19.08.09 Život s kočkou

Hrajeme si s kočkou

aneb kdo si hraje, nezlobí!

 

Hra by se měla stát součástí soužití s kočkou

Stejně tak jako u dětí, i u koček hračky podporují fantazii, představivost a pomáhají rozvíjet nejrůznější schopnosti. Zvlášť u malých koťátek je hra velmi důležitým prvkem v jejich životě, neboť se právě při ní naučí mnoha dovednostem a získají tak cenné zkušenosti pro další život. Ať již doma máme malé kotě, nebo dospělou kočku, měla by se hra stát součástí každodenního rytmu. Málokdo ví, že hra nám pomůže se s kočkou sblížit, vytvořit si s ní pouto, a že právě hra je důležitou metodou při znovuzískání důvěry např. u traumatizovaných koček. Hra je tím pravým lékem na znuděného pokojového mazlíka, který by nám jinak svoji nespokojenost mohl dát najevo nežádoucím chováním, k jehož odstranění bychom potřebovali daleko více času a energie. Nemusíme při hře s naší kočkou trávit dlouhé hodiny, I pravidelná čtvrthodinka dvakrát denně bohatě postačí.

 

U malých koťátek je hra přirozeným chováním

Malá koťátka získávají první dovednosti nejen pozorováním své matky, ale také hrou mezi sebou. Koťátka se spolu nikdy nenudí, neboť stále mají při tlapce někoho, s kým mohou dovádět, zápasit a honit se. Při hře poznávají k čemu slouží drápky a zoubky, učí se lovit a zjišťují, že třeba takové kousnutí může pekelně bolet. Učí se tak také komunikaci mezi sebou, předou, pískají, vrčí, syčí, dávají najevo svoje pocity a momentální rozpoložení postojem těla, zvednutým ocáskem, vyhrbeným hřbetem, zježenou srstí, postavením uší apod., což pro ně bude v budoucnu velmi užitečné. Proto je velmi důležité neodebírat kotě od matky a ostatních sourozenců v raném věku. Mějme na paměti, že koťátka by od matky neměla odcházet před třináctým týdnem věku.

 

Dospělé kočky musíme ke hře podněcovat

Zatímco koťátka jsou velice hravá naprosto přirozeně (hravost jim vydrží do šesti měsíců až jednoho roku věku), starší kočku budeme muset ke hře podněcovat. Starší kočka většinu dne prospí, ale během dne mívá své „živé“ čtvrthodinky, kdy hru s námi velice ocení. Při takové hravé náladě běhá kočka po bytě, číhá na nás a chce nás do hry zapojit. Kočku můžeme po bytě pořádně prohnat, honit ji a občas zatleskat, čímž ji přinutíme k rychlým úprkům. Pokud máme v bytě více koček, většinou se do hry všichni rádi zapojí a pořádají rychlé honičky mezi sebou.

 

Hračky za pár korun

Pokud svoje kočky milujeme, potom přirozeně chceme, aby se u nás cítili šťastné a spokojené. Proto si často lámeme hlavu nad tím, jaké hračky jim pořídit. V dnešní době je na trhu široké spektrum hraček pro kočky, ve specializovaných obchodech seženeme vše, co může být pro naši kočku ke hře zajímavé. Nutno ale podotknout, že nás hračky nemusí stát velké fi nanční částky, a že řadu z nich můžeme naší kočce vyrobit sami. Kočce udělá radost i naprostá maličkost jako je např. Zmačkaná kulička papíru, zátka od petlahve, kousek alobalu, šustivá igelitová taška, malá myška přivázaná na provázku, navázané mašličky na židli, rulička od toaletního papíru apod.

 

Jaké hračky jsou pro kočky atraktivní?

