06.09.13 Výživa

Oleje ve výživě psů

Oleje jsou z nutričního hlediska důležité především pro obsah esenciálních mastných kyselin, které si organismus neumí sám vyrobit, proto je musí přijímat v potravě. Významné jsou také svým pozitivním působením na kůži a srst.

Velmi důležitou úlohu hrají rovněž ve vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Proto se také v lidské výživě oblíbené zeleninové saláty doplňují olivovým olejem. Bez tuku by tyto vitaminy byly pro organismus nevyužitelné. Pokud krmíte granulemi, nemusíte se o obsah tuků v krmené dávce příliš starat. Kvalitní výrobky obsahují vše ve vyváženém množství. Na srst a zlepšení chutnosti můžete granule zakápnout například lososovým nebo panenským olivovým olejem. Některým psům suché krmivo příliš nechutná, pár kapek oleje jim ho zaručeně zatraktivní.

Jestliže krmíte přirozenou stravou, představují oleje nezbytnou složku psího jídelníčku. Rozdělujeme je na rostlinné a živočišné, v ideálním případě je dobré střídat různé druhy. Za nejkvalitnější oleje se považují ty za studena lisované (např. olivový olej extra virgin). Ovšem za ty si musíme trochu připlatit. Pokud obracíte každou korunu, je lepší pravidelně přidat do krmené dávky levný slunečnicový olej, než žádný.

Jak často?

Oleje podáváme zhruba 3krát týdně v množství odpovídající velikosti psa (pár kapek pro miniaturní psíky až 3 polévkové lžíce pro obří plemena, případně se řídíme nebo podle návodu výrobce). Servírujeme společně s krmivem. Pokud má pes po oleji průjem, snížíme jeho množství.

Které vybrat?

Živočišné oleje

Rybí oleje

Jsou přirozeným zdrojem vitaminů A a D a také nenasycených mastných kyselin (Omega 3). Rozdělují se na rybí oleje z různých druhů ryb – ze sleďů, sardinek aj., jaterní oleje a tuky z velryb (ten obsahuje nejvíce vitaminů A a D). Rybí oleje obecně mají pozitivní vliv na kůži a srst, pomáhají při hojení ran a různých kožních vyrážkách, díky obsaženému vitaminu D pak příznivě ovlivňují správný růst a vývoj kostry. Někteří jedinci však mohou být na rybí olej alergičtí, proto si nejprve ověřte, jak váš pes zareaguje, když mu krmení dochutíte pár kapkami oleje, třeba ze sardinek.

Lososový olej

Řadí se mezi rybí oleje, je snadno dostupný (koupíte například zde). Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny Omega 3 ve vysoce využitelné formě, které pozitivně ovlivňují mnoho metabolických pochodů v organismu. Vyrovnává poměr mezi Omega 3 a Omega 6 mastnými kyselinami. Má blahodárný vliv na kůži a snižuje hladiny cholesterolu v krvi. Pomáhá řešit některé zdravotní problémy, jako je lámavost a vypadávání srsti, matnou srst, lupy, vysychání a záněty kůže, řídkou srst, alergické reakce, problémy s pigmentací (nepřebarvuje srst), poruchy imunitního systému, problémy s reprodukcí u psů i u fen. Při jeho pravidelném používání bude srst vašeho psa hustá a lesklá.

Rostlinné oleje
 

Olivový olej

O blahodárných účincích olivového oleje v lidské výživě toho bylo napsáno už mnoho, nejinak je tomu i u psů. Olivový olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a na onemocnění cukrovkou. Obsahuje také látky, které preventivně působí proti rakovině. Pomáhá zpomalovat stárnutí mozkových buněk. Lze říci, že zbraňuje předčasnému stárnutí díky obsahu antioxidantů. Podporuje imunitní systém, příznivě ovlivňuje zažívání. Lze ho využít také k zevnímu ošetření kůže a srsti. Srst po něm bude lesklá a bez lupů. S množstvím to samozřejmě nepřeháníme, aby vám pes nezamastil interiér, je-li chován v bytě.

 

Slunečnicový olej

Je cenově nejdostupnější, takže si ho může dovolit opravdu každý. Obsahuje velké množství Omega 6 mastných kyselin. Má nevýraznou chuť a vzhled, obsahuje také velké množství vitaminu E. Jestliže má váš pes vysušenou pokožku, můžete mu ho vtírat na kůži. Ideálně necháme působit 1-3 dny (hodí se pro psy držené venku).

Lněný olej

Bohatý zdroj Omega 3 mastných kyselin. Vhodný pro zlepšení fyzické zdatnosti a zdraví, silné kosti, šlachy a vazy. Důležitý je i pro duševní zdraví a pohodu. Mozek má nejvyšší potřebu Omega 3 v těle. Jakákoliv nerovnováha může vyústit v nervozitu, vzrušivost a nedostatek koncentrace. Příznivě působí také na kůži a srst. Dá se použít pro přímou masáž hrubé kůže (například otlaky), kterou zvláčňuje. Pozor u světlých psů – může zabarvit srst.

Pupalkový olej

Je známý pro své zkrášlující schopnosti. Mezi jeho širokým blahodárným působením nacházíme i protizánětlivé vlastnosti pomáhající při řadě kožních onemocnění. Jedná se o významný regenerační olej, který se doporučuje podávat při kožních problémech, ekzémech, matné srsti, lupech, vypadávání nebo lámavosti srsti, zdánlivě alergickém svědění, trávících potížích, při pomalém hojení ran atd. Také může pomoci při projevech nevyrovnanost a neklidu.

Brutnákový olej
Brutnákový olej je nejbohatším zdrojem Omega 6 mastných kyselin, má protizánětlivé účinky. Úspěšně se používá při revmatických onemocněních kloubů, kdy pomáhá snižovat bolest. Příznivě působí na kůži a srst. Některé zdroje uvádí, že z rostlinných tuků (olejů) je pro psy nejvhodnější.

Makový olej

Vzhledem k vysokému obsahu vápníku a hořčíku se doporučuje při špatné kvalitě srsti. Využívá se jako podpůrný prostředek při osteoporóze (zvýšené křehkosti kostí). Uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče. Je skvělý pro správnou regeneraci kůže, srsti a drápů. Velký obsah vápníku podporuje správný růst kostí. Vyživuje a chrání kůži, lze ho použít i k masážím.

Samozřejmě na trhu jsou k dostání i další oleje, toto byl jen výčet těch nejpoužívanějších. Pro běžné užívání, tzn. zakapání krmené dávky, stačí olej slunečnicový, olivový či lososový.

 

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011