11.07.15 Výživa

Čtyři lidská jídla, které psovi nikdy nedávejte

Psi umějí dokonale žebrat, a tak se čas od času stane, že jim od stolu přilepšíme šunkou nebo je dokonce necháme dojíst talíř od oběda. Z výživového hlediska to není zdravé, o výchovném aspektu ani nemluvě. Jsou ale určité potraviny, které bychom psovi nikdy neměli dávat, abychom nehazardovali s jeho zdravím.

Čokoláda

Čokoláda je pro psa v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost theobrominu. Pes, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí. Více se dozvíte zde

Nevhodné ovoce a zelenina

Většina ovoce a zeleniny psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hroznové víno, ty mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Pro psy nevhodná je ve větším množství také cibule. Obsahuje totiž látky, které ničí červené krvinky a může tedy ve větších dávkách vyvolat až anemii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. 

Kofein

Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte např. na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení a neklid.

Makadamové ořechy

Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.