24.10.07 Plemena

Anglický setr

Historie

 

Anglický setr byl vyšlechtěn v 19. století na území Velké Británie, avšak prvopočátky vývoje plemene sahají až do roku 1555. Jedním z hlavních lidí, kteří se v té době zasloužili o chov nového plemene byl lord Edward Laverack. Anglický setr je výsledkem křížení španělů. Vezmeme li v potaz kolik různých předků může anglický setr mít není divu, že až roku 1825 můžeme mluvit o ustálení typu plemene a tedy i vyšlechtění nové rasy. Hlavním cílem chovatelů byl vždy pes lovec, pes který je vytrvalý s vynikajícím čichem statný a rychlý. Anglický setr si do dnešní doby zachoval jak svůj atraktivní vzhled tak i své lovecké instinkt.             

 

Využití a povaha

 

 Jak bylo již řečeno jde o psa vyšlechtěného pro lov, ve kterém skutečně vyniká. Má vynikající nos, schopnost vystavovat zvěř a aportovat ji. Oplývá jistou dávkou temperamentu a vytrvalosti. I dnes se tedy anglický setr využívá jako lovecké plemeno. V posledních letech se stává velmi oblíbeným plemenem výstavním. Jeho dlouhá srst a přenádherné elegantní chody z něj dělají výstavního favorita nejednoho z diváků. Povahou je přátelský a vlídný.

 

Vzhled

 

Anglický setr je plemeno dosahující výšky kolem 65 cm v kohoutku. Srst je dlouhá a hedvábná vytvářející praporce na ocase, zadních stranách končetin, uších a hrudi. Barva je černobílá, žlutobílá, játrově hnědobílá a může být i tříbarevné zbarvení ( tricolor ), tj.bílá s černou a tříslovou. Přednost se dává jemně stříkané skvrnitosti před velkými barevnými plotnami. Pohyb je elegantní s vysoko nesenou hlavou.

 

 

Péče

 

Jakožto lovecký pes vyžaduje anglický setr hodně pohybu. Je vhodný především pro majitele, kteří jsou ochotni s ním trávit hodně času na procházkách. Srst vyžaduje pravidelné kartáčování, dobrou kondici srsti podporuje i kvalitní vyvážené granulové krmivo.

 

 

Text: Eva Černohubová

 

Na fotografiích je anglický setr Bowie, chovatelská stanice Leslie Leven, www.leslieleven.cz