22.01.19 Život se psem

Dostihy pudlů

Pudlové jsou velmi rychlí a hbití, jejich akčnost se dá skvěle využít v různých kynologických sportech. V některých zemích se dokonce pořádají speciální pudlí dostihy.

 

První dostihy pudlů se uskutečnily již v 50. letech minulého století. Rozdíl oproti klasickým dostihům je v tom, že se po závodní dráze netáhnou žádné zaječí atrapy nebo střapce, aby měