25.03.18 Výživa

3 časté mýty o výživě psů a koček

Mezi majiteli a chovateli zvířat stále přežívají některá mylná přesvědčení týkající se správné výživy. Vybíráme tři z nich.

Mýtus č. 1: Výživové potřeby koček a psů jsou podobné jako u lidí.

Kočky a psi neposuzují potravu podle chuti, ale hodnotí ji čichem. Na rozdíl od lidí neobsahují sliny koček a psů trávicí enzymy a jejich trávení je proto méně účinné. Výrazně se liší také délka přijímání potravy. Zatímco člověk konzumuje potravu přibližně 1 hodinu denně, psovi stačí 1-3 minuty na každých 100 g přijaté stravy. Vzhledem ke všem těmto odlišnostem mají kočky a psi zcela jiné výživové potřeby než lidé. V jejich stravěmusí být oproti lidské stravě podstatně větší podíl bílkovin, naopak cukrů by zde mělo být méně. Z důvodu výrazně kratšího trávicího traktu a odlišného způsobu trávení potřebují zvířata lépe stravitelnou potravu. „Záruku kvalitního složení a vysoké stravitelnosti krmiv mohou poskytnout jen renomovaní výrobci se zázemím výzkumného centra, kde krmivo formulují certifikovaní nutriční poradci a před uvedením na trh ho pečlivě testují,“ doplňuje MVDr. Markéta Bosáková ze společnosti Royal Canin.

Mýtus č. 2: Nejdůležitějším ukazatelem kvality krmiva je vysoký obsah masa.

Podle Veterinární asociace lékařů malých zvířat jsou nejdůležitějšími kritérii při výběru krmiva jeho zdravotní nezávadnost, výživná hodnota a vhodnost pro daného jedince. Údaj o množství masa použitého k výrobě krmiva může být značně zavádějící. Čerstvé maso obsahuje až 85 % vody a pouze 10-30 % bílkovin. Podstatně hodnotnějším a koncentrovanějším zdrojem bílkovin je dehydrované maso, ze kterého je voda odstraněna, a tak může obsah bílkovin dosahovat až 90 %. Navíc velké množství kvalitních, vysoce stravitelných bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin je obsaženo v rostlinných zdrojích.

Mýtus č. 3: Kuřecí maso není pro výživu koček a psů vhodné, protože je alergenní.

Kuřecí maso má ve výživě koček a psů významnou roli, protože obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny a vitaminy. Navíc je bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Výborné nutriční vlastnosti mají i kuřecí vnitřnosti, například kuřecí játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A a D3. Kuřecí kůže je nutričně přínosná zase díky vysokému obsahu živočišného tuku. Alergie u zvířat jsou nejčastěji způsobeny alergeny z vnějšího prostředí. Jen 10 % alergií je potravinových a reakce na kuřecí maso se vyskytují spíš výjimečně.