29.04.10 Aktuality

Vezměte svého psa do kina

AERO PES FEST

FILMOVÝ FESTIVAL URČENÝ PRO VŠECHNY PSY BEZ ROZDÍLU RASY, POHLAVÍ ČI VĚKU

6. – 9. KVĚTNA 2010

Patří pes do kina? Může mít pes rád filmy? Dokáže pes o audio-visuálním díle přemýšlet, či ho vůbec vnímat stejně jako jeho pán? Na všechny tyto otázky si budete moci odpovědět již brzy i se svými miláčky v kině Aero! 

Pražské kino Aero je známé tím, že diváci si mohou do kinosálu vzít svoje čtyřnohé kamarádky a kamarády. Dosud byly nicméně všechny projekce v kině určeny pro lidské publikum. První ročník filmového festivalu Aero Pes Fest konečně nabízí mimo jiné i unikátní krátké filmy určené především pro psy.

Aero Pes Fest se uskuteční od 6. do 9. května 2010 v kině Aero a bude se věnovat filmům s psí tématikou, ale hlavně filmům pro psy.

„Všichni majitelé psů si mohou na chvilku vyměnit role se svými miláčky a vyzkoušet si, jaké to je sledovat speciální projekce pro psí smysly - akvárium plné rybiček nebo pobíhající roztomilá kuřátka,“ popisuje přehlídku Mirek Velš z kina Aero.

Den první: Dokážete sledovat svět očima Vašeho psa?

Emocionální život zvířat je pro mnohé velkou neznámou. Jenže stojíme před zásadní otázkou, zda neochuzujeme jejich životy, když jim neumožňujeme chodit do kina? Proč se psi smějí a šimpanzi pláčou (Why Dogs Smile & Chimpanzees Cry, USA 2007) je dokumentárním filmem z dílny National Geographic Channel o neprobádaném citovém světě zvířat navzdory rigidním vědeckým poznatkům. Českou kino-premiéru uznávaného dokumentu  uvede v první den přehlídky (6. května od 18.00) zvířecí psycholožka MVDr. Hana Žertová z televizní Polepšovny mazlíčků.

Den druhý: Může pes aportovat i něco jiného než televizní ovladač?

V pátek, během druhého dne přehlídky, proběhne přímo v kinosále prezentace asistenčních psů sdružení Helppes.

„Každý majitel může využít psí schopnosti ve prospěch své lenosti, protože nechat si aportovat televizní ovladač je sen všech lenochů. Naopak sdružení Helppes pomáhá skutečně potřebným. Odborníci v něm cvičí asistenční a vodící psi pro lidi s handicapem,“ říká  spolupořadatel festivalu Jirka Pinč.

Po prezentaci následuje premiérové uvedení pořadu Znalec psí duše (Best of Dog Whisperer, USA 2009) z produkce National Geographic Channel. Celosvětově úspěšná show ukazuje nejpozoruhodnější momenty práce uznávaného amerického psího experta Cesara Millana.

Den třetí: Zábavný víkend o psech, vlcích a vlkodlacích

Sobotní program nabízí oddychové filmy, které ocení všichni milovníci psů.

„Na serioznější notu se bude výt u dokumentu Návrat vlků (Return of the Wolf, Bob Landis, Michael Rosenfeld, USA 2000), který lidským divákům umožní vidět svět očima vlka,“ vysvětluje Mirek Velš.

Dále kino Aero uvede film Muž a jeho pes (Un homme et son chien, Francie 2008) se zatím posledním hereckým vystoupením Jeana Paula Belmonda, který si zahraje po boku psa.

Večerní víkendová projekce bude patřit hrůzu-nahánějícímu souhrnu všech polidštěných psích postaviček (např. Komisař Rexe, Lassie nebo Maxipes Fík) - filmu Vlkodlak (The Wolfman, Jon Johnston, USA 2010), který diváci a psi uvidí v noční projekci od 22.30.

Návrat klidu a harmonie po boku psa

Francouzský pokrokový terapeut Luis P. Réard zjistil, že nejlepší způsob, jak současným životním stylem stresovaným klientům navrátit klid a soustředěnost, je nechat je sledovat celovečerní filmy (odpočinkové i náročnější snímky) v zatemnělé izolované místnosti v těsné blízkost jejich psů. Podle francouzských lékařů, kteří si svéráznou metodu již stihli vyzkoušet v praxi, je tento způsob kulturního prožitku pro nemocné skutečně mnohem lepší, než kdyby kino sledovali s lidmi.

I když možná nejste nemocní, přijďte si vyzkoušet kino se svým psím doprovodem. Každý pes má volný vstup na všechny projekce a zároveň při vstupu obdrží jako dárek psí dobrůtku od Pedigree. Na radu veterináře je navíc nastavena hlasitost během celého festivalu na nižší úroveň.

Doprovodné akce

Ve foyer kina proběhne výstava fotografií National Geographic Channel. Během celé přehlídky budete moci přispět na sbírku ve prospěch psů, kteří pomáhají.

Soutěž

Kabelová společnost UPC a National Geographic Channel připravili filmovou soutěž o volné

lístky a další drobné ceny. Soutěž trvá do 2. května 2010. Více informací na stránkách www.kinoaero.cz

 

AERO PES FEST

FILMOVÝ FESTIVAL URČENÝ PRO VŠECHNY PSY BEZ ROZDÍLU RASY, POHLAVÍ ČI VĚKU

6. – 9. KVĚTNA 2010

čtvrtek, 6. května 2010

18:00    Film pro psy + úvod psí psycholožky H. Žertová + Proč se psi smějí a šimpanzi pláčou

20:30    Film pro psy + Tanec s vlky

 

pátek, 7. května 2010

18:30    Film pro psy: Když pán nemá čas + Občan pes

20:30    Film pro psy: Když pán nemá čas + Helppes, prezentace asist. psů + Znalec psí duše

22:30    Film pro psy: Když pán nemá čas + Wallace & Gromit: prokletí králíkodlaka

 

sobota, 8. května 2010

18:30    Film pro psy: TV Pes + Návrat vlků

20:30    Film pro psy: TV Pes + Muž a jeho pes

22:30    Film pro psy: Psí zábava + Vlkodlak

 

neděle, 9. května 2010

14:00    Psí neděle (program pro děti)