Kočky milují hračky, při kterých mohou vybít svoji neupotřebenou energii, milují lov a rychlost, a proto bychom měli při výběru hraček na toto pamatovat. Výbornou hračkou je ta, při které si můžeme s naší kočkou hrát společně. Velice oblíbené je kočičí mávátko, na které můžeme naši kočku lákat, kočka ho bude lovit, běhat za ním a vyskakovat na něj do výšky. Mávátko si můžeme buď zakoupit nebo vyrobit. K výrobě nám postačí proutek nebo stará vařečka, na kterou navážeme nejrůznější stužky. Stužky používáme raději látkové, neboť z umělých lýk se časem uvolňují barviva, což by mohlo být pro naši kočku zdravotně závadné. Stužky můžeme navázat také na židle, nebo na židle pověsit různé myšky, nebo zvonečky s rolničkou. Další hračkou, kterou kočky milují jsou malé myšky nebo míčky, které budeme naší kočce házet, ona je bude lovit, pohazovat si s nimi a některá kočka dokonce aportovat. Výborné jsou tzv. hopíky, které kočky naprosto uchvacují. Dokáží je lovit celé hodiny, dokud se neunaví. Kočkami oceněnou hračkou je myš na gumě, kterou můžeme buď zakoupit nebo vyrobit. Přivážeme ji ke stropu nebo klice dveří a kočka ji bude lovit, skákat na ni a myš se bude vymršťovat. Z této hračky bývají kočky a obzvlášť koťátka nadšené. Pozor však na opravdu pevné uchycení gumy, aby se naší kočce nestal nějaký úraz. Kočičí tunel také řada koček ocení. Kočičí tunely bývají nejčastěji vyrobené ze šustivé látky, mají různé otvory, navázané hračky, a tak zlákají ke hře I rozumnou a majestátnou kočku, o které jsme ani nevěděli, že by ji něco takového mohlo vůbec zajímat. Při hře v kočičím tunelu můžeme využít mávátko, kterým budeme kočku do tunelu lákat, ona na něj bude číhat a lovit ho. Pokud nevlastníme kočičí tunel, snadno ho nahradíme prolézačkou z lepenkových krabic s otvory. Do krabic můžeme také ukrýt nejrůznější míčky a myšky. Mechanické hračky tzn. hračky, které se samy pohybují, nebo vydávají různé zvuky, nejsou pro kočky často tak atraktivní, jak bychom si mysleli. Mezi tyto hračky patří např. pohybující se nebo pískající myš. Často za ně vynaložíme nemalé peníze a jaké je naše zklamání, když je po přinesení domů naše kočka ignoruje, nebo se jich dokonce bojí. Také z hraček s různými rolničkami mají některé kočky obavy. Co je pro jednu kočku zajímavé, může jinou děsit.

 

Kočičí škrabadlo jako nezbytná součást bytu

Součástí našeho bytu by se mělo stát kočičí škrabadlo. Větší a prostornější škrabadlo využije naše kočka ke hrám, ale i menší škrabadlo poslouží výborně svému účelu. Kočku učíme, aby si své drápky brousila na k tomu určeném místě a vychováváme ji. Pokud máme dostatečný prostor v bytě, kočka ocení škrabadlo, které bude sahat až do stropu s různými odpočívadly nebo boudičkami. Pokud jsou však naše prostory omezené, postačí i jeden škrabací sloupek nebo nalepený kus starého koberce v odpovídající výšce. Sloupky škrabadla by také měly být dostatečně vysoké, neboť kočky si rády brousí drápky vestoje s nataženými předními tlapkami. Škrabadlo si můžeme vyrobit z kmene stromu, ke kterému přišroubujeme odpočívadla a omotáme ho sisalovým provazem nebo prádelní šňůrou.

 

Magická sila bylinek

Koupit nebo vyrobit můžeme naší kočce kozlíkový pytlíček. Kozlík lékařský je bylina, která obsahuje kyselinu valerovou a izovalerovou, díky nimž je tak přitažlivý pro kočky, které vábí přímo magicky. Sušený kozlík lékařský sežneme v lékárně, naplníme s ním kus látky, vše důkladně svážeme nebo zašijeme a naší kočce tím uděláme obrovskou radost. Kozlík lékařský sežneme v lékárně i ve formě kapek, které můžeme nakapat na kočičí škrabadlo. Ale pozor na to, kozlík voní hlavně kočkám, nám lidem už méně, takže všeho s mírou. Další u koček oblíbenou bylinkou je šanta kočičí. Kočky přitahuje svoji vůní, která je podobná vůni feromonů, které vylučuje opačné pohlaví.

