29.08.17 Štěně

10 základních rad při koupi štěněte s PP

To pravé plemeno jste si už vybrali, teď už stačí jen vybrat to pravé štěně...

1. Když chcete sehnat štěně s průkazem původu (PP), vyhledejte si na internetu stránky chovatelských stanic (CHS), které jsou doporučeny oficiálními kluby daného plemene.

2. Při výběru štěněte nejednejte unáhleně, ověřte si reference na vybranou CHS, snaže se zjistit informace o rodičích daného vrhu.

3. Nezachraňujte ze soucitu štěňata s pochybným původem, nekupujte levné štěně s vidinou úspory. I mezi chovateli, kteří mají psy s PP, se najdou lidi, kteří chovají psy pouze na byznys.

4. Někdy si pořízení psa žádá delší čas a trpělivost. Než natrefíte na vhodné štěně, může to chvíli trvat. Vyplatí se počkat na zdravého, vyrovnaného a dobře socializovaného jedince.

5. I když vám PP nezaručí stoprocentní zdraví, přece jen máte záruku, že rodiče byli uchovněni (jejich exteriér odpovídá standardu plemene). U některých plemen jsou mezi podmínkami uchovnění i zdravotní a povahové testy.

5. Ideální je, když štěňata navštívíte ještě před samotnou koupí. Určitě se přitom naskytne příležitost pozorovat malé pejsky. Měli by působit důvěřivě, hravě a měli by mít k dispozici vhodné hračky. Nechte si ukázat také matku vrhu a její zdravotní atesty.

7. Pokud vám chovatel klade spoustu otázek, je to dobré znamení. Chce vědět, ke komu se jeho odchovy dostanou.

8. Štěňata by měla být předána novému majiteli odčervena a očkována.

9. Při koupi štěněte dostanete kupní smlouvu a spoustu rad, jak pejska vychovávat, krmit a správně o něj pečovat. Přibalí vám s sebou i krmení, na které byl pejsek zvyklý, možná i hračku nebo dečku, aby se v novém domově cítil dobře.

10. Většina dobrých chovatelů je i po odchodu štěňat ochotna novým majitelům při případných problémech poradit. Určitě budou také rádi sledovat další růst a vývoj svých chráněnců.

Foto: pixabay.com