28.05.11 Život s kočkou

Všechno, co jste chtěli vědět o kastraci koček

Ve společnosti stále přetrvávají předsudky, že kastrace kočkám škodí. Není to pravda, protože jim naopak může prodlužit život…

 

Proč kastrovat?

Pod pojmem kastrace rozumíme operativní odstranění zárodečných žláz. Jedná se o drobný a bezpečný chirurgický zákrok, kterým se sníží riziko mnoha onemocnění. Pro kočky je například velmi nebezpečná nákaza tzv. kočičí leukémií (FIV), která se přenáší slinami. Když se toulají a dovádějí s ostatními kočkami, pravděpodobnost poranění a přenosu infekce slinami je velká. Vykastrovaní jedinci mají menší potřebu se toulat a prát, čímže se pravděpodobnost přenou FIV sníží.

Důležitým důvodem pro kastraci je neplánované zabřeznutí kočky a smutný osud nechtěných potomků. Kočka může mít až tři vrhy koťat za rok, každý po šesti mláďatech, a najít láskyplný domov 18 koťatům každý rok představuje problém. Nejčastěji končí koťata v útulku nebo ještě hůře - pod koly aut.

A v neposlední řadě je dobrým důvodem pro kastraci i psychická pohoda zvířete. Zodpovědnému majiteli záleží na spokojenosti a vyrovnanosti svého mazlíčka. Kočka, která je chovaná v bytě a prožívá pravidelné říje, je dlouhodobě sexuálně nevybitá a v důsledku toho může být nervózní a nespokojená.

 

Kastrace „holek“

Tvruení, že kočka musí mít alespoň jednou za život koťata, je nesmyslné. Naopak březost a četné porody kočky vysilují. Kastrací se vyloučí riziko rakoviny vaječníků a dělohy a výrazně se sníží pravděpodobnost onemocnění rakovinou mléčné žlázy. Kastrace kočky není drahá záležitost, stojí od 800 Kč do 1600 Kč podle konkrétního veterinárního pracoviště, hmotnosti zvířete, použitého druhu anestezie apod. Kočkám veterinář často s vaječníky odstraní i dělohu (rána se kočkám hojí déle než kocourům).

 

Kastrace „kluků“

Kastrovaní kocouři se dožívají vyššího věku díky tomu, že nejsou ovládáni sexuálním pudem a nehrozí jim úrazy z dobrodružných milostných výprav. Život s kastrovaným kocourem je snesitelnější i pro jeho majitele. Nekastrovaní jedinci si totiž dokazují dominanci značkováním svého teritoria – pach jejich moči i chování je agresivní. Po kastraci tyto projevy samy odezní. Cenově se zákrok (odstranění varlat) pohybuje v závislosti na veterinárním pracovišti, hmotnosti konkrétního zvířete, použitém druhu anestezie apod. v rozmezí od 600 Kč do 800 Kč. U kocourů se ranka hojí velmi rychle.

 

Kdy kočku kastrovat

Provést kastraci je ideální u samic již v období po prvním mrouskání (kočičí říji), což je jednoznačnou známkou pohlavní dospělosti zvířete. U většiny koček se dostavuje v cca šestém měsíci věku, u mohutných a ušlechtilých plemen o něco později. U kocourů se doporučuje věk mezi deseti měsíci až jedním rokem. Předčasná kastrace může ovlivnit vzhled kočky do budoucna, u kocourů pak vést i ke vzniku urologických problémů.

 

Sexuální život koček

Říje je období, kdy je kočka sexuálně aktivní a může zabřeznout; dochází k ní v průběhu celého roku. Trvá zhruba 3 až 15 dnů a období mezi jednotlivými říjemi může být u některých koček pouze tři týdny až měsíc. Klasickými příznaky říje jsou neklid, protahování se, otírání se o nohy chovatele, časté močení, nepravidelný a snížený příjem potravy nebo snaha uniknout ven za kocourem. Sexuálně neuspokojené kočky zažívají nepohodu. Kocouři v období říje koček projevují taktéž neklid, jsou více cítit a ve zvýšené míře značkují močí své teritorium.

 

Život po kastraci

Bezprostředně po operaci

Probouzení z narkózy je pozvolné, ze začátku má kočka zalepené oči a nekoordinované pohyby. Dopřejte jí klidné, teplé a bezpečné místo, odkud nemůže spadnout. Vodu a krmení můžete nabídnout až po nabytí plného vědomí. Kocour je druhý den po zákroku zcela v pořádku, není potřeba zvýšená péče. U kočky (samice) je pooperační péče delší. Je třeba zabránit jí, aby si lízala a sama ošetřovala operační ránu. Vnější stehy se vytahují zhruba po týdnu.

 

Změna povahy a společenského postavení

Kastrací se sexuální frustrace vyřeší, po operaci se kočky chovají stejně jako dříve mimo období říje. Přestane je trápit sexuální neuspokojení, protože zmizí sexuální pudy. U dominantních kocourů, kteří si svá práva hájili za každou cenu, může po kastraci agresivita ustoupit nebo úplně vymizet. Není také prokázáno, že by se kastrací snížila inteligence koček. Naopak, častějším kontaktem s člověkem jsou ochotnější naučit se novým dovednostem. Kočky žijící ve vícečetném chovu mohou po kastraci na pomyslném stupínku hierarchie skupiny o něco klesnout. Tím více se upnou na člověka. Kastrované kočky jsou obecně mnohem mazlivější, nechají se rády hladit a více se drží domova.

 

Čím krmit kastrované kočky?

Chuť k jídlu je u koček i kocourů v reprodukčním období velmi potlačena, proto hubnou. Pohlavní hormony totiž ovlivňují biochemické procesy v organismu. S hormonální změnou může dojít ke změně temperamentu, potravního chování a metabolismu. Kastrovaná zvířata mají většinou výborný apetit, takže se musí naopak hlídat, aby příliš neztloustla. MVDr. Leoš Železný k tomu dodává: „Kočky bývají po kastraci klidnější a lenivější; nedostatek pohybu spolu s dobrým apetitem vede často k nadváze. Kastrované kočky jsou navíc náchylnější na urologické obtíže. Lepší než řešit následky, je předcházet nadváze a urologickým potížím podáváním speciálního krmiva pro kastrované jedince.“ Novinkou na trhu je například krmivo pro kočky po kastraci a sterilizaci Perfect Fit Pro-Sterile™, které pomáhá méně aktivním kočkám udržovat optimální hmotnost a předcházet urologickým problémům.