29.10.08 Život s kočkou

Kočky a pití

Dodnes je na kočkách poznat, že v minulosti žily ve stepích a savanách, protože jejich ledviny filtrují více vody než ledviny jiných zvířat. Obdobně jako u lidí dostatečný příjem vody přispívá k tomu, že jsou z těla odváděny odpadní a cizorodé látky, usazeniny a jedy se neukládají. Proto můžeme jednoduše a přirozeně podpořit obranné síly imunitního systému.


Velkou část své denní potřeby vody pokrývají kočky z potravy. Přirozená kořist kočkovitých šelem obsahuje velké množství tekutin. I průmyslově vyráběné konzervy v sobě mají velký podíl vody a kočky jimi živené si někdy vystačí zcela bez příjmu dalších tekutin. Kočkám živeným granulemi musíme dostatek vody dodat navíc, na to se nesmí nikdy zapomenout. A jak kočky pijí? Rychle. Pouhým okem lze sotva rozpoznat, jak jazyk dopravuje tekutinu do tlamičky. Na zpomaleném filmu by ovšem bylo vidět, jak se drobný jazýček zformuje v dlouhou a pohyblivou lžíci. Touto lžící čerpají kočky vodu s minimálními ztrátami a obrovskou rychlostí.


Kočky by měly mít vždy k dispozici misku s čerstvou vodou, aby se mohly napít, kdykoli potřebují, a aby neměly problémy s ledvinami nebo močovým měchýřem. Voda je od přírody pro kočky tím nejzdravějším nápojem, pokud neobsahuje škodliviny nebo zbytky čisticích prostředků či hnojiv. Kromě vody z vodovodu lze kočkám občas podávat i minerálku bez bublinek. Tím kočky získají minerály, které se v některých oblastech při zpracování vodovodní vody ztrácejí. Kočky jsou velmi vybíravé, voda musí být vždy čistá. Může se stát, že vodu den odstátou již budou odmítat, právě proto mají mnohé kočky rády tekoucí vodu z fontánky nebo vodovodního kohoutku. Kočka nepije všude. Nejraději pijí cestou po revíru, takřka mimochodem. Hned vedle potravy kočka často odmítá pít, protože ani ve volné přírodě kočky nikdy nepijí tam, kde skolí kořist.


Voda a mléko
Na co se zapomíná, je fakt, že stejně jako je voda zdravá, může být škodlivé kravské mléko. I když mají kočky kravské mléko rády, dokážou jen obtížně rozkládat a zhodnocovat mléčný cukr neboli laktózu. Organismus většiny koček reaguje na kravské mléko trávícími problémy, průjmy a nadýmáním. Takovéto problémy posléze mohou vést k dalším nemocem a snížení imunitního systému kočky. Kravské mléko můžete nahradit speciálním, průmyslově vyráběným mlékem pro kočky. Toto mléko má zredukovaný obsah mléčného cukru a je podobné mateřskému mléku kočky, proto je pro každou kočku stravitelné. Je ovšem dosti drahé. Můžete ho nahradit i kondenzovaným tatra mlékem zředěným vodou. Mléko však není díky své vysoké výživné hodnotě ani tak nápojem, jako spíše doplňkem výživy k běžné denní stravě nebo v době rekonvalescence. Dospělou kočku byste mlékem krmit neměli vůbec nebo jen uváženě, koťátka jen v nevyhnutelných případech, kdy je odmítá kojit jejich matka. Méně kalorická a zdravější je však stále voda, ať v pohybu či v klidu.


Nedostatek tekutin
Při nedostatečném příjmu tekutin se tvoří v moči a močovém měchýři močové kameny nebo močový písek. Tyto kameny mohou bolestivě zraňovat nebo dokonce zcela ucpat močovody. Zadržování moči poškozuje ledviny a následkem je akutní selhání ledvin, které může způsobit až smrt. V tomto případě je obzvlášť důležité dostatečné pití. I obecně bychom měli kočky často povzbuzovat k pití.
Selhání ledvin může mít mnoho příčin. Důležitou roli zde zcela jistě hraje nízký příjem tekutin a nesprávná výživa. Ledviny jsou zodpovědné za filtrování rozkladných produktů metabolismu z krve a za jejich následné vylučování. Přísluší jim tedy velmi důležitý úkol odstraňovat jedy. Jestliže je funkčnost ledvin jakkoli narušena, nebezpečné látky se hromadí v těle a kočka onemocní. Problémy s ledvinami koček způsobené ať již nevhodnou stravou, nedostatkem tekutin nebo geneticky jsou jedním z nejčastějších onemocnění. Každý uvědomělý chovatel by tedy na to měl myslet a přijmout účinnou prevenci.


Akutní selhání ledvin
Pokud kočka močí méně než obvykle nebo přestane močit úplně, znamená to možné akutní selhání ledvin. Jestliže se navíc vyskytnou křeče nebo poruchy rovnováhy, mohlo by to být způsobeno močovinou, která se rychle hromadí v krvi. Teď už hrozí i nebezpečí, že kočka ztratí vědomí.


