01.02.08 Plemena

Dobrman

 

Historie

Dobrman je jedno z mnoha oblíbených německých národních plemen. Vznik plemene se datuje v druhé polovině 19. století, kdy žil na území Německa Friedrich Louise Dobermann, podle kterého je plemeno také pojmenováno. Tento muž se zabýval odchytem volně se pohybujících psů. Pro svůj chov si vybíral hlavně psy s ostřejším a nebojácným charakterem tak, aby splňovali jeho nároky na služební psy. Mezi psy, které F.L. Dobermann použil jistě patřili i v té době tzv. „řezničtí psi“ vynikající hlavně svou ostrostí a ostražitostí. Byli zřejmě téhož, nebo podobného zbarvení jako jsou dnešní dobrmani. V 70. letech 19. století se již začalo chovat a mluvit o plemeni dobrman. Plemeno si získalo své uznání a místo v řadách policie a armády.

 

Povaha a využití

Je to vynikající pracovní pes, který je dnes využíván služebně hlavně u policie jako pes obranář a pes doprovodný. Své místo obsadil i v roli psa rodinného. Je ostražitý a kdykoli ochotný pracovat. Miluje společnost svého pána a své rodiny.

 

Vzhled

Jedná se o velké elegantní svalnaté plemeno hladkých linií. Vypadá energicky, hravě a temperamentně. Kohoutková výška se u psů pohybuje od 68 do 72 cm, u fen 63 – 68 cm, Váha kolísá mezi 32 až 45 kilogramy v závislosti na kohoutkové výšce a pohlaví. Charakteristická barva pro plemeno je černá s pálením, avšak vyskytuje se i hnědá s pálením či vzácná modrá s rezavě červeným pálením. Srst je krátká a hladká. Nekupírované uši přiléhají k lícím a jsou vysoko nasazené.

 

Péče

Dobrman vyžaduje neustálý kontakt se svým pánem a také možnost vybití svého temperamentu a energie. Ať už při práci nebo při sportu. Je nutné jej mít neustále pod kontrolou a dát jasně najevo, kde je hranice mezi můžeš a nesmíš. Výchova musí být důsledná ale ne příliš tvrdá, v žádném případě si jej nesmí nechat majitel přerůst přes hlavu. Je vhodný spíše pro zkušenější majitele, kteří mají dostatek trpělivosti při výchově a výcviku.

 

Text:  Eva Černohubová

Foto poskytla CHS Moravia Heart
(na snímku Conall Moravia Heart).