31.03.12 Aktuality

Chrtí „Oskaři“ opět v Praze

Dne 24.3.2012 proběhlo v Hotelu Esplanade Prague udílení ocenění Zlatý chrt 2011 (Golden Greyhound Awards) nejlepším závodním greyhoundům uplynulé dostihové sezóny.

 

Tato ojedinělá událost je tradičně doprovázena účastí celebrit, holywoodským „red carpet“, a také limuzínami, které přiváží nejen celebrity ale dokonce i nominované chrtí závodníky, proto se právem této slavnosti přezdívá „chrtí Oskaři“. 


Celebrity

Obálky se jmény vítězů otevíraly známé české a slovenské celebrity, čestnými hosty byly umělecké osobnosti jako např. Helena Vondráčková, Jiří Menzel, Peter Nagy, Jitka Čvančarová, Olga Menzelová, Vanda Hybnerová, Iveta Vítová Lutovská, Kristýna Leichtová, Barbora Poláková, František Ringo Čech, Ivo Pavlík, Lešek Wronka, Jan Přeučil s paní Evou Hruškovou.

Program již tradičně moderovala zpěvačka Heidi Janků, která má ve svém pěveckém repertoáru i několik písniček o chrtech.

 

Jaký má vztah k chrtům sdělila Helena Vondráčková: „Já mám naprosto pozitivní vztah ke všem zvířatům a k některým mám i silnější. Nyní mám jeden psí skoro vlčí, ale k chrtům jsem získala obdiv po návštěvě chrtích závodů v Londýně v areálu Wimbledonu. Od té doby jsem nadšena jejich rychlostí, pružností, oddaností i sílou a jsem z nich uchvácená“

 

Mladý příznivcem tohoto plemena je herečka a zpěvačka Barbora Poláková: „ Pro mě jsou to neuvěřitelně elegantní a vznešená stvoření. Fascinuje a skoro dojímá mě jejich nevinný pohled a noblesní klid, se kterým se nesou světem. Cítím z nich vyrovnanost a nadhled. Možná, že je moc idealizuji, ale působí na mě jako chytří frajeři nad věcí“


Pomoc dětem s geneticky vrozenou nemocí 

Greyhound White Elbony se rozhodl tentokrát pomoci dětem, které trpí genetickým onemocněním kůže a věnovat svou velmistrovskou výhru ve výši 100.000,- Kč dobročinné organizaci DebRA ČR. Benefiční šek na částku ve výši 100.000,- Kč si převzala patronka organizace DebRA, paní Jitka Čvančarová, na šeku bylo v kolonce podpis dárce vepsáno: „Z rozhodnutí Wajtíka věnuje Zdenek Grondol“. 

Pan Zdenek Grondol- prezident České greyhound dostihové federace říká:

„Mnoho let denně řeším velmi složité věci, avšak např. nemoc motýlích křídel nevyřeším, tak alespoň pomůžu dobré věci“. 

Jitka Čvančarová dojatě poděkovala dárci: „Jsem šťastná, že se i mezi „chrty“ najdou nelhostejná a nezištná srdce, jsem šťastná, že se stále potvrzuje, kdo miluje zvířata, miluje lidi, jsem šťastná za DebRU a její pacienty, kterým pomůžete svým darem od bolesti“

 

Zlatý chrt
Šampionát Zlatý chrt pořádaný Českou greyhound dostihovou federací (CGDF) generuje každým rokem vítěze, kteří dle svého umístění v dostizích za celou dostihovou sezónu získají nejvíce bodů a obdrží titul Zlatý chrt - Vítěz, avšak jsou i takoví chrtí závodníci, kteří své prvenství v dané závodní kategorii dokáží obhájit i v dalších dostihových sezónách a pak se jim k získanému titulu Zlatý chrt přidávají stupně Mistr a v dalším roce pak Velmistr.

