11.02.10 Plemena

Anatolský pastevecký pes

 

Anatolský pastevecký pes patří mezi velká plemena psů a stejně jako ostatní pastevecká plemena je po mnoho let chován k ochraně stád a domova pastevců. Je velmi inteligentní a díky své majestátní velikosti se stává přirozeným varováním pro potenciální útočníky. I v dnešní době je toto plemeno využíváno především pracovně, ať už v domovském Turecku, kde chrání stáda ovcí a koz před vlky a zdivočelými psy, nebo v USA, Africe, Austrálii a západní Evropě, kde chrání farmáře a jejich rodiny před kojoty,medvědy a jinými predátory.

 

Krátký historický přehled

 

Anatolský pastevecký pes je doprovodný pes pastevců starodávného původu. Pochází zřejmě z velkých bojovných psů, kteří se vyskytovali v Mezopotámii. Plemeno se postupně svým vývojem přizpůsobovalo specifickým životním podmínkám, mezi které patřilo hlavně podnebí (horké a suché léto, mrazivé zimy) a kočovný styl života. Psi sloužili jako doprovod a ochrana stád přemisťujících se na velké vzdálenosti.

 

Historie chovu u nás

 

První anatolský pastevecký pes byl do České republiky dovezen v roce 1998. Byla to fena z německého chovu Ela von Charly Koepek Ciftligi. V roce 1999 pak byli ze stejné chovatelské stanice dovezeni mladší sourozenci Ely, dvě feny Fino a Faska a jeden pes Furst Falci von Charly Kopek Ciftigi. Štěňata u nás byla odchována poprvé v roce 2001 v chovatlské stnici Browny San – Mar, kde se ze spojení Ela von Charly Koepek Ciftligi a Alen Sivas von Maierhof narodili 4 pejsci a 3 fenky, všichni v barvě béžové s černou maskou. Tato štěňata byla zapsána na základě udělení výjimky ČMKU do zvláštního registru plemenné knihy ČMKU. Z tohoto vrhu mám dvě feny, které tvoří základ mého chovu.

Anatolský pastevecký pes je z hlediska registrovaného chovu poměrně vzácným a málopočetným plemenem. A to především díky tomu, že v Evropě se jedinci tohoto plemene objevili poměrně nedávno a zatím jsou zapisováni v převážné většině ne přímo do plemenných knih členských zemí FCI, ale do tzv. registrů plemenných knih. Pro chov psů zapsaných v registrech pak platí poněkud jiná pravidla, a proto je velmi složité hledat pro chov vhodného partnera.

 

Turecko

 

Coban Kopegi - takto jsou v zemi svého původu nazýváni. V překladu to znamená "pes pastevce". V Turecku lze jen těžko obecně hovořit o registrovaném chovu (chovu psů s průkazem původu). V podstatné míře jde o velké psy vesničanů, kteří mají za úkol střežit stáda a obydlí pastevců. Tito psi nejsou chováni jako čistokrevní a není evidován jejich původ. Nicméně však v některých oblastech Turecka chov čistokrevných pasteveckých plemen opravdu existuje jako výsledek dlouholeté chovatelské práce, na kterou jsou Turci právem pyšní. A tak by se dalo říct, že můžeme vysledovat tyto čistokrevné variety pasteveckého psa:

 

Akbash - sněhově bílý pastevecký pes pocházejcí z oblasti středozápadního Turecka, z regionu rozkládajícího se mírně jižně a západně od Ankary.

 

Kangal - jednobarevně zbarvený pastevecký pes v odstínu od béžové po světle šedou s černou maskou, který je pojmenován po rodině Kangalů z provincie Siva. Tato rodina po celé generace cílevědomě používala v chovu jen takto zbarvené psy. Tento typ je považován v Turecku za "národního psa". Kangal jako takový pochází jen a jen z chovu Kangalů. Proto ,,kangala" nikde jinde neseženete. Mimo toto území seženete pouze anatolského pasteveveckého psa v barevném rázu ,,kangal"

 

Karabash - pastevecký pes s černou maskou, resp. černou hlavou. Slovo karabash znamená v překladu "černá hlava".

 

Karshund - více barevný pastevecký pes s "huňatou" srstí.

 

 Evropa

Mezinárodní kynologická organizace (FCI) uvedla v roce 1989 pod vlastním patronátem v platnost standard č. 331 pod názvem anatolský pastevecký pes. A tak pod tímto názvem jsou v Evropě registrovány všechny výše uvedené variety. Snad o něco početněji než u nás je toto plemeno zastoupeno v Německu, kde se chovem zabývají dvě nebo tři chovatelské stanice. Jedna chovatelská stanice je v Rakousku a jedna v Itálii. Několik jedinců a pár chovatelských stanic můžeme nalézt ve Francii a zemích Beneluxu.

