15.07.12 Život se psem

Co je obedience a pro koho se hodí?

Obedience sice v překladu znamená poslušnost, ale jde o mnohem víc. Tým složený z člověka a psa by měl při provozování tohoto sportu s radostí a perfektně absolvovat různé úkoly. Jde především o soulad a pocit sounáležitosti se psem.

 

Je to víc než jen obyčejná poslušnost, je to sport, který vyžaduje přemýšlení. I ohebnost a hbitost přitom hrají určitou roli, neboť míra ovládání těla, která se po psovi požaduje, je v tomto případě enormní. Značná část úloh při obedienci zahrnuje chůzi u nohy. Jenže není to jen tak. Dokonalá chůze u nohy vyžaduje mnoho let tréninku a stále je co pilovat. Velkou roli hraje také ovládání psa na vzdálenost, aportování a kontrola pozic „Sedni“, „Lehni“, „Vstaň“ na dálku. Krásné na této kynologické disciplíně je i to, že se jí může věnovat každý pes, nezáleží na jeho stáří ani plemenu. Vhodná je i pro psy s onemocněním kloubů, protože nepředstavuje, kromě skoku přes překážku, žádnou mimořádnou zátěž. Samozřejmě je jednodušší pracovat s psími plemeny, která jsou pro práci extrémně nadšená, jako jsou například border kolie, australský ovčák, belgický ovčák nebo retrívři. Ale při zkouškách jsou k vidění samozřejmě i jiná plemena, jako důkaz toho, že úspěchu může dosáhnout každý. Možná, že bernardýn nebude nikdy působit tak nadšeně a obratně jako border kolie, ale i tak může být práce pro psa zábavou, a to by mělo vždy zůstat tím nejdůležitějším hlediskem.

Obedience můžete trénovat se psem už od věku osmi týdnů. Právě oční kontakt a korektní sed u nohy jsou jednoduché úlohy, které se může naučit každé štěně. Doba, po kterou cvičení trvají, musí být samozřejmě velmi krátká. Zejména pracovním plemenům však obedience nabízí krásnou příležitost, jak se zaměstnat v prvním roce života, kdy je ještě nechceme fyzicky a psychicky zatěžovat rychlými a stresujícími druhy sportů…

 

Chcete se dozvědět o obedience víc? Určitě si pořiďte knihu Výcvik psa k dokonalé  poslušnosti, Imke Niewöhner, vydalo nakladatelství Grada, www.grada.cz


Původně anglické slovo "obedience" znamená poslušnost či ovladatelnost. A naučit psa naprosté poslušnosti bývá pro jeho majitele často problém. Tato krásně zpracovaná kniha k řešení tohoto problému hodně přispěje,. Jsou v ní srozumitelně popsány postupy při trénování cviků, které spadají do obedience - jde o povely "Sedni", "Lehni", "Ke mně", "Zůstaň", zaujmutí základního postavení, přivolání, chůzi u nohy, vyslání psa do určitého směru a do určitého prostoru, aportování, zdolání překážky a rozlišování předmětu podle pachu. Velkou předností této knížky je, že ji může používat opravdu každý a to kdekoli a kdykoli, pro psy jakéhokoli plemene, různých povah a stáří. Nesmírně instruktivní jsou fotografie, které autorka zařadila s citem a jasným záměrem čtenáři vyložit vše takříkajíc po lopatě. Najednou se zdá být vše logické a jednoduché, přitom pro psa i majitele zábavné.