21.11.11 Aktuality

Labrador jménem Rikša – literární postava M. Viewegha

Nechal se náš nejznámější spisovatel Michal Viewegh inspirovat svým psem při psaní povídky o mamince? To se asi můžeme jen dohadovat. Víme sice, že u Vieweghů je skutečný labrador domácím miláčkem. A víme taky, že v autorově povídce Maminka se hledá, vystupuje v roli vánočního dárku neohrožený labrador jménem Rikša. I když... s tou jeho neohrožeností je to trochu jinak – však si to přečtěte. Díky registraci u nás dostanete na knihu úžasnou slevu 50 %.

 

Michal Viewegh se svým okolím nechává inspirovat vrchovatou měrou. V jeho blízkosti si člověk nemže být jistý, zda se neobjeví na stránce jeho příštího románu jako postava pod krycím jménem. A nejen člověk – dokonce ani pes. Fate (tak se jmenuje živá vieweghovic fenka) se tedy klidně mohla stát obětí nezřízené inspirace. Jsou to jen dohady, ale ty by nám neměly bránit, abychom si užili zábavnou povídku, ve které se bojácné štěňátko Rikša stane poslem dobré nálady. Vy to můžete zkusit hned s ukázkou z knížky:

 

Michal Viewegh: Bojácná Rikša

... Děti byly celé dny ve škole, tatínek zavřený v pracovně a sluníčko se už celé týdny ani neukázalo. Z věčně šedivé oblohy padal mokrý sníh a maminčina nálada byla stejně škaredá a šedivá jako ta obloha.

Blížily se Vánoce. Maminčiny špatné nálady si naštěstí všiml Ježíšek, který věděl, jak moc měla maminka ráda strýčkova psa Reka a jak moc plakala, když umřel – a nadělil mamince pod stromeček ŠTĚNĚ!

Jakmile z papírové krabice převázané velkou červenou mašlí (samozřejmě s mnoha dírkami nahoře, aby mohlo štěně dýchat) vykoukly psí pacičky a hned po nich zvědavý čumáček, Josífek, Maruška i maminka nadšeně vykřikli – a fenka labradora si samým leknutím okamžitě učůrla.

„Je trochu bojácná,“ upozornil všechny tatínek. „Říkal mi to Ježíšek.“

„A jak se jmenuje?“ zajímalo Marušku i Josífka.

„Ještě nijak,“ řekl tatínek. „Jméno mu vymyslí maminka.“

Maminka přemýšlela.

„Rikša!“ zvolala po chvíli.

Tatínek naklonil hlavu na stranu.

„Rikša?“ zopakoval pochybovačně. „To je stejné, jako kdyby se pes jmenoval Taxík.“

(Rikša je totiž, milé děti, takový indický taxík.)

„To je jedno,“ řekla maminka.

„Nebo Dodávka,“ řekl tatínek.

„Rikša se mi líbí,“ trvala na svém maminka. „Líbí se mi, jak to zní.“

„Rikšo, ke mně!!!“ zařval nečekaně silným hlasem Josífek – a Rikša si učůrla.

(Pokračování najdete v knize M. Viewegh, P. Šrut, M. Reiner: Tři tatínci a maminka)

 

TIP:

Knížku Tři tatínci a maminka, ze které je naše ukázka, si jakožto registrovaný uživatel www.muj-pes.cz můžete na internetu koupit se slevou 50 %. I s dopravou tak za ni zaplatíte báječných 174,- (v obchodech byste ji měli za 220,- a to bez dopravy). Stačí objednat ji na webu www.knihyprodeti.cz (kde najdete celou řadu dalších skvělých knih pod stromeček) a do poznámky k objednávce uvést heslo RIKŠA. Pozor – nenechte se splést automaticky spočítanou cenou v e-shopu, to je cena pro ostatní zákazníky. Vy získáte 50% slevu, neboť se nám objeví v poznámce heslo RIKŠA, které se zobrazí i vám v potvrzující emailu. Dobírka tedy přijde na nižší částku (174,-), než jaká se vám zobrazí.