22.08.15 Život se psem

7 mýtů o kastraci

Kastrovat, nebo ne? To by pro chovatele neměla být jen jednoduchá otázka, ale velké téma k zamyšlení. Uvažovali jste nad tím, jaké dopady na zdraví a povahu vašeho zvířecího miláčka bude kastrace mít? V jakém věku nechat zvíře kastrovat? Tento zásadní zákrok v životě psa nebo kočky je opředen mnoha mýty.

 

Mýtus č. 1 Povaha psů a koček se po kastraci nezmění.

Vzhledem k tomu, že se kastrace provádí po staletí také proto, aby ovlivnila chování zvířat, by bylo samozřejmě mylné se domnívat, že se taková změna vyhne vašemu mazlíčkovi. „Ačkoli nebylo žádnou odbornou studií prokázáno, že by psi byli po kastraci méně agresivní jak vůči lidem, tak jiným psům, tak naopak obecně platí, že kastrace pravděpodobně zamezí toulání a značkování u psů i kocourů. Některé feny se naopak po kastraci mohou stát agresivní, ale budou se méně toulat,“ vysvětluje Lucia Repová z Royal Canin. Psi se často kastrují pro snížení sexuálního apetitu. Liší se názory, zda je ale lepší kastrovat samce nebo samici. Kastrovaný pes může ztrácet drive ve výcviku, u samic je zase třeba se dobře rozmyslet, jestli budeme chtít chovat její potomky nebo bude vhodnější definitivně předejít případnému nechtěnému početí.

Mýtus č. 2 Při kastraci samců bývá odstraněn celý penis.

Může to znít neuvěřitelně, ale najdou se tací, kteří se domnívají, že se psům a kocourům při kastraci odstraňuje celý penis. Samozřejmě to není pravda! Při kastraci u psů se podvazují semenné provazce a odstraňují se „pouze“ varlata.

Mýtus č. 3 Čím dříve zvíře vykastruji, tím lépe.

Různí odborníci s tímto názorem ostře nesouhlasí a jsou vyhranění proti kastraci štěňat, která je populární např. v USA. Podle Lucii Repové se kastrace u psů doporučuje provádět téměř kdykoliv, přičemž platí čím dříve, tím lépe (starší psi hůře snášejí anestezii). U fen v období kolem prvního hárání. U kocourů má kastrace v různém životním období různé podmínky hojení a vlivů na tělesný i psychický vývoj. Rozhodně by neměla být prováděna před třetím měsícem věku. Za nejvhodnější věk je u koček zpravidla považován 5. – 7. měsíc života.

Mýtus č. 4 Kastrace nemá žádné zdravotní výhody.

Kromě toho, že kastrace mění chování zvířete, se tento zákrok provádí také jako prevence proti možným nemocem. U psů může kromě fyzického poranění varlat zabránit i hormonálně podmíněným chorobám jako je onemocnění prostaty a nádory žlázek okolo konečníku. U fen se kastrace vždy provádí při zánětu dělohy, nádorech mléčných žláz na vaječnících nebo při poruchách pohlavního cyklu. Kastrace ale slouží i jako prevence těchto chorob. „Zákrok má také příznivý vliv na již projevenou cukrovku. Po kastraci se lépe kontrolují hladiny krevního cukru a tím pádem se cukrovka lépe léčí. Ve výjimečných případech cukrovka po kastraci odezní,“ dodává Lucia Repová.

Mýtus č. 5 Po kastraci zvířata leniví a tloustnou.

Tento mýtus je velmi rozšířený. Chovatelé možná však neradi uslyší, že tyto jevy jsou zcela v jejich režii. Většina majitelů chce svým mazlíčkům zpříjemnit dobu rekonvalescence pohodlím a chutnými úplatky. Svému zvířeti ale prospějete naopak tím, když ho vrátíte co nejdříve do aktivního života a budete mu poskytovat vyváženou stravu. Existuje speciálně vyvážená strava pro psy a kočky se sklony k tloustnutí. Apatie po kastraci není u zvířat plošně dokázaná, objevují se i zcela opačné reakce. Zvířata by měla celkově zákrok snášet bez problémů a negativních následků. Důležité je, aby nejedla ani nepila alespoň dvě hodiny před operací.„Existují speciální krmiva, označená Sterilised, která pomáhají po kastraci udržovat zvířeti optimální váhu,“ doplňuje Repová.

Mýtus č. 6 Pokud nechci, aby fena hárala, je kastrace jedinou volbou

Jestliže chcete vaši fenku nechat kastrovat hlavně proto, že chcete předejít citlivému období špinění, a nejste si jistí, zda byste jednou nechtěli štěňátka, nemusíte se uchylovat ke kastraci. Můžete svou fenku podrobit hormonální léčbě. Hormonální léčbu lze provádět při prvních příznacích říjového cyklu nebo v pravidelných intervalech k oddálení říje. Lucie Repová ale varuje:„Nedoporučuje se podávat hormonální preparáty nedospělým fenám a přerušovat více jak dvě hárání po sobě. U tohoto typu léčby jsou však jistá rizika – riziko vzniku zánětu dělohy a otoku mléčné žlázy a s tím spojené zvýšené riziko výskytu nádorů. Může také zapříčinit vznik cukrovky, Cushingova syndromu a falešné březosti.“

Mýtus č. 7 Březí fenu nelze kastrovat

Vzhledem k tomu, že jak u feny tak kočky, je často březost v raném stádiu těžké rozpoznat, se několikrát stalo, že byla fena či kočka kastrována v raném stádiu březosti. V raném stádiu březosti se odebere děloha i s mláďaty a výsledek není tak tragický, jak se může zdát. Mnohem větší tragédií je počet koťat, která se každoročně nechávají utopit a přeplněné útulky nechtěnými mláďaty. Ve vyšším stádiu březosti se samozřejmě kastrace nedoporučuje.