14.02.19 Zdraví a nemoci

První pomoc při konzumaci toxické potraviny

Mnoho látek může vašim čtyřnohým miláčkům uškodit, aniž byste o tom měli tušení. Nejsou to jen obecně známé jedy, ale také potraviny. Do kontaktu s toxickou látkou se může zvíře dostat nejenom venku při procházce, ale i neúmyslným podáním. Věděli jste, že je pro psy jedovatý i kofein, cibule nebo třeba hroznové víno? Poradíme vám, co dělat, pokud dojde ke konzumaci toxické potraviny.

„Brali jsme ohled na to, že sestavit ideální jídelníček pro chlupáče je úkol hodný veterináře, a proto jsme ke spolupráci přizvali veterinářku Evu Štercovou. Skladba stravy se navíc mění podle věku a životní situace psa, a proto mimo toxických potravin popisujeme také superpotraviny, ze kterých lze získat zdravotní benefity,“ říká autorka psí kuchařky Neštěkej a jez! Katarína Králová.

Příznaky otravy

Ty jsou velice různorodé, odvíjí se od typu a množství toxické látky. Je jasné, že pes velkého vzrůstu bude reagovat trochu jinak než pes menší. Sami svého pejska znáte nejlépe, takže i nejlépe vypozorujete, že s ním není něco v pořádku. Většinou můžete pozorovat malátnost, zvracení, průjem, apatii, nechutenství, záchvaty křečí, záškuby, poruchy koordinace, rozšíření či zúžení zornic, zvýšené slinění nebo dušnost. Do organismu se toxická látka může dostat třemi cestami. Kromě toho, že pes toxickou látku sní, jí může také vdechnout nebo s ní přijít do kontaktu tak, že se mu látka vstřebá do kůže. V první fázi působí jed v místě kontaktu dráždivě. Pak se pomocí krve vstřebává do vnitřních orgánů, které mohou být nevratně poškozeny (záleží na typu a množství jedu). To že byl náš pes otráven můžete zjistit klidně až po několika dnech či týdnech.

Jak poskytnout první pomoc?

Nejdůležitější je minimalizovat vstřebávání toxické látky do organismu nebo ji co nejdříve deaktivovat, a místo neutralizovat. Pokud pes toxickou látku snědl, musí jí co nejdříve vyzvracet. Pokud to neudělá sám, budete mu muset zvracení vyvolat. Můžete použít peroxid vodíku (max. 3%, 1 – 2 ml na kg hmotnosti zvířete), slanou vodu nebo hořčici rozpuštěnou ve vodě, kterou aplikujete zvířeti do tlamy. Pes nic z toho samozřejmě nechce, ale nedá se nic dělat. Pokud se zvracení nepovede vyvolat, je nutné co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Zvířeti budou podány léky vyvolávající zvracení nebo bude proveden výplach žaludku. Veterinář vám také sdělí další postup, většinou se podávají různé tablety a pes má omezený jídelníček.

Nepleťte si alergii s pozřením toxické látky

V posledních letech se počet alergických psů zvyšuje. Důvodem může být jednostranná strava, kdy dáváte psovi jen granule a na nic jiného není zvyklý. Když pak sní něco, co ještě neměl, může u něj dojít k alergické reakci nebo intoleranci. Dochází ke svědivosti kůže, tvoří se zarudlá místa nebo se vyskytují trávicí problémy. U intolerance dochází k pouhému podráždění, kdy psovi může stejně jako lidem vadit lepek nebo laktóza a je mu potom špatně. V takovém případě byste jistě měli navštívit veterináře a přinést nejlépe s sebou to, co snědl. Pokud svému pejskovi chcete dopřát kromě granulí také něco s láskou uvařeného, tak se vám bude hodit unikátní kuchařka Neštěkej a jez!, která obsahuje 78 receptů na psí pamlsky, snídaně, večeře, dobroty na trénink, vycházky i speciální příležitosti. A co je nejlepší, 15 % z prodeje knihy poputuje na pejsky v nouzi. Více na www.kucharkapropsy.cz

Zdroj: Shutterstock/Neštěkej a jez