01.05.13 Zdraví a nemoci

Psychické onemocnění pica

 

Máme půlroční kočičku (kanadský sphynx), od chovatelky šla už ve dvou měsících. Po celou dobu, co je u nás, se neustále snaží hledat „cecík“ a saje sama sebe nebo deky. Dělá to v podstatě v jednom kuse, má z toho až „cucáky“ na břiše. Co se s tím dá dělat.

Odpověď: Vaše krásná kočička zřejmě trpí psychickým onemocněním, kterému se říká pica. Jde o druh kompulzivní (nutkavé) poruchy, která je způsobená dysbalancí chemických neurotransmiterů serotoninu a dopaminu a zřejmě i beta endorfinů v mozku. Specifická léčba neexistuje. Protože poruchu obvykle spouští stres, prvním opatřením by mělo být chránit kočku před vším, co ji rozčiluje a děsí, a naopak se snažit vytvořit jí klidné prostředí, kde bude mít stále co na práci, aby zapomněla na ocucávání. Někdy pomůže i změna krmiva nebo alespoň jeho struktury. Takže doporučuji zaměřit se na následující věci:


1. Prostředí – přidejte škrabadla, další toaletu, papírové krabice na hraní a otírání tváří, popřípadě feromonový odpařovač Feliway nebo feromonový obojek Settle down (oboje mohu zaslat, popř. se zeptejte u svého veterináře). Zaveďte pravidelné příjemné rituály – hry s míčkem, honičky po nábytku, vycházky atd.


2. Krmivo – zkuste jí nabídnout jak granulky, tak kapsičky, paštiky, konzervy s kousky masa nebo se želé, kočičí trávu k okusování. Jídlo jí dejte nejen do běžné misky, ale také na plochý talířek a do různých skrýší (do – nebo pod plastové hrníčky nebo kelímky od jogurtu, do krabice od bot s vyříznutými otvory na tlapky, pod papírové i látkové ubrousky atd.). Přesvědčte se, že si kočička s těmito záludnostmi poradí, a krmte ji převážně takto, aby se musela vždy pořádně zaměstnat, když se chce najíst. Kontrolujte ale, jestli sní svou obvyklou dávku. Nesmí strádat, to by její stres ještě zvýšilo.


3. K této poruše byly prokázány významné dědičné predispozice, proto byste měli její výskyt hlásit jak chovatelce, tak poradci chovu. Kočky z této linie by se neměly dále množit, takže na místě je také kastrace.


4. Kdykoli vidíte, že se chce kočička věnovat své oblíbené činnosti, odejděte a zkuste ji zavolat do jiné místnosti a její přiběhnutí odměnit hozením pamlsku. Pak ji zabavte třeba tím, že jí další pamlsky rozmístíte po šplhadle nebo nábytku. Je-li příliš zaujatá žužláním, nedívejte se na ni, ale vběhněte do místnosti a dělejte trochu rámus – zpívejte, tleskejte, rovnejte nábytek, plácejte novinami, ale nikdy na ni nekoukejte, nesnažte se ji napomínat, jen prostředí kolem udělejte rušné a nevhodné k jejímu záměru. Když své cumlání přeruší, volejte ji k ledničce nebo na balkon atp., odměňte ji, pomazlete se.


Je-li problém příliš úporný a kočka „zanedbává“ jiné činnosti (umývání kožíšku, spánek, slídění po potravě, hru), nasazují se antidepresiva, která trochu vybalancují poměr neurotransmiterů a kočičce se uleví. Tyto léky však musí předepsat veterinář.


K tomuto problému si můžete přečíst článek. Vzhledem k tomu, že kočička se zaměřuje i na sebe samotnou, mohl by Vám pomoci i tento text.


 

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz