30.11.09 Aktuality

Vánoční dárky pro kočky

Kočka je zvíře jako stvořené pro dokreslení správné vánoční atmosféry. Majitelé kocourů a koček potvrdí, že kdyby si jejich chlupatá zlatíčka mohla vybírat dárky, přistoupila by k tomu určitě s větší fantazií než lidé.

Od koček se můžeme mnohému naučit, protože to jsou osobnosti s dobrým vkusem, elegantním chováním a sportovním duchem. Jak je odměnit za něžné mňoukání, láskyplné olizování a přátelské dovádění? Nejlépe vánočním dárkem, který je potěší, zabaví a podpoří jejich jedinečnost.

Vždyť Vánoce patří i kočkám, tak svému kočičímu mazlíčkovi dopřejte hezké vánoční svátky a hlavně nezapomeňte na pěkný dárek (nejlépe několik). A co udělá takové kočce radost? Pro inspiraci nemusíte chodit daleko – stačí si vzpomenout, jaké radovánky a předměty v domácnosti kočičku v poslední době zaujaly a máte vyhráno.

I kočka je pro své pány členem rodiny, někým, s kým se počítá, kdo dělá „svým“ lidem společnost a hebkým kožíškem pomáhá i proti splínům. A tak stejně jako kupujeme dárky pro své nejbližší a (nejen) touto formou jim ukazujeme, že nám na nich záleží, tak bychom neměli zapomínat ani na čtyřnohé kamarády a kamarádky. Tím pravým vánočním překvapením získáte přízeň milovaného stvoření, navíc se pokocháte pohledem na spokojenou malou šelmičku.

Mezi klasické kočičí dárky patří pelíšek, škrábadlo nebo prolézačka. Nad těmi ale svobodomyslná míca ohrne nos, aniž by je vyzkoušela. Stejnou službu jí totiž udělá jakýkoliv nábytek v bytě nebo domě. Kočka se majitele neptá na svolení a odpočívá kdekoliv, kam doskočí. Pelíšek si vytvoří zejména na zakázaných místech jako je zásuvka ve stole, kuchyňský dřez, žehlicí prkno nebo hromada vyžehleného a voňavého prádla. Pokud jí to dovolíte, zabrousí si drápky o gauč či koberec. Většina koček si také libuje v okusování pokojových rostlin nebo kytic ve váze. Pokud tedy nechcete přijít o svůj oblíbený fíkus, věnujte kočce nejoblíbenější rostlinu - šantu kočičí. Mnoho koček rádo krade paničkám sponky či jiné ozdoby do vlasů, nahraďte je pro raději vhodnou kočičí hračkou – zaručeným úspěchem bude také dárek hlučný – třeba pískací myška nebo míček s rolničkou.

 

A co rozhodně neurazí žádnou kočku na světě? Přece chutná a ještě navíc zdravá lahůdka. Ideální volbou je zdravý pamlsek nebo kapsička.

K lepšímu přijímání kapsiček je potřeba dodržet několik základních pravidel:

• Kapsičky podávejte vždy v pokojové teplotě (nikdy ne přímo z ledničky).

• Pokud chcete zvýraznit chuťové vlastnosti, tak je možné obsah ohřát, ale teplota by neměla překročit 40°C.

• Podávejte vždy přiměřenou dávku podle návodu na obalu.

• Potravu, kterou kočka nezkonzumuje do 15 minut, odstraňte.

• Granule můžete udělat pro kočku atraktivnější, pokud na ně dáte trochu vlhkého krmiva třeba z kapsičky.

 

Co radí veterinář?

Lidé často chybují ve volbě kočičí stravy. MVDr. Leoš Železný, veterinář a odborník na výživu psů a koček varuje před domácí stravou pro kočky: „Vařená strava představuje vždy potencionální hygienická rizika. Při manipulaci se syrovým masem se neubráníte možné kontaminaci bakteriemi. V neposlední řadě hrozí také přenos některých parazitárních onemocnění. Co se týká vařené stravy, tak i při nejlepší snaze nikdo není schopen namíchat správnou recepturu doma.“ MVDr. Železný upozorňuje také na nevhodnost lidských laskomin: „Lidské cukrovinky kočkám škodí, nebezpečná je především čokoláda. Existují samozřejmě i zdravé pamlsky, kterými můžete zpestřit kočce jídelníček. Na trhu jsou různé pochoutky určené přímo pro kočky. Můžete zkusit různé novinky, které se prodávají ve specializovaných obchodech s chovatelskými potřebami a u veterinářů.“