13.12.16 Štěně

Socializace není věda, to ví každé malé štěně

Když si nás páničci chcete správně vychovat, je velice důležitá správná socializace. Ať jsem štěně nebo dospělý pes, musíte mě nechat si zvyknout na nejrůznější lidi a situace.

Je důležité, aby moje první zkušenosti byly pozitivní a příjemné. Jestli se mi situace zamlouvá nebo ne, poznáte podle mého chování, postavení těla, ocasu a uší.

Prosím, ani učený z nebe nespadl, proto mějte trpělivost a nechte mě si přivykat postupně, protože i pro vás normální zvuk vysavače může být pro mě děsivý.

Lidi chci poznávat staré, mladé, děti, lidi s brýlemi, lidi s vousy, lidi s holí, lidi na vozíku atd. Každý na mě působí jinak, a proto je chci všechny poznat, abych se jich už nemusel bát. Malé děti mi taky ukažte, sice občas křičí, ale i na to se chci podívat.

Ostatní domácí mazlíčci? Nemám problém, jen je také potřebuji poznávat, abych věděl, že jsou to kámoši a členové mojí nové rodiny. Ale znáte to, pudy jsou pudy, tak nás nenechávejte samotné bez dozoru.

Psi bohužel nejsou všichni tak přátelští jako já, ale od toho tu jste vy, naši páničci, abychom zjistili, jestli se k sobě můžeme s kolegou na vodítku přiblížit a pohrát si, nebo radši jít o dům dál.


Zdroj: Němá tvář bloguje