Chrtí vítězové s tituly Zlatý chrt - Vítěz, Mistr a zejména Velmistr prokazují nejen fyzické, mentální, ale i skvělé genetické předpoklady k tomuto druhu sportu, neboť výkon psa i trenéra není soustředěn do jednoho či více stěžejních závodů, trvalou kondici a skvělý zdravotní stav je nutno udržet po celou jednu, či dvě nebo dokonce tři dostihové sezóny, což je u závodníků, nejen greyhoundích, opravdu nesmírně těžké.

 

Kdo si odnesl sošky?

Chrtí „Oscary“ – sošky Zlatých chrtů - za vítězství v hodnocených závodních kategoriích si z Golden Greyhound Awards 2011 odnesli tito závodníci:

New Mac Dior s celkovým součtem 52 bodů v roce 2011 v závodní kategorii 300 m sprint dosáhla na zisk titulu Zlatý chrt Vítěz. Závodnice jménem Dior se již může pochlubit jedním titulem Vítěz, a mohli jsme ji proto obdivovat při loňském předávání ocenění Zlatý chrt za kombinovanou závodní kategorii 300/525 m. Avšak v uplynulé dostihové sezóně 2011 se Dior začala specializovat na sprintérskou trať.     
Drobná černá fenka s bílými znaky jménem Dior s váhou 22 kg se narodila v Irsku a kromě zmíněného titulu je i držitelem traťového rekordu chrtí dostihové dráhy Praskačka ve sprintu na 300 m s časem 17,095 sec. Drobná „Diorka“ svou obdivuhodnou rychlou běžeckou frekvencí pokořila traťový rekord starý pět let.

Stormy Cassandra s celkovým součtem 20 bodů dosáhla v uplynulém roce v závodní kategorii 525 m na zisk titulu Zlatý chrt – Mistr.
Statná černá fenka Cassandra s váhou 26,5 kg taktéž pochází z Irska. Je jednou z prvních chrtích závodnic, která se sama začala dožadovat cvičení na běžeckém trenažéru. Stoupne si na něj a stojí tam tak dlouho, dokud její trenér nepřijde a trenažér nezprovozní. Cassandra se může pochlubit ziskem dalších sošek Zlatých chrtů, a to v oblasti designu. Ihned pro příjezdu z Irska do České republiky byla maličká „Cassinka“ uměleckou porotou zvolena nejkrásnějším chrtím štěnětem. Toto vítězství krásy mezi štěňaty si „Cassinka“ zopakovala ještě v roce 2009. V dalším roce jí pak umělecká porota opět udělila titul za krásu, a to Lady Greyhound.


White Elbony se ziskem 29 bodů v závodní kategorii 300 m sprint se propracoval k  titulu Zlatý chrt Velmistr, t.j. nejvyššímu titulu závodního šampionátu Formule CGDF.
Bílý závodní greyhound White je irsko-australského původu.
White je několikanásobným nositelem různých titulů šampionátu Zlatý chrt v závodní kategorii i v kategorii Design. Je rekordmanem dostihové dráhy Praskačka na trati 300 m v kategorii pes, a dosáhl také historicky nejrychlejšího mezičasu na distanci 525 m i 740 m.
White Elbony dosáhl dokonce i nejrychlejšího tréninkového času na distanci 525 m. White váží 32 kg.

Wajtíka je až škoda zakrývat při slavnostním dekorování vítězů jacketem vítěze. Kompozice jeho těla a hlavy prozrazuje, že jeho otcem je australská dostihová legenda a top plemeník celého světa – Big Daddy Cool. Tvar jeho čela a nosu z profilu ukazuje na australské linie dostihových chrtů a notně připomíná známé klabonosé kladrubské koně. Geneticky podmíněné činitele, které se týkají podpůrného systému, t.j. kostry, svalstva, vazů a šlach Wajtíka, vytvářejí skvělé biomechanické podmínky pro dostihový sport greyhoundů.

Síň slávy chrtích Velmistrů

Zlatým písmem se závodník White Elbony zapisuje do síně slávy Zlatých chrtů - Velmistrů již podruhé! Tento titul získal White Elbony v roce 2011 v kombinované závodní kategorii 300/525 m za vítězství v sezónách 2008, 2009 a 2010 a podruhé pak v závodní kategorii 300 m za vítězství v sezónách 2009, 2010, 2011.
Chrtí závodník White Elbony prokazuje, že je univerzálním závodníkem – skvělý na sprinterských distancích i na klasických závodních tratích, což se přírodě málokdy podaří.

