15.12.12 Aktuality

Co dělat, když se pes zaběhne?

Pracovní zatížení, nákupní shon a stres provázející konec roku vede pravidelně ke snížení pozornosti majitelů psů a následně k zvýšenému počtu ztracených a zaběhnutých zvířat. To v lepším případě. V předvánočním čase bohužel dochází i k případům jejich odcizení, zvláště u velkých prodejen, kde je majitelé nechávají uvázané na parkovišti nebo někde u zábradlí poblíž vchodu.

 

Když uplyne pár dní „klidu a míru“ vánočních svátků, přijde druhá vlna útěků, způsobená třaskavým novoročním veselím. Rachejtle, ohňostroje, světlice a petardy děsí psy k smrti. Jejich nejčastější reakcí pak bývá panický úprk. V šoku často nenajdou cestu zpět domů nebo se zaběhnou v neznámém prostředí.

 

Ve většině případů skončí zatoulaný mazlíček v útulku nebo na veterinární ošetřovně. Pracovníci Národního registru majitelů zvířat evidují v této době prudký nárůst počtu ztracených a nalezených psů. Největší nápor telefonátů od majitelů, jejichž pes se ztratil, je v posledním týdnu před vánočními svátky a znovu pak v průběhu silvestrovské noci mezi jedenáctou a čtvrtou hodinou.

 

Aby operátoři mohli s návratem pejska domů pomoci, pes musí být spolehlivě označen, v současnosti už běžně mikročipem. Ten však musí být zaregistrovaný! Neregistrovaný mikročip je v případě ztráty nebo nálezu zvířete prakticky bezcenný. Důležité ovšem je, aby kontakty na majitele v databázi byly aktuální.

 

Kód mikročipu je možné zjistit na nejbližší veterinární ordinaci nebo na služebně Městské policie, kde veterinární lékař nebo strážník načte číslo mikročipu čtečkou. Číslo mikročipu je následně třeba neprodleně zavolat operátorům Národního registru majitelů zvířat na tel. 602 611 053. Operátor obratem zprostředkuje kontakt s majitelem zvířete. Národní registr majitelů zvířat zajišťuje registrovaným majitelům již 17 let nepřetržitou 24 hodinovou službu, a to i o víkendech a svátcích.

 

Nález ztraceného pejska je možné také nahlásit na Městskou policii nebo příslušný městský či obecní úřad. Obec má zákonem stanovenou povinnost postarat se o nalezenou věc (tedy i o nalezené zvíře). Strážníci psa na místě převezmou a předají do útulku.

 

Více na www.narodniregistr.cz