12.04.19 Plemena

Brazilský buldok

Historie

Standard plemene uvádí, že brazilský buldok byl vyšlechtěn z buldoků, které do Brazílie přivezli evropští přistěhovalci na počátku 18. století. V té době se chovalo v jižních provinciích této země mnoho dobytka nadivoko a buldoci se využívali hlavně k jeho odchytávání v divočině a původním pralese. Psi se účastnili hnaní velkých stád a nahánění zatoulaných kusů. Při porážkách aktivně pomáhali a jejich hlavní úlohou bylo přidržet divoké kusy, když bylo potřeba. Aby byl pes dobře pracovně upotřebitelný, musel mít silné tělo, širokou hlavu se silnými čelistmi, široký a silný čenich, aby se mohl zakousnout a znehybnit dobytek bez ohledu na jeho váhu. Povahově musel být pes ostražitý a klidný, s duchem bojovníka a smyslem pro přátelství. Musel také vždy poslouchat příkazy honáka. Na základě těchto pracovních požadavků se vyšlechtil brazilský buldok. FCI ho řadí mezi neuznaná plemena.

Povaha a využití

Je to všestranný pes a dobrý hlídač. Vyznačuje se věrností pánovi, houževnatostí a odvahou. K cizím lidem je odměřený. Povahově je ostražitý a klidný, vytrvalý, družný, se smyslem pro boj. Velmi ukázněný ve styku s dětmi. Je to plemeno, které se snadno vychovává. Brazilský buldok je ovladatelný, nebojácný, málo štěká a je klidný. Je to typický nebojácný obranář s vyrovnanou povahou. Ve své domovině se využívá jako pracovní pes určený k hlídání farem, doprovázení vozů i k ochraně koní. Navíc slouží také jako pastevecký pes k zadržení zaběhlých kusů dobytka.

Vzhled

Silný pes robustní a široké konstituce vyzařující sílu a mrštnost. Stavba těla je téměř kvadratická. Má silné a svalnaté končetiny se silnými kostmi a široký hrudník. Hlava je objemná s výraznými tvářemi, široká se silnými čelistmi a volnou kůží bez záhybů. Čenich krátký, uši malé, převislé, trojúhelníkové. Oči oválné, středně velké. Čelisti jsou široké a kvadratické. Spodní čelist musí být předsunuta před horní se zvýšeným krajem. Spodní předkus nesmí přesahovat 3 cm. Krk silný, střední délky, s volnější kůží s mírným lalokem. Hřbet mírně kratší, rovný. Hruď velmi široká. Ocas hluboko nasazený, u kořene silný, střední délky a nerovný, přirozeně ohnutý. Srst krátká, rovná. Uznávají se všechny barvy. Ideální výška: Psi: 53 cm, Feny: 51 cm, Hmotnost: Psi: přibližně od 35 do 45 kg, Feny: přibližně od 30 do 40 kg

Péče

Srst nevyžaduje zvláštní péči. Je odolný vůči nemocem i nepřízni počasí. Potřebuje dobrou socializaci, důslednou výchovu a dostatek pohybu.

Zdroj: standard plemene CBKC č. 08