06.02.11 Aktuality

Problémy se zuby trpí 64 % českých psů

Z veterinárních prohlídek uskutečněných v druhé polovině loňského roku vyplynulo, že přibližně dvě třetiny psů na území ČR nemají zdravý chrup. V rámci osvětové kampaně „Měsíc zdravého chrupu“ zkontroloval tým veterinárních mediků zuby celkem 4444 psům v průměrném stáří 4,5 roku. Jen 36 % z nich předvedlo zdravý chrup, ti ostatní trpí problémy způsobenými nedostatkem zubní hygieny. Situace je o to vážnější, že vyšetřováni byli převážně mladí psi, u nichž by se stomatologické problémy ještě neměly projevovat. 

 

Zjištěné diagnózy

Stomatologické problémy v ústní dutině psů mají podobně jako u lidí několik fází. Na začátku většiny z nich je nahromaděný zubní plak, který přechází i pod dáseň a způsobuje vznik zubního kamene. Samotný zubní plak se vyskytl u 23 % psů. Dalším 18 % vyšetřených jedinců odborníci našli kromě plaku také zubní kámen, který lze odstranit jen u veterináře. Bohužel u 41 % psů zjistili medici zánět dásní doprovázený zápachem z tlamy a zvýšenou krvácivostí dásní. Nejtěžším stupněm těchto onemocnění je zánět závěsného aparátu zubu, tzv. periodontitis. Tento zánět již vážně ohrožuje samotné setrvání zubu na svém místě a infekce se z něj může rozšířit do dalších orgánů. Periodontitis a masivní infekci v ústní dutině odhalili veterináři naštěstí jen u 15 vyšetřených psů.

 

Pedigree roadshow – kontrola a osvěta

V rámci Měsíce zdravého chrupu měli majitelé psů možnost bezplatné stomatologické kontroly v pojízdné veterinární poradně Pedigree. Tato poradna měla 30 zastávek, v průběhu července a srpna navštívila 22 měst po celé republice. Veterinární medici vždy „rozbalili“ svou žlutou ordinaci v parku nebo na jiném příjemném místě, takže pejsci neměli stres z lékařského prostředí a nechali si líbit i prohlídku tlamy. O zubní prohlídku a konzultaci mělo zájem hodně pejskařů, ve srovnání s rokem 2009 měla poslední akce o 27 % vyšší účast. Majitelé psů ocenili, že odborníci psy bezplatně vyšetřili a poskytli jim cenné rady, jak se účinně starat o psí chrup. Kontrola byla o to příjemnější, že jako odměnu dostali dentální pochoutky Pedigree® Denta Stix.

 

Nečistíš - zaplatíš

Problémy způsobené špatnou zubní hygienou jsou u psů běžné, to potvrzuje i MVDr. Zbyněk Lonský: „Když psa opravdu bolí zuby nebo dásně, začne odmítat potravu, a to už jde do tuhého. Veterinární ordinace jsou plné psích mazlíčků, jejichž zuby majitel zanedbal. Dle statistik má více než 80 % psů ve věku 20-27 měsíců některé z příznaků onemocnění dásní. Pokud majitel příznaky přehlíží, dochází progresivně ke zhoršování stavu a případná léčba je obtížnější a ekonomicky náročnější.“ Ideální prevencí stomatologických problémů je pravidelné čištění zubů zubním kartáčkem a pastou pro psy. Alternativou či vhodným doplňkem ke kartáčování je pravidelné podávání dentálních pochoutek. Kousáním dentálních pamlsků dochází v tlamě psa k samovolnému otírání plaku z povrchu zubů
a osvěžení dechu.

 

Zajímavosti:

  • Nejzdravější zuby měli psi z Brna (62 % vyšetřených psů mělo zdravé zuby)
  • V nejhorším stavu měli zuby psi z Opavy (jen 10 % psů mělo zdravé zuby).