16.04.11 Život s kočkou

Čůrá, kde nemá

Někteří autoři rozdělují tuto problematiku na močení jako takové a na značkování močí. Ovšem jsou kočky, které jak značkují, tak vydatně močí mimo určené místo, nebo jiné, u kterých se těžko rozlišuje, zda jde o značkování či nikoliv...

...Takže v našem souboru jsou všichni čůrající hříšníci pěkně pohromadě. Zkusila jsem je pro lepší přehlednost alespoň seřadit podle seznamu možných příčin jejich prohřešků.

Já chci čůrat vestoje jako kluk!
Máme ročního britského kocourka. Už od počátku byl problém ho naučit na záchodek, asi proto, že byl zvyklý na jiný a někde jinde. Trvalo to dlouho, ale časem se to naučil. Pak jsme byli na dovolené a o kocoura se v té době starala známá. Docela se „zkazil“ a začal občůrávat snad všechny rohy, které objevil (i do pračky vlezl, do vany!). Museli jsme za ním pořád chodit a hlídat ho, spoustu nocí jsme nespali, abychom ho vždy včas odnesli na jeho záchod. Když už tam konečně asi měsíc pravidelně chodil, dělali nám v bytě nové dveře a vznikl výklenek, do něhož se vyčůral. Od té doby už zase občůrává všude všechno. Prostě to vypadá, jako kdyby si z nás dělal srandu. Když jsme doma nebo když ho hlídáme, tak se nevyčůrá nikde jinde než v záchodě. Když spíme nebo jsme pryč, tak vždycky najdeme jednu nebo i víc louží. Divné je, že kadit chodí do záchodu z 99 %, ale čůrat tam nechce. Někdy jsme ho chytli přímo, když čůral v rohu, tak jsme ho dali hned do záchodu a nadali jsme mu, a za chvilku byla louže jinde nebo na stejném místě. Někdy hrabe v záchodě, pochválíme ho a za pět minut na to najdeme v rohu louži. Vždycky ale čůrá jenom tam, kde není koberec a snaží se to pak zahrabat. Dá se s tím něco dělat, nebo už se to nenaučí a bude muset jít z domu?

Pane jo! Vyhazov z domu… A přitom hned v úvodu stojí, že kocourek byl zřejmě zvyklý na jiný záchod umístěný někde jinde. Vrtá mi hlavou, proč tedy páníčci dělají celý rok násilí sobě i kocourkovi, místo aby se snažili přijít na to, jaký záchod mu bude vyhovovat a kam ho nejlépe umístit. Kocourek jim hodně napověděl: Chce čůrat na svislé plochy, má rád výklenky a uzavřené prostory, vysoké stěny. Z dotazu není zřejmé, kde je kocourkův záchod umístěn, ale je jasné, že tam, kde je, kocourovi vůbec nepasuje. Přesto se snaží páníčkům zavděčit, a když ho tak úporně stále nosí do toho nevyhovujícího záchodu, udělá jim radost, a v době jejich přítomnosti ukáže, že to s určitým sebezapřením zvládne. Ale jakmile usnou nebo odejdou, s úlevou jde čůrat na místo, které vyhovuje jemu, a pak poctivě zahrabává, co vytvořil. Takže místo neustálého hlídání a rozčilování bude lepší pořídit další dva záchody s vysokými stěnami nebo kryté vysokým víkem, tak aby tam kocourek mohl močit pěkně vestoje, a umístit je tam, kde mu to bude nejlépe vyhovovat. Tedy jeden určitě do výklenku u dveří a druhý třeba vedle pračky do koupelny. I se stelivem bude dobré si pohrát a vybrat takové, ve kterém bude kocourek s chutí hrabat. Všechny jeho „produkty“ bych alespoň zpočátku ihned odstraňovala, aby záchodky byly stále čisté a lákavé.



Ukázka z knížky Babo, raď! Když kočka ignoruje záchod.
Autorkou je MVDr. Hana Žertová (poradce v oblasti zvířecí psychologie)

Jedná se o první ze série malých brožurek o problémech s kočičím a psím chováním. Zabývá nečistotností a značkováním koček a kocourů, je určena k poučení a pobavení všech majitelů koček, jak nečistotných, tak těch (dosud) čistotných.
 

Více o autorce: www.hanazertova.cz