14.08.08 Plemena

Cane corso

Historie
Cane Corso je přímým potomkem starověkých římských molossů. Tito váleční psi velkého vzrůstu, jejichž předkem byla pravděpodobně tibetská doga, dokázali bojovat proti lidem, lvům i medvědům. Podle dochovaných vyobrazení je podoba těchto psů s cane corso nepopiratelná. Tito psi přežili pád římské říše, byli chování na dvorech u statků a na usedlostech. Z této doby pravděpodobně pochází i dnešní název plemene - "cane" pochází z latinského "canis" (pes), "corso" je odvozeno od latinského "cohors", což znamená ochránce a strážce domu, dvoru a pozemků. Cane corso se uplatňovali jako hlídači, používali se i k lovu divočáků. Dokonce prý dělali doprovod povozů a kočárů, aby chránili cestující.
Dříve se vyskytovali na celém území Itálie, v posledních letech se však uchovali především v Apulii a v přilehlých jihoitalských provinciích. Za řádné plemeno byl Cane Corso Italiano uznán FCI v roce 1996.

Povaha a využití
Cane corso je vynikající hlídač, strážce a obranář. Je velmi silný, inteligentní a nebojácný. Je si vědom své síly, ale nezneužívá ji. Velmi miluje svou rodinu, děti, přátele i ostatní zvířata žijící v domácnosti. Vyžaduje úzký kontakt s člověkem. Je výborným rodinným pes, pro děti je chůvou i kamarádem. Uplatňuje se jako ochránce majetku, rodiny a domácích zvířat. V minulosti se používal ke strážení stád a lovu velké zvěře. Dnes se hodí pro řadu kynologických sportů (obrana, poslušnost či záchranářský výcvik).

Vzhled
Cane corso je středně velký pes. Robustní, silný a mohutně stavěný. Kohoutková výška u psů je 64-68 cm, u fen je to 60-64 cm. Hmotnost se u psů pohybuje v rozmezí 45-50 kg, u fen 40-45 kg. Má krátkou lesklou srst, zbarvení může být černé, olověně šedé, břidlicové, světle šedé, světle plavé, jelení červeň, tmavé odstíny žluté, žíhané. Žlutí nebo žíhaní psi mají černou nebo šedou masku.

Péče
Cane corso je aktivní pes, nestačí mu krátké procházky, potřebuje dostatek pohybu, aby vybil přebytečnou energii. Nejlépe se bude cítit v blízkosti své rodiny. Jeho exteriér nevyžaduje zvláštní péči. Nehodí se pro chovatele začátečníky. Potřebuje důslednou výchovu, správnou socializaci a alespoň minimální výcvik. Cane corso bude respektovat pána, který bude výchovu psa praktikovat s klidem a porozuměním a bude mít u psa přirozenou autoritu. Pro správný vývoj potřebuje kvalitní krmivo a pro prevenci kloubních potíží je vhodné přidávat mu kloubní výživu.