18.10.07 Plemena

Puli

Maďaři o svém národním pokladu říkají: „ Puli není pes. Puli je Puli.“ Pokud si jednou pořídíte puliho, musíte počítat s tím, že se procházky neobejdou bez zvědavých pohledů kolemjdoucích a neustálých dotazů týkajících se srsti tohoto krásného vznešeného zvířete. 

Historie 

Jde o maďarské plemeno honáckých psů asijského původu. Jeho původní předci přišli do karpatské kotliny se vší pravděpodobností spolu s kočovnými kmeny starých Maďarských kmenů žijících z chovu dobytka. Za zachování puli lze poděkovat těžkému životnímu stylu v pusztě, který vyžadoval pilnost, vynalézavost a vrozenou inteligenci. Spalující horko, krutá zima, nelítostná tvrdá honácká práce, to všechno vyšlechtilo plemeno otužilé, nenáročné a výjimečně odolné.

Vzhled

Puli je středně velký pes. Psi dosahují ideální kohoutkové výšky 41- 43 cm, feny 38 – 40  cm.  Hmotnost psů je 13 – 15  kg, u fen 10 – 13  kg.  Stavba těla je kvadratická – délka těla odpovídá kohoutkové výšce. Tělo by mělo být dobře osvalené, což lze bez důkladného ohmatání jen těžko posoudit. Celé tělo totiž pokrývá bohatá srst v dospělosti dosahující až k zemi, která vytváří silnější stuhy nebo úzké provázky. Srst překrývá pulimu i oči, přesto však velice dobře vidí. Hustá srst chrání svého nositele před výkyvy počasí. Působí jako jakási termoregulační vrstva – v zimě chrání před mrazem, v létě před žárem slunce. Ocas je nesen stočený na zádi dopředu. Nejčastěji je vidět v barvě černé, která může mít lehký rezavý nebo šedý nádech. Vzácněji se setkáme i s bílým puli nebo plavým puli s výraznou černou maskou.

Při posuzování jsou tituly zadávány zvlášť pro variantu bílou a ostatní barvy.

Povaha a využití

Majitelé pulíků nikdy nezažijí nudu. Tento pes je velice temperamentní, živý a činorodý. Musí být neustále zaměstnáván hrou nebo prací, jinak vymýšlí rošťárny. Velmi lehce se přizpůsobí novým okolnostem. Může žít i v bytě, ale je potřeba, aby mu byl umožněn dostatek pohybu. Bezmezně miluje svou rodinu, děti, ale k cizím lidem je nedůvěřivý, proto vyžaduje důslednou socializaci, aby nedůvěřivost nepřešla v agresi.

Dříve se využíval především ke shánění stád ovcí. Dnes však toto původní využití ustupuje do pozadí a velká potřeba pohybu je uspokojována při psích sportech. Skvěle se hodí na agility, flyball a terénní dostihy psů – coursing. Puli je také skvělý hlídač domova. Nezvanou návštěvu velmi hlasitě ohlásí a bílé zuby vyceněné z černé mordy odradí každého, kdo za brankou nemá co dělat.

Péče

I když většina dostupných publikací upozorňuje na náročnou úpravu srsti, opak je pravdou. Srst se skládá z hrubší krycí srsti a jemnější podsady. Geneticky podmíněný správný poměr obou druhů srsti přináší velmi dobře vypadající, efektní provazy srsti, u nichž je péče velmi snadná. Puli nelíná. V dospělosti může odpadnout celý „dred“, který se snadno sebere a vyhodí. Časté šamponování je nežádoucí, doporučuje se nejlépe jen jednou nebo dvakrát do roka. Mokrá srst schne až čtyři dny. Po podzimní procházce stačí vytřít konečky srsti do sucha, vytahat větvičky, které puli nasbírá stejně jako jakýkoliv jiný dlouhosrstý pes. Ani s vnějšími parazity není žádný mimořádný problém. Zájemce o puli by měl vědět, že tento pes by neměl plavat bez jištění pod břichem. Srst nasáklá vodou váží několik kilogramů a mohla by psa stáhnout pod vodu.

 

Ať už si puliho pořídíte na výstavy, psí sporty, jako hlídače majetku nebo jen jako domácího mazlíčka, vaši péči a lásku vám stonásobně vrátí. Puli se totiž umí krásně smát.

 

Text Eva Vitvarová

Chovatelská stanice plemene Puli Puszta vadvirága

evitkavit@seznam.cz

Tel.: 608 818 671