28.08.09 Plemena

Beauceron

Historie

Beauceron je starobylé francouzské pracovní plemeno. Ve Francii je také známo pod jménem Berger de la Beauce (ovčák z Beauce). Beauce se nazývá rovinatá oblast obklopující Paříž, která je všeobecně považována za kolébku plemene. Beauceron je jméno používané od konce 19. století. Ovčáčtí psi byli ale ve Francii známí velmi dlouhou dobu, jsou zobrazeni již na tapiseriích z osmého století. Další zmínky nalezneme v písemnostech z dvanáctého, čtrnáctého a šestnáctého století. Tito starobylí ovčáci byli všichni stejného typu, měli krátké hrubé osrstění, na těle měli pálené znaky. Byli chováni a vybíráni podle svých schopností vést a hlídat stáda ovcí či skotu. Na výstavě byl beauceron poprvé předveden v roce 1900. V dnešní době je beauceron známý hlavně ve své rodné Francii, i když se samozřejmě dostal i do ostatních zemí, tak se nikde netěší takové popularitě. Je stále používán jako ovčácký pes, ale pochopitelně v mnohem menší míře než dříve. V současnosti se uplatňuje především jako pes vhodný pro výcvik a sportovní kynologii. Ve Francii je používán i u policie.

 

Povaha a využití

Beauceron je velmi inteligentní, snadno se učí a má sloní paměť. Je to však osobnost, pan pes, nespravedlivé jednání či dril nesnáší. Pro svého pána je ochoten udělat vše, co mu na očích uvidí, ale jen pod podmínkou, že uzná, že je toho jeho páníček hoden. Potřebuje pevnou ruku. Slovo pevná však neznamená tvrdá, ale spravedlivá, důsledná, laskavá a chápající. Je to velmi všestranný pes. Původní využití tohoto plemene bylo hlídání a zároveň i ochrana stáda před vlky a medvědy. Nyní může najít využití při hlídání pozemků a nemovitostí, pro strážní službu, pachové práce (má vynikající čich), služební výcvik. Díky své mrštnosti se hodí i pro sporty jako agility, coursing atd.

 

Vzhled

Beauceron je velký, pevně stavěný, robustní, mohutný a osvalený. Díky svému vzhledu laikům často připomíná křížence dobrmana a rottweilera či německého ovčáka. Srst je hladká na hlavě, silná, hustá, pevná a přiléhající k tělu, 3 až 4 cm dlouhá. Zbarvení: a) černá s pálením: černá barva je velmi sytá, pálené znaky jsou rozmístěny nad očima, na stranách tlamy, na hrudníku, pod krkem, pod ocasem, na končetinách b) harlekýn (modře skvrnitý s pálenými znaky): šedá, černá s pálením, podíl černé a šedé je stejný, skvrny jsou dobře rozmístěné, někdy převládá černá. Pálené znaky jsou stejné jako pro barvu černou s pálením.

Psi dosahují výšky 65 - 70 cm, feny 61 - 68 cm.

Zvláštností plemene jsou takzvané zdvojené paspárky na zadních nohou. Jsou to dva prsty navíc, které měly za účel hlavně zvětšovat nášlapnou plochu tlapky pro lepší a stabilnější pohyb v bažinách a na sněhu.

 

Péče

Beauceron je pes nabitý energií. Nehodí se pro lenochy, protože potřebuje hodně fyzického vyžití. Také není vhodný pro neurotické nebo cholerické majitele, protože beauceron je velmi rozhodný, velký, silný pes a je si své síly moc dobře vědom. Stejně tak nebude uznávat za autoritu páníčka slabého, nedůsledného a toho, kdo mu nebude věnovat dostatek svého volného času. Může být chován celoročně venku, ale nejraději tráví čas v přítomnosti svého pána. Péče o srst není náročná.

 

S použitím informací z ch.s. Svěží vítr, www.svezivitr.cz

Foto: Renata Hofmann

Ivana Šarochová