Zkráceně lze říci, že zatímco byl závodící White vnímán po tři dostihové sezóny výlučně jako univerzální hráč na dostihovém kolbišti v závodní kategorii 300/525 m, tak současně sbíral ve dvou dostihových sezónách, mimoděk, i body v další závodní kategorii – ryze sprinterské. Ve třetím roce se „Wajtík“ sprintu věnoval téměř zcela. Pro double zisk titulu Zlatý chrt – Velmistr šlo o prozíravou strategii jeho kouče, když vytušil neobvyklý sportovní potenciál tohoto greyhounda.

Double Zlatý chrt - Velmistr

Proto po roce opět oslavujeme závodního greyhounda White Elbony jako chrtího Velmistra. Double zisk titulů Zlatý chrt – Velmistr je záležitost skvělé genetiky tohoto závodníka, neboť v jeho věku, kdy se výkon chrtích závodníků již snižuje, dokázal „Wajtík“odolat i dravosti a výkonu mladších chrtích závodníků a přesto dokázal opět vyhrávat a opět tak získat nejvyšší chrtí závodní titul Velmistr. White neobyčejným stylem stíhá zajíce na dráze, volí nezvyklou stopu na závodním oválu a má neobyčejný způsob fázování svého běhu, ve kterém se razantně od země odráží a pak lehce – natažen jako z gumy - letí vzduchem.    

 

 

Červený koberec a limuzína

Zlatý chrt - Velmistr, závodní greyhound White Elbony, byl nepochybně hvězdou večera, neboť na akci přijel černou limuzínou BMW 750 AXL se zlatým nápisem Velmistr White Elbony. Je skvělé, že Wajtík vyhrál i letos – alespoň jsme nemuseli měnit nápisy na tradiční velmistrovské limuzíně, která se jménem velmistra jezdí celý rok“, řekl pan Zdenek Grondol.

Odhalení chrtího obrazu

Součástí Golden Greyhound Awards bylo i slavnostní odhalení nového chrtího obrazu Fr. Ringo Čecha, který nese název: „Zlatý chrt White Elbony brání Zdenka Grondola, aneb incident v Motole“. Fanouškům umělce je již známo, že příběhy na plátně zobrazené Ringo doprovází i humornými legendami k obrazu.  


Úvod legendy doprovázející zmíněný chrtí obraz zní takto: „Zdenek Grondol ukazoval na novém stadionu v Motole velmistrovi White Elbonymu jeho lóži a dopis s pokornou prosbou žokeje Váni, zda by letošní Velkou Pardubickou nemohl jet na White Elbonym, když okolo projížděla kolona maringotek cirkusu Humberto.“ Dále pak Ringo popisuje incident v Motole, který však není v úplnosti publikovatelný.  
Legenda Fr. Ringo Čecha končí slovy: „Přiběhl Humberto Vašku a klekl si před Whitem na kolena volaje ...“Lipicány né! Lipicány né, vaše psí milosti. Políbil Zdenkovi ruku, Velmistrovi tlapu a odvedl si raněné. Elbony slastně vnímal Grondolovo laskání a přátelské drbání a po chvíli odešel plodit potomky, což touto dobou pravidelně dělal. Zdenek si oblékl montérky, paní Zdena mu rozdělala maltu a pokračovali ve stavbě stadionu“.

     
Greyhound Park Motol v Praze
Výše zmíněný stadion se nakonec nejmenuje „Grondolák“, jak navrhoval Fr. Ringo Čech v jedné ze svých legend k chrtímu obrazu, ale Greyhound Park Motol. Pan Grondol k tomu říká: „Tento název jsme zvolili proto, že se sportovní komplex nachází v přírodní památce,  proslulém Přírodním parku Košíře - Motol, vedle starobylého pražského parku Cibulka. Proč se v názvu objevuje slovo greyhound je všem jistě jasné.“

Foto: Hermína pro Čgdf