07.10.08 Plemena

Krátkosrstá kolie

Historie
Historie plemene je spjata s chovem ovcí na britských ostrovech. Slovo kolie je pravděpodobně odvozené od slova "colley", což označuje skotský název pro ovci s černou tváří. Pastevecká plemena se zde používala po celá staletí k pasení a hlídání ovcí. Tito pastevečtí psi se pravděpodobně vyskytovali na území britských ostrovů od dob příchodu Keltů. Jako kolie byla označována různá plemena, jež vykonávala stejnou práci - pásla stáda. Kolie je původní evropské plemeno, předkové dnešní kolie byli běžnými domácími psy obyvatel Skotské vrchoviny, používali se také jako psi hlídací. Mezi plemena, která se podílela na vzniku kolie patří barzojové a gordonsetři. V historii se krátkosrstá kolie vícekrát křížila s dlouhosrstou kolií, se kterou si je velmi podobná. Krátkosrstá kolie byla ale vždy více psem pracovním než, ve výstavních liniích velice populární, kolie dlouhosrstá.

Povaha a využití
Krátkosrstá kolie je milý a inteligentní pes. Velmi miluje svého pána a jeho rodinu. Je přizpůsobivá, nekonfliktní, k dětem je trpělivá. Snadno se učí základním povelům a hodí se i pro začátečníky. V dnešní době se uplatňuje především jako společenský pes, i když se stále řadí mezi psy ovčácké. Je rychlá a vytrvalá, výborně se hodí pro moderní psí sporty jako je agility, coursing, frisbee, flyball, caniscros atd. Může být využívaná i jako asistenční a slepecký pes.

Vzhled
Stavba těla se vyznačuje silou a aktivitou, bez známek těžkopádnosti a hrubosti. Velmi důležitý je výraz daný perfektní vyvážeností poměru lebky a obličejové části, velikostí, tvarem, barvou a umístěním očí, správným nasazením a nesením uší. Srst je krátká, přiléhající. Krycí srst má tvrdou strukturu s hustou podsadou. Standard uvádí tři uznané barvy: Sobolí (zlatá) a bílá, trikolórní a blue-merle (převažuje jasná, stříbřitá modrá s černými skvrnami nebo černě mramorovaná) Výška v kohoutku: psi 56 - 61 cm, feny 51 - 56 cm, váha: psi 20,5 - 29,5 kg, feny 18 - 25 kg

Péče
Krátkosrstá kolie není náročná. Srst nevyžaduje na rozdíl od dlouhosrsté kolie zvláštní péči. Stačí ji jednou týdně vyčesat, jen v době línání je vhodné ji vyčesávat častěji. Jedná se o velmi přizpůsobivé plemeno, které ale vyžaduje blízkost své lidské rodiny. Nejvhodnější je pro ni držení doma s možností výběhu na zahradu. Aby byla kolie spokojená, potřebuje dostatek pohybu, miluje dlouhé procházky a hry s ostatními psy.


Foto: Lenka Fránková
Chovatelská stanice Leneli

No fotce je fenka BLUE PLANET Leneli, "PeeTee", zbarvení blue-merle
A pes BAYLA Nirreterrit "Bay", zbarvení trikolorní