 

Vlastnosti

Anatolský pastevecký pes je loajální a má vrozený ochranářský instinkt. Dokáže nstinktivně bez jakéhokoliv výcviku bránit a ochraňovat své teritorium včetně lidských i zvířecích říslušníků své rodiny. Je nedůvěřivý vůči všemu novému ve svém teritoriu. Není to extrovertní jedinec, který se chce s každým kamarádit. Vypadá to, jako když pes čeká na formální seznámení, při kterém nikdy nesmíte být příliš rychlý a seznámit vás musí vždy majitel psa .

Vyznačuje se odvahou a sebejistotou bez jakýchkoliv známek agresivity. Není schopen ublížit člověku ani zvířeti, toto chování nemá geneticky zakódováno. Instinktivně brání vstoupit potenciálnímu vetřelci na svěřené území. Nikdy neútočí bez varování, útok zde však nechápejte jako napadení člověka nebo zvířete. V krajním případě, pokud vetřelec neakceptuje snahu psa nevpustit jej na území, nebo pokud vetřelec nezůstane na místě do příchodu majitele, pes zaútočí. V případě nebezpečí sám dle svých pravidel posoudí, zda je agresivita nezbytná a před případným útokem použije celou škálu varovných projevů. Anatolec dá vždy útočníkovi šanci ustoupit.

 

Štěně

Ve štěněčím věku se ještě ochranářský instinkt neprojevuje, zato si štěně velmi silně fixuje svou příslušnost k danému teritoriu a lidské smečce včetně zvířecích členů domácnosti. To jej připoutává k ostatním zvířatům a lidem, se kterými vyrůstá a které bude v dospělosti loajálně chránit.

Velmi důležitá je socializace a výchova štěněte od raného věku, protože nejdůležitější období je období štěněte! Doporučuje se vycházet se štěnětem co nejdříve ven na procházky mimo zahradu. To znamená, že budete štěně seznamovat s okolním světem a s ostatními psy. Naprosto bez problémů pak můžete absolvovat vycházky po okolí a štěně můžete nechat pobíhat na volno. Štěně se nevzdálí z vašeho dohledu, protože si vás bude stále hlídat. Prostředí vycházek se doporučuje měnit. Samozřejmě ve městě a na rušných místech mějte štěně pouze na vodítku.

Anatolský pastevecký pes je obecně vhodný pro ty, kteří jsou schopni vybudovat si přirozený respekt psa postupnou pomalou výchovou, bez jakýchkoliv kompromisů, protože tito jedinci psychicky dospívají až ve třech letech, někdy i později.


Velikost a hmotnost v dospělosti

Velikost: psi 74 - 81 cm v kohoutku, feny 71 - 79 cm v kohoutku

Hmotnost: psi 50 - 65 kg, feny 40 - 55 kg


Péče

Srst anatolského pasteveckého psa se moc nešpiní, má samočistící schopnost. Jen zřídkakdy se ušpiní tak, že nečistota pronikne až k podsadě a kůži. Pokud ano, pak je nutné psa koupat. V tomto případě psa jemně opláchněte vodou, nikdy nepoužívejte mýdlo. Nám se dobře osvědčil tzv.suchý šampon, který do srsti vetřete a pak jej vykartáčujete. Někteří jedinci se rádi koupou a sami usoudí, kdy jim nevadí se namočit.

Anatolský pastevecký pes tělesně dospívá mezi druhým a třetím rokem života. Během růstu se může někdy zdát velmi hubený, přestože krmivo přijímá normálně. Nepřecházejte na kaloričtější stravu, nezapomínejte, že anatolci nemají být velcí, těžcí psi. Jsou dobrými ochránci, protože jsou lehcí, rychlí a mrštní s dobře osvaleným tělem.

 

Závěrem

Anatolský pastevecký pes je neochvějný a nebojácný pes bez agrese. Je přirozeně nezávislý, inteligentní a učenlivý. Je sebevědomý a odvážný, loajální a oddaný svému pánovi. V dospělosti je ostražitý vůči cizím. Vztah mezi člověkem a anatolcem je vztahem založeným na rovnocenném partnerství. Tento pes žije jen pro svého pána a rodinu. Buďte na něj hodní, milí a laskaví a pes vám bude každý den dávat najevo:,,Jsem rád, že jsem s Tebou, vážím si Tě a chráním Tě".

 

Text a foto: Miroslav Hudec

Chovatelská stanice Z Ranče Jihlava

www.anatolskypasteveckypes.websnadno.cz