26.02.12 Zdraví a nemoci

Zácpa

Může se zdát, že je to banální obtíž, ale není radno ji podceňovat, protože může vyvolat těžké zdravotní komplikace.

 

Psi i kočky by měli kálet minimálně jednou za 2 dny, ideálně však každý den. Stolice, která se ve střevě zadržuje déle, se zahušťuje a vyprázdnění je mnohem obtížnější. Navíc v těle zůstávají odpadní látky, které se vstřebávají zpátky do těla. Odborníci upozorňují, že čím déle zácpa trvá, tím se stav zhoršuje a může vyústit až k nutnosti chirurgického zákroku či v trvalé následky v podobě chronické zácpy. A to je dost nepříjemné…

 

Jak ji poznat?

U psů, kteří žijí v bytě a venčení je závislé na majiteli, je to snadné. To, že pes delší dobu neudělal hromádku, je na první pohled zřejmé. U psů, kteří přebývají na rozlehlé zahradě je situace složitější, absence exkrementu si nemusíte všimnout. Zácpu poznáte také podle neúspěšného tlačení. U koček, které nemají přístup ven a chodí tedy jen na kočičí toaletu, zácpu hned objevíte. U venkovních koček si toho většinou všimnete až po delší době - zvíře je méně aktivní, má zanedbaný kožich, špatně žere a někdy se objeví i zvracení.

 

Co dělat?

Na počátku zácpy pomáhá podání slabého projímadla a také zvýšení obsahu vlákniny v krmivu. Projímavé účinky má rostlinný olej, který zamícháte do krmiva v množství jedné lžíce na 5 kg hmotnosti zvířete. Vhodnou vlákninou je například strouhaná syrová mrkev, spařené ovesné vločky, lněné semínko nebo psyllium. Jestliže během 1-2 dnů nedojde k normálnímu vyprázdnění, navštivte veterinární ordinaci, kde zvířeti naordinují razantnější projímadlo (nebo klystýr). V závažných případech je nutné opakované podávání infuzí.

 

Rady, které se mohou hodit

Místo rostlinného oleje zkuste předložit lososový olej, většinou domácím mazlíčkům moc chutná. Pokud ho odmítne, vyzkoušejte sardinky v oleji (samozřejmě jen v případě, že zvíře není alergické na ryby). Přestože jsou slanější, jednorázové podání neuškodí a navíc je to vysloveně dobrota, takže není problém s jejich příjmem.

Psům a kočkám nikdy nedávejte vařené kosti! Zvlášť zvířatům, které jsou zvyklá jen na granule, mohou uškodit. Nejenže se štěpí na ostré kousíčky, které mohou perforovat střevo, ale navíc způsobují zácpu. Pozor dávejte zejména na kosti vepřové, při kousání se rozpadají na drť, která střevo doslova zabetonuje. Také kuřecí kosti mohou napáchat velkou paseku.

Pokud jste si všimli, že se pes ohýbá ke kálení a marně tlačí, nemusí to ještě znamenat zácpu. Podobně se projevují i močové kameny nebo podráždění konečníku.

Zácpa se někdy může paradoxně jevit jako průjem. V ucpané střevě se část stolice do konečníku protlačí a dochází k zánětu ucpaného místa, při kterém se tvoří tekutina, která trus naředí a objeví se „průjem“. Zvíře je v takovém případě skleslé, má matnou (jakoby zhrublou) srst a může i začít hubnout.

Bytové kočky musí mít k dispozici vhodnou toaletu s čistým stelivem umístěnou na klidném místě. Některé kočky upřednostňují toaletu „boudičku“, kde mají větší pocit soukromí. Doporučuje se mít o jednu toaletu víc, než je počet koček v domácnosti. Může se stát, že když se kočce její bednička nelíbí, nechodí na ní kálet a je-li čistotná, je jí i proti srsti udělat hromádku někde v bytě, a proto začne trpět zácpou.

 

Homeopatická léčba

Podle typu stolice obtížnosti jejího odchodu můžeme vybrat homeopatické léky, které pomohou stav upravit.

 

Alumnia – zácpa způsobená atonií střeva a konečníku, i měkká stolice je obtížně vytlačovaná. Tento lék je vhodný obzvlášť u jedinců hubených a „vysušených“. Může se objevit krvácení z konečníku v důsledku drobných prasklinek sliznice. Ředění 9-15 CH 2-3krát denně.

 

Bryonia alba – zácpa s objemnou a tvrdou stolicí, výkaly jsou suché jako „spálené“, i když zvíře hodně pije. K zácpě dochází po změně potravy nebo po přehřátí. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

 

Silicea – atonická zácpa u zvířat se sklony ke střevním parazitózám. Při kálení stolice vykoukne a zase se schová. Ředění 9 CH 2-3krát denně.

 

Natrum muriaticum – úporná zácpa u jedinců, kteří buď pijí nadměrně, nebo naopak nedostatečně. Mají chuť na slané, jsou vyzáblí a smutní. Ředění nejprve 9 CH 1krát denně, pak 15 CH 1-2krát týdně.

 

Opium – zácpa způsobená zpomalením střevního pohybu, černé výkaly bez nutkání na stolici. Často po operacích, ovlivněním střev narkotiky. Ředění 9 CH 2krát denně nebo 30 CH hned po narkóze.

 

Nux vomica – zácpa s neúčinným nucením na stolici, zvíře tlačí bez vypuzení stolice. Časti jsou to nervózní jedinci, přecitlivělí na hluk, světlo a pachy. Ředění 9 CH 1krát denně. Při úporné zácpě až 3krát denně.

 

Zdroje: Domácí zvěrolékař pro majitele a chovatele psů a koček, Renata Popelářová, Grada,

Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada

www.grada.cz