27.05.19 Plemena

Anglický toy teriér

Historie

Anglický toy teriér je miniatura manchester teriéra, která vznikla ze stejných předků. Obě plemena jsou potomkem staroanglického teriéra černotříslové barvy. Předkové vystupovali pod jménem black and tan teriéři a první typičtí představitelé se na psích výstavách objevili v roce 1859. Anglický Kennel Club začal plemeno zapisovat do plemenné knihy v roce 1873. Na výstavě psů v Londýně roku 1863 bylo hlášeno téměř 100 jedinců počítaných k tomuto plemeni, podle hmotnosti byli řazeni do tří velikostních tříd. Předpokládá se, že předkové dnešního anglického toy teriéra se křížili také s italským chrtíkem. Tím získali na eleganci a při lovu krys dosahovali vyšší rychlosti. Cílem bylo získat lovecky plně zdatného, odvážného a ostrého psa. Obě plemena (anglický toy teriér a manchester teriér) se dnes uplatňují především jako psi společenští. Anglický toy teriér není v ČR příliš rozšířen, protože zde má silné konkurenty - pražského krysaříka a malého hladkosrstého (trpasličího) pinče. Mají stejné černotříslové zbarvení, stejně přiléhavou hladkou srst a stejné původní poslání, což byl lov a chytání drobných hlodavců.

Povaha a využití

Malé plemeno s charakteristikami skutečného teriéra. Ostražitý, živý, čilý, připomínající, že se dříve používal k lovu krys. Nikdy by neměl být přehnaně nervózní. Je temperamentní, ale i přizpůsobivý. Vůči své rodině je oddaný. I přes svou malou velikost rád hlídá a je sportovně založený.

Vzhled

Harmonicky působící, elegantní a kompaktní pes, pružný a čisté stavby. Hlava a končetiny v dobrém poměru tak, že vytváří správné vyvážení. Hlava dlouhá, úzká, dobře vyplněná pod očima. Mozkovna klínovitého tvaru, lebka plochá. Tlama se jemně zužuje a působí klínovitým dojmem při pohledu z profilu i zepředu. Oči tmavé, relativně malé, mandlového tvaru, šikmo posazené a jiskřící. Uši tvarem připomínající plamen svíčky, mírně špičaté, nasazené vysoko vzadu na mozkovně a poměrně těsně u sebe. Krk dlouhý, půvabný, mírně klenutý. Trup kompaktní. Hřbet velmi mírně klenutý od kohoutku k bedrům, pak opět linie klesá ke kořeni ocasu. Bedra dobře zaoblená. Hrudník úzký a hluboký s dobře klenutými žebry. Ocas silný u kořene a zužující se ke špičce ocasu. Jemné kosti na končetinách jsou zvlášť nežádoucí. Srst hustá, těsně přiléhající a lesklá. Barva je černá a tříslová. Ideální hmotnost 2,7 – 3,6 kg, ideální výška v kohoutku 25 – 30 cm.

Péče

je vhodný pro celoroční držení v bytě nebo uvnitř domu. Srst je na péči nenáročná. Vzhledem k malé velikosti a hladké srsti ocení v zimě funkční obleček.

Zdroje: FCI-Standard N° 13 / 19.05.2009 / GB 11.07.2012 / CZ
Teriéři, I. Stuchlý- M. Císařovský, Canis
Psi celého světa, Rádce pro správný výběr psa, Lea a Martin Smrčkovi, Grada, 2011

foto: Svenska Mässan, flickr.com, ENGLISH TOY TERRIER, NO JV-14 NO UCH X-Pected Dine Mites X-Factor, licence creative commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)