Chronické selhání ledvin
Chronické selhání ledvin je plíživý proces, který může trvat několik měsíců či roků. Že je s kočkou něco v nepořádku si majitel kočky většinou všimne až v situaci, kdy je funkčnost ledvin téměř ztracená. V té době již nemoc velmi pokročila a způsobila velké škody. Hubnutí, zvracení, nechutenství, zvýšený příjem tekutin, močovitý zápach z tlamy, vrávoravá chůze a třes jsou symptomy, které mohou nasvědčovat chronickému selhání ledvin.


Příčiny a prevence
Podle názoru mnoha veterinářů zvyšuje nebezpečí chronického selhání ledvin výlučné podávání suché stravy při současném nízkém příjmu tekutin. Vlhká strava obsahuje vyšší podíl tekutin a je považována za méně škodlivou. Nejúčinnější prevence ledvinových poruch je dbát na to, aby kočka stále hodně pila. Rovněž strava musí být vyvážená, pro kočky nezatěžující, obsahující vyvážený poměr minerálů, vitamínů a ostatních složek. Zde jednoznačně platí pravidlo „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci“. A jak lze poznat kvalitní granule? Pyšní se označením prémiové nebo superprémiové a jsou jednobarevné, barevné granulky prodávané v supermarketech většinou spíše uškodí, než pomohou. Na trhu se objevují i indikační přísady do steliva, které změnou zbarvení chovatele včas upozorní na špatné Ph nebo krev v moči a tím včas upozorní na případný skrytý problém s ledvinami. V takovém případě je nezbytné ihned vyhledat pomoc veterináře, otálení může vést k nenávratnému poškození organismu kočky.


Co ale dělat, když kočka málo pije?
Udělejte z pití zábavu. Nabídněte kočce různé zdroje, v nichž bude voda různé kvality: dešťová voda, převařená voda, minerálka (nesycená), tichá voda, odstátá voda… Dobré služby často prokáže i pokojová fontánka. Pleskající voda láká kočku ke hraní a povzbuzuje k pití. Vložte do misek s vodou větší kameny nebo mušle. Tyto podněty také povzbuzují k hraní a navíc dodají vodě novou zvláštní chuť. Až si kočka vybere co jí chutná misky nepřemisťujte, nechávejte je stála na stejném místě, to ostatně platí i pro misky s jídlem a WC.
Nechte občas nad umyvadlem pootevřený kohoutek s vodou, aby z něj kapalo. Kočky velmi rády pozorují kapky a určitě zkusí nějakou zachytit. I granulované krmivo můžete přelít několika lžícemi vody. Voda steče na dno a bude chutnat po krmivu. Kočky zpravidla nejdříve olížou vodu, pak se pustí do granulí. Mnohé kočky velmi rády pijí z misek pod květináči. V květináčích by přitom měly být květiny, které pro kočky nejsou jedovaté. Samozřejmostí je nepoužívat na kytky hnojiva. Krystalům se přičítá celá řada pozitivních účinků. Jsou sice drahé, ale u některých koček nesmírně účinné. Velké těžké růžové kameny vložte do misky s vodou. Krystaly ovlivňují vibrace vody a obohacují ji stopovými prvky a minerály.
Dekoraci a potěšení přinese pořízení miniaturního akvária. Když do něj dáte jen vodní rostliny bez rybiček, má kočka zajímavou hračku.
Když už nepomůže nic jiného, uvařte kočce kuřecí vývar bez zeleniny, soli a koření. Z vývaru odstraňte tuk a přelijte jej přes jemné síto, aby se odstranily případné kostičky. Mnoho koček vývar miluje a nemají ho nikdy dost. Stejný účel splní i šťáva tuňáka z konzervy. Tento vývar podávejte silně zředěný kvůli vysokému obsahu soli.


A jedna zajímavost závěrem
Pokud má vaše kočka podstoupit operaci v narkóze, měla by mít až do poslední chvíle před narkózou k dispozici tekutiny. Mnoho majitelů koček si myslí, příprava na narkózu zahrnuje i odmítnutí vody. Tato domněnka je od základu nesprávná a může nenapravitelně poškodit zdraví kočky. Voda nemůže za žádných okolností zvýšit riziko narkózy. Při zvracení nehrozí možnost udušení. To se může stát pouze v případě, že by se do dýchacích cest dostala pevná složka obsahu žaludku. Dostatek pitné vody zabraňuje dehydraci kočky, zajišťuje stabilitu krevního oběhu a zabraňuje problémům s ledvinami. To je důležité i proto, že většina prostředků vyvolávajících narkózu odchází z těla přes ledviny.


Text: Jana Ožanová
Lenka Žďárská
Foto: Lenka Žďárská, redakce