22.04.07 Plemena

Anglický kokršpaněl

Historie:

Toto dlouhosrsté středně velké plemeno patří mezi nejstarší lovecké psy v Anglii. Jejich historie je známa od 14. století, kdy se „španělé“ používali v sokolnictví. Z počátku se jednotlivá plemena španělů a setrů od sebe neodlišovala. Beckmann se zmiňuje, že v Anglii se španělé vycvičení k vystavování nazývají setři, zatímco psi slídící měli být nazývání „Springer“ nebo „Flusher“. K rozdělení podle hmotnosti došlo až v 19. století. V té době našlo také plemeno svou novou funkci – vypichování sluk (woodcock) a další menší zvěře. Stále však nebylo jasné, jak by mělo ve finále plemeno vypadat, do stejné kategorii patřili například kavalír charler spaniel a kavalír king charles spaniel, za kokra platil každý pes, jehož tělesná hmotnost nepřesáhla 12,5 kg. Tak se plemeno ocitlo v kategorii mezi pracovním psem a  toy španělem (trpasličí španěl). Roku 1893 byl pak anglický kokršpaněl oddělen jako samostatné plemeno a jeho čistokrevný chov začal. Jedním z nejvýznamnějších chovatelů v začátcích čístokrevného chovu je Dr. W.W. Boulton.

Užití a povaha:

 Kokršpaněl je lovecký pes – slídič. Disponuje obrovskou ochotou ke stopování, hlasitým naháněním, výborným nosem, ochotně přináší, nebrání se ani práci ve vodě. Je učenlivý a ovladatelný, hravý a ke známým lidem přátelský, k cizím může být někdy nedůvěřivý. V Anglii je někdy nazýván „veselý kokr“, díky tomu, že neustále vrtí ocasem.

Dnes se můžeme s kokrem setkat i v roli psa společníka, avšak musí být důkladně vychováván, neboť má v sobě, díky svému loveckému původu, značný temperament. Jeho lovecké užití je stále častěji vzácnější, je to především díky vysokým nárokům na péči o srst.

Péče:

Plemeno je možné držet jak venku tak v bytě, avšak úprava jeho dlouhé srsti je nezbytná, stejně tak čištění uší, které mívají v některých případech, kdy je osrstění uší bohaté, tendenci k zánětům. Můžeme se setkat i se spínáním uší dozadu, či zastrčením uší do „roláku“, který obepíná krk, aby si kokr neušpinil při jídle slechy.

Vzhled:

Anglický kokršpaněl se vyskytuje v různých barvách – nejčastěji je k vidění barva zlatá, černá, černá s pálením, modrý bělouš, oranžový bělouš vyjímkou není ani zbarvení černo-bílé, hnědé a další. V současné době je kokršpaněl nejmenší plemeno ve skupině španělů v rámci skupiny sportovních plemen. Kohoutková výška dosahuje až 40 cm, váha by pak neměla přesahovat 14,5 kg.

 

Text: Eva Černohubová

Foto: Chovatelská stanice Kennel Rosmery and New Rosmery