12.08.13 Štěně

Vážení - první kontakt s člověkem

Chystáte se na odchov štěňat? Pak si pořiďte váhu, díky níž budete zaznamenávat hmotnostní přírůstky malých drobečků.

Jak říkají všechny chytré příručky - jako první po porodu byste měli štěňátka zvážit a označit různě barevnými mašličkami, abyste je následně rozpoznali. Každého malého pejska opatrně uchopte a spodní stranou bříška si ho vložte do dlaně a jemně ho položte na misku váhy. Porodní hmotnost štěňat se obvykle pohybuje v závislosti na plemeni mezi 100 a 600 gramy. Následně čistým ukazováčkem prohmatejte tlamičku, abyste vyloučili případné anomálie (rozštěp). Stejně opatrně prohlédněte oční víčka, ouška, lebeční kost, přední a zadní tlapičky. Všímejte si všech detailů. Pak prsty jemně přejíždějte podélně po břišní stěně. Zkontrolujte pupík, pohlavní orgány a ocásek. Pokud objevíte něco podezřelého, kontaktujte veterináře. Jestliže se u štěňat vyskytnou paspárky na zadních končetinách (a nejedná se o plemenný znak), nechte je do tří dnů po narození odstranit veterinárním lékařem.

Opatrně a bez stresu

Uvědomte si, že již první kontakt s člověkem se podílí na vývoji charakteru a specifické povahy štěněte. Takže tato důkladná kontrola neslouží pouze jako zdravotní prohlídka, ale představuje první osobní kontakt s člověkem. Z výzkumů vyplynulo, že všechny vlivy okolí (stimulace zvuky a světelnými impulsy, stejně tak doteky, hlazení či zvedání) působí pozitivně na vývoj mozku štěněte. Z dlouhodobé perspektivy pak má vliv také na vývoj jeho chování a povahy. Častým kontaktem s člověkem zvyšujete u psů jejich odolnost vůči stresu. Díky včasné socializaci nebudou štěňata bázlivá, naopak budou zvídavější a při kontaktu s ostatními lidmi i psy sebejistější.

Neváží se pro legraci

Nedivte se, když krátce po narození u štěňat jejich váha lehce klesne. Je to běžný jev. Pokud by se však jednalo o nějaký výraznější úbytek, je na místě porada s veterinářem. O každém štěněti pečlivě veďte záznam (pohlaví, barva mašličky, porodní váha a každodenní přírůstky). Štěňata važte každý den, ideálně ve stejnou dobu. Co se týče hmotnosti, tak již po deseti dnech svou hmotnost zdvojnásobí. Přibližně po dvaceti dnech dosahuje jejich hmotnost pěti až šestinásobku porodní váhy. Psí miminka važte do té doby, dokud jsou krmena pouze mateřským mlékem. A jak poznat, jestli nepotřebují přikrmovat? Pokud jsou spokojená, leží klidně a tiše, jsou v pohodě. Při hladovění hlasitě naříkají a rozlézají se po porodní bedně. Jestliže se objeví tyto projevy a navíc zaznamenáte malé (či dokonce žádné) hmotnostní přírůstky, je nutné začít s přikrmováním speciálním umělým mlékem pro štěňata. Spokojené psí miminko je čilé a má teplé růžové bříško, pravidelně saje a spokojeně a klidně spí.

Jak již bylo řečeno, kromě praktického významu má každodenní vážení i svůj socializační význam. Pejsci přivykají pachu člověka, uvědomují si jeho teplo a blízkost. Tyto důležité podněty si ukládají jako pozitivní zkušenost s člověkem.

Zdroj: Výchova štěněte loveckého psa, Anton Fichtlmeier, Julia Numssen, Grada, 2012, www.grada.cz