrubým povrchem. Pro záchranářské psy, kteří si v sutinách často tlapku poraní, je pak botička nezbytností. Případy, kdy se používají jen jako módní doplněk, vzbuzují spíš úsměv. Pro psa nejsou přirozené, a proto jejich používání bez praktického významu rozhodně nelze doporučit.

 

Psí tlapky a sůl

 

Zima a sníh psům nevadí. S posypovou solí, která se používá k ošetření komunikací, je to však o poznání horší. I když je solení chodníků v mnoha městech zakázané, na silnicích se solí nešetří, a proto se kontaktu s ní stejně nevyhneme. Přece jen přejít silniční přechod nebo autobusovou zastávku občas musíme… :-) (Například v Praze hrozí za solení zasněžených chodníků pokuta od jednoho do 30 tisíc korun ve správním řízení. I přes hrozbu pokuty však v Praze najdeme mnohá místa, kde byla sůl na chodnících evidentně použita.) Solením nejvíce trpí stromy, které mohou důsledkem toho chřadnout či hynout. Psům žádné dramatické újmy na zdraví nehrozí, ale sůl může způsobovat nepříjemné pálení jemné kůže mezi prsty. Nejsou-li tlapky delší dobu ošetřovány, hrozí i bolestivé popraskání kůže. Máte-li malého psa, můžete jej přes silnice či posolené chodníky přenést a vypustit jej na „bezpečném“ zasněženém místě. Veterináři radí potřít psovi před venčením tlapky obyčejnou vazelínou, kterou koupíte v lékárně. Po návratu z procházky tlapky opláchněte vodou, vysušte a znovu je namažte. Když má pes polštářky nebo meziprstní prostory nějak poraněné, tak ale pouhé mazání nestačí. V těchto případech pořiďte ochrannou botičku.

 

Výběr botiček

 

Botičky pro psy by měly být měkké a pohodlné, neměly by se vyzouvat a omezovat psa v pohybu. Suchý zip umožní snadné a rychlé nazutí a upevnění „na míru“. K určení správné velikosti změřte délku a obvod přední tlapky, když pes stojí. Na trhu je k dostání mnoho designů, velikostí a typů botiček od různých výrobců. Bývají vyrobeny z neoprenu nebo textilu, který je impregnován polymerovou vrstvou. Některé materiály jsou imitací kůže a díky perforaci jsou i prodyšné, což zamezuje tvorbě zapařenin, ekzémů a plísní. Jiné modely mají zase pryžovou podrážku s protiskluzovou úpravou a odrazovou ocelovou špičkou. Rozhodně tedy máte z čeho vybírat.