08.07.16 Život se psem

8 příznaků blížícího se porodu feny

Jaké jsou nejčastější příznaky, že fena brzy porodí?

  1. Zvětšené mléčné žlázy, spouštění mleziva. U některých fen se spouští již týden před porodem.

  2. Snížení tělesné teploty o 1-2 stupně Celsia zhruba 12-24 hodin před blížícím se porodem. Normální fyziologická teplota je 37-39 stupňů Celsia. Pro posouzení je ale nutné sledovat teplotu měřením v konečníku feny alespoň týden před předpokládaným termínem porodu. Ideální je měřit teplotu vždy ve stejnou denní dobu.

  3. Fena těsně před porodem ztrácí zájem o krmení a má větší žízeň. Ale samozřejmě záleží na individualitě každého zvířete, existují feny kterým chutná a krmení konzumují i před porodem a nepohrdnou ani malou svačinkou mezi porodem jednotlivých štěňat.

  4. Zhruba jeden den před porodem se uvolňují děložní vazy a spouští se břicho. Můžeme pozorovat děložní stěny nad slabinou.

  5. U feny je patrný neklid. Pobíhá, hledá místo vhodné pro porod, hrabe pod sebou, aby si připravila lože, točí se na místě, vstává a znovu ulehá. Některé fenky hledají klidná místa, jiné naopak kontakt s lidmi.

  6. Charakteristické je i častější močení, může se objevit hlenovitý výtok (to se uvolňuje tzv. hlenová zátka) 12-24 hodin před porodem.

  7. Povšimnout si můžeme i zvýšeného olizování vnějších rodidel.

  8. Zrychlené dýchání.

     

     

Zdroj: MVDr. Jana Kočová. Výmarský ohař, historie­ chov – výcvik, Mladá fronta, 2016