 

Výlety do venkovního prostředí

Kočka, která chodí neomezeně ven, má ve venkovním prostředí výborné podmínky k vybití své energie, věnuje se lovu, soubojům mezi soky, páření. Kočka, která je zvyklá pouze na život v bytě však také venkovní prostředí uvítá. Pokud máme zahradu, můžeme naší kočce vybudovat prostornou voliéru, nebo s ní chodit na procházky na zahradu v postrojku a na vodítku. Ani pokud bydlíme v panelovém domě, nemusí být naše kočka o procházky ven ochuzená. V postrojku a na vodítku ji můžeme brát na louku, do lesa a tyto výlety většina bytových koček ocení.

 

Komunikace s kočkou je při hře důležitá

Při hře s naší kočkou komunikujeme, vlídně na ni promlouváme, chválíme ji a občas ji pohladíme. Je to výborný prvek na upevnění vztahu mezi námi a jak jsme si již řekli výše, k získání potřebné důvěry. Výsledek se nedostaví okamžitě, ale při pravidelném opakování uvidíme obrovské pokroky, které naše kočka v komunikaci s námi udělá. Pokud je naše kočka bázlivá a nechce se k nám přiblížit, nenutíme ji k tomu v žádném případě násilím, ale využijeme opět kočičí mávátko. Nejprve si budeme s kočkou hrát v odstupu od nás, postupně budeme kočku na mávátko lákat blíž k nám. Když se kočička přiblíží a bude si nerušeně hrát v naší blízkosti, letmo ji pohladíme a ve hře dále pokračujeme. Kočky tak snadno ztratí veškeré zábrany a získáme tak jejich důvěru. Pokud máme doma více koček, každé z nich se snažíme věnovat při hře stejně. Ovšem každá z koček je jiná, zatímco jedna bude lovit mávátko, jiná ocení hru s myškou či míčkem, proto je důležité naše kočky důkladně poznat a zjistit, co které z nich vyhovuje.

 

Hra s holou rukou by se nám mohla vymstít

S naší kočkou bychom si neměli hrát holou rukou. Kočka by si toto chování totiž mohla zapamatovat a v pozdějším věku nás např. začít kousat nebo napadat. Ideální je využívat ke hře hračky. Pokud se však hraní s kočkou holou rukou neubráníme, naše kočka musí znát míru, kterou si při hře může dovolit. Můžeme kočku povalit na záda, ona nás může jemně kopat zadníma nohama nebo mírně kousat, může po nás makat tlapkou, neměla by však používat drápky. Nesmíme jí však dovolit, aby toto její počínání bylo pro nás bolestivé, a tak jí dáme rázným slovem najevo, když nám její chování bude nepříjemné. V těchto případech použijeme slovo, které používáme pro zákaz např. NE nebo NESMÍŠ a hru na chvíli přerušíme.

 

Hra s kočkou pomáhá i lidem

Hra s kočkou není užitečná jenom pro naši kočku, ale důležitá je i pro nás – lidi. Vždyť pohled na hrající si kotě nebo i starší kočku nás často pobaví a vyloudí nám úsměv na tváři. Kočky mají nejrůznější nápady a nestačí nás překvapovat, co dokáží pro malé pobavení vymyslet. Kočky se pro tyto svoje schopnosti používají i ve zdravotnictví k léčbě nejrůznějších onemocnění. Felinoterapie je metoda, při níž se využívá hry a komunikaci s kočkou, děti či dospělí lidé se tak snadno uvolní, rozpovídají se a zapomenou na svá trápení.

 

Některé věci jsou prostě tabu

Ačkoliv je hra s naší kočkou velice zábavná a kočka nás často rozesměje svými nápady a svojí komičností, nesmíme zapomínat na to, že všechno má svá pravidla. Proto bychom na ně neměli zapomínat ani při našich hrách. Zakázáno je nadměrné kousání a škrábání lidské ruky, zakázaným místem může být kuchyňská linka, jídelní stůl, pohovka, ložnice atd. Pokud nechceme, aby kočka některé věci dělala, pamatujeme na to i při hrách. Zakázaná místa v bytě nahradí naší kočce hranice revíru, kterým by se ve volné přírodě raději vyhnula.

 

Text a foto: Iva Kaprálková

Chovatelská stanice britských koček SweetNozzles, CZ

www.sweetnozzles.unas.cz