25.02.10 Plemena

Čínský chocholatý pes

 - jedinečný nejen vzhledem

Čínský chocholatý pes je plemeno, které má dvě exteriérově velmi odlišné variety – naháče a labuťenku. Naháči, bezsrstí jedinci s chocholkou chlupů na hlavě, končetinách a ocásku, vyvolávají často v lidech rozporuplné rekce. Jedni jejich nevšední vzhled milují, jiným se jednoduše nelíbí. Osrstěná labutěnka zase může působit dojmem, že se jedná o jiné plemeno. Jaký vlastně je tento malý společenský pes? A jak o naháče správně pečovat? Odpovědi hledejte v následujícím článku...

Kde se vzal?

O původu se vede několik teorií. Sám název napovídá, že plemeno  pravděpodobně pochází z Číny. Záznamy a umělecká díla o jeho existenci jsou dochovány již na počátku vlády čínské dynastie Han (200 let před Kristem). Už tady jsou zmiňovány dva typy plemene. První, který byl nazýván svatyňovým psem, měl hmotnost 6-7 kg, jemnou kostrou a velice líbivý chochol na hlavě, ocasu i konci končetin. A druhý, těžší, s hrubší stavbou těla vážící asi 11-12 kg, nebyl příliš elegantní a jeho osudem bylo často posloužit jako potrava. Čínský chocholatý pes vůbec v té době plnil řadu rolí. Hodně nám řeknou i názvy, kterými byl označován, jako čínský královský naháč, čínský jedlý pes později i čínský lodní pes, když na lodích sloužil jako zdroj čerstvého masa a lovec hlodavců. Jeho využití ovšem bylo i ve staročínské medicíně u pacientů s revmatismem, na které měla jeho teplá kůže velice příznivý vliv. Vysokou hodnotu ve společnosti měli psi spíše prvního typu. Například skupina pěti „číňánků“ byla darována jako svatební dar nevěstě od otce ženicha z panovnického rodu Fu.

Zásluhou dominance genu pro lysost se naháči během několika desetiletí úspěšně rozšířili. Postupem času okolo druhé poloviny 18. století z Číny naháči skoro vymizeli a další důležitý vývoj plemene se odehrával v Americe a ve Velké Británii, kam se čínský chocholatý pes dostal nejspíš s lidmi, kterým dělal společníka na jejich cestách.

Čínský chocholatý pes v ČR

První dva jedinci s průkazem původu k nám byli dovezeni v roce 1990. Postupem let se chov rozšířil a vzrostl počet zahraničních krytí, stejně tak počet importovaných psů ze zahraničních chovatelských stanic. Skutečný boom zaznamenalo plemeno především v posledních letech, kdy každoročně razantně přibývá počet odchovaných štěňat.

Víte že...

Lysost plemene vznikla samovolnou genetickou mutací, což mnozí nevědí a domnívají se, že plemeno bylo úmyslně vyšlechtěné.

Variety

Mnoho lidí ani netuší, že toto plemeno má dvě variety. Varietu hairless, což jsou nahatí jedinci a powderpuff neboli labutěnka, což jsou pro změnu jedinci zcela osrstění a přirovnat je můžeme k „mini afgánovi“. Tito chlupáči jsou velice důležití pro chov plemene, jelikož dlouhodobé páření pouze bezsrstých psů neblaze ovlivňuje kvalitu a zdraví potomků. Těm pak řídne osrstění požadovaných partií, až úplně vymizí, celkově slábne kostra atd. U osrstěné variety, která se může narodit i při páření dvou holých jedinců, se pak projevuje horší kvalita srsti. Tomu se chovatelé pečlivým výběrem páru snaží vyhnout. Jak již bylo zmíněno, dvěma naháčům se rodí jak štěňata nahá, tak osrstěná. To samé pokud se spojí holí a osrstěný jedinec, jen dvěma osrstěným rodičům se vždy narodí taktéž jen osrstění potomci.

V chovu se objevují i takzvané „mezitypy“, což jsou poněkud více osrstění naháči. Pro výstavní účely se přebytečná srst upravuje holením. Cílem chovu je ovšem čistý naháč s bohatým osrstěním na hlavě, nohou a ocasu.

Vzhled

Je to malý, aktivní, půvabný a elegantní pes; střední až jemné kostry, s hladkým, bezsrstým tělem, osrstěný jen na tlapkách, hlavě a ocasu. U labutěnek srst sestává z podsady a lehkého závoje dlouhé srsti – tato závojovitá srst je typická. Při rychlejším pohybu srst krásně vlaje, je rovná a nadýchaná. Je povolena jakákoliv barva srsti nebo kombinace barev. V tomto plemeni se rozlišují dva typy: „deer type“ s jemnou kostrou a „cobby type“ s těžší kostrou a silnější stavbou těla. Ideální výška je u psů 28-33 cm v kohoutku, u fen 23-30 cm.

Jaký je?

Čínští chocholatí psi jsou velmi hraví a živí. Také hbitost a mrštnost je jim vlastní. Bývají citliví a rozhodně se neobejdou bez vaší pozornosti a bez kontaktu s vámi. Až přehnaně milují svého pána a mazlení s ním. Mají láskyplnou povahu, díky které výborně plní funkci rodinného mazlíčka. Ať již budete jen odpočívat na pohovce, sledovat televizi, nebo se vydáte na výlet či sportovat, bude vám s nadšením dělat společnost. Čínský chocholatý pes je psem společenským i aktivním a houževnatým. Velice rychle reaguje, je mrštný a živý, je proto vhodný např. pro agility, coursing i dogdancing. Kromě kynologických sportů miluje i dlouhé procházky přírodou. Vhodný je do rodin, kde jsou odrostlejší děti, stejně tak bude výborným společníkem pro starší nebo osamělé lidi. Je ideálním psem do bytu.

Povaha je veselá, nikdy zlá či zlomyslná. „Číňánek“ je také velice zvídavý, tudíž nesmí u ničeho chybět. Ovšem k cizím lidem a neznámým věcem je zdravě nedůvěřivý a zdrženlivý. Ovšem koho si oblíbí a zařadí do okruhu svých známých, tomu projevuje svou přítulnost a přízeň.

I přes svou malou velikost je to výborný hlídač, i když někdy trochu hlučnější. Samozřejmě z velké části může povahu ovlivnit i chovatel a majitel správnou socializací a výchovou, později i výcvikem, ovšem to v obou směrech, jak k lepšímu, tak i k horšímu. Proto je důležité nic z výše zmíněného nezanedbat. Pak vám bude nenahraditelným společníkem a přítelem. Málokdy v rodině zůstane jen u jednoho psa, často všechny členy tak okouzlí a uchvátí, že jeden pro všechny prostě nestačí.

Naháč – pes pro alergiky?

Psi a kočky jsou velmi častým a silným vyvolavatelem alergických reakcí u lidí. Alergie se může projevovat jako rýma, slzení, pálení a otoky očí, vyrážka či ekzém, astma, kašel a sípání. Mnoho lidí se stále domnívá, že za alergii může srst zvířete, proto se naháč může zdát jako pes vhodný i pro lidi trpící alergií. Také je tak často prezentován „Naháč - pes vhodný pro alergiky“, můžeme se dočíst v řadě inzerátů s nabídkou štěňat. Pravda je ovšem trochu jinde, protože alergii nezpůsobuje srst, jak se dříve věřilo. V srsti se pouze alergeny shromažďují. Alergeny jsou v podstatě bílkovinné molekuly, které se nacházejí v moči, slinách, odumřelých buňkách kůže a ve výměšcích mazových žláz zvířat. Ty pak vyvolají u citlivých jedinců alergii, která se projevuje různě – od rýmy až po těžké astma. Proto v důsledku neexistuje psí plemeno, které by žádnou alergii nevyvolávalo. Existují jen méně riziková plemena, mezi která můžeme zařadit právě naháče. Ovšem žádnou záruku zcela „nealergického“ psa vám nikdo dát nemůže. Dle lékařů je nejúčinnějším způsobem, jak omezit množství alergenů, které zvíře produkuje, pravidelné koupání zvířete, a to alespoň dvakrát týdně. Pravidelným koupáním, které je v péči o naháče nezbytné, se sníží uvolňování alergenu až o devadesát procent.

Proto radíme, jste-li alergik, poraďte se předem se svým ošetřujícím lékařem, než si pořídíte zvíře. Zvažujete-li koupi naháčka, předem vyzkoušejte své reakce na ně. Navštivte chovatelskou stanici, psy si hlaďte, nechte se olízat. Dle svých reakcí pak pečlivě zvažte, zda-li si psa pořídit. Při soužití alergiků se psem by se také měla dodržovat určitá pravidla dle síly alergické reakce (pravidelné koupání, zamezení přístupu do ložnice, mytí rukou po každém kontaktu, častější úklid atd.) U některých lidí se ale alergie může rozvinout i po několika letech bez příznaků. Naopak jiné lidi zvíře z alergie „vyléčí“. Díky každodennímu styku s se alergická reakce sníží nebo úplně vymizí. Ovšem nikdy nelze říct s určitostí, do jaké skupiny budete patřit. Záleží na každém jednotlivém člověku a jeho reakci na konkrétní zvíře.

Jak pečovat o naháče?

Péče o kůži a tělo: Pes by měl být odmalička veden k čistotě a měl by být naučen veškeré procedury s tímto spojené bez problému absolvovat. Kůži naháče je možné přirovnat ke kůži lidské. Je tedy nutné koupat jej a to minimálně jednou týdně, kdy k namydlení tělíčka použijeme nejlépe dětský šampon nebo mýdlo s nízkým ph a měkkou porézní houbičku. Na osrstěné partie použijeme šampon psí. Jedenkrát za 14 dní se doporučuje tělový peeling, který odstraní odumřelé šupinky staré kůže a vyčistí póry. Po koupeli pejska osušíme a namažeme, většina chovatelů nedá dopustit na obyčejnou měsíčkovou indulonu, která se velice dobře vstřebává a zklidňuje. Výborné jsou také krémy s aloe vera. U naháčů, hlavně v období puberty, se může vyskytnout akné, tomu pak přizpůsobíme používanou kosmetiku a budeme vybírat přípravky na problematickou pleť, kterých je nepřeberné množství. V období mezi koupelemi nám mohou být ideálním pomocníkem vlhčené čistící ubrousky, kterými můžeme tělíčko očistit.

Depilace a holení: Ne všichni vědí, že i naháče je nutné holit, ale je tomu tak. Samozřejmostí je doholovat tlamičku dohladka, jako se tomu dělá třeba u pudlů. Pro domácí úpravu můžeme používat elektrický stříhací strojek, pro úpravu výstavní je pak potřeba ještě použít elektrický strojek holící a případně pak ještě klasickou holicí pěnu a holicí strojek (žiletku). Nežádoucí chloupky na těle je také nutné odstraňovat, ideálně depilací, opět hlavně před výstavou. Výhodou depilace je, že pokožka zůstane dlouho hladká, chloupky slábnou a ubývají. Na tento proces je nutné psa přivykat již odmalička, pak se to naučí celkem dobře zvládnout. Před depilací je vhodné psa osprchovat teplou vodou, aby se roztáhly póry a odstraňování chloupků bylo snadnější. Po depilaci zase aplikujeme zklidňující krém k tomu určený. Náročnost úpravy závisí, zda je náš pejsek čistý naháč, tudíž nežádoucích chloupků má opravdu jen minimum, ale ani požadované partie nemá tak bohatě osrstěné jako je to u tzv. mezitypů, zde ještě záleží, zda jde o mezityp slabý, střední či silný, kdy stoupá hustota a délka nežádoucího osrstění a s tím i náročnost úpravy. Depilujeme přibližně jedenkrát měsíčně, ale i tady záleží, zda máme naháče či mezitypa.

Opalování a zima: Naháči velice milují teplo a sluníčko, zimu příliš nemusí. S oblibou se vyhřívají na slunci. Ovšem s příchodem prvních jarních paprsků je vhodné začít při pobytu na sluníčku tělo naháčka mazat opalovacím krémem. Čím světlejší je kůže psa, tím použijeme vyšší faktor. Vhodnou ochranou je také lehké tričko, které chrání, a když jej namočíte, zároveň osvěžuje.

V zimě i přesto, že naháči nejsou abnormálně choulostiví, jak se mnozí domnívají, je nutné při delším pobytu v mrazu pejska obléknout. Poslouží nám svetřík a nepromokavá kombinéza. Jistě si z široké nabídky dnešních obchodů vhodný model pro svého miláčka vybere každý. Je ale nutné u oblečku zkontrolovat švy atp., aby nic nedřelo a neškrábalo kůži. Pokud není extrémní zima a váš naháček byl postupně otužován, bude mít dostatek pohybu a nebude v chladu příliš dlouho, nemusí být obleček vždy nutný.

Závěrem

S čínským chocholatým psem se rozhodně nudit nebudete, prožijete spoustu zábavy a mnoho radosti. Budete obdarováni neskutečnou láskou a přátelstvím. Když půjdete po ulici, budete u jedněch sklízet obdiv, jiní se nad naháčkem zrovna rozplývat nebudou a u labutěnky často absolutně nevědí, o jakého psa jde. Ale vy budete vědět své... Budete mít doma společníka a parťáka, na něhož nedáte dopustit! Budete mít lásku, štěstí pomazlení a porozumění, co více si přát?

Text: Žaneta Trávníčková, redakce

Chovatelská stanice Santa la Vida

www.santalavida.cz

Foto: Žaneta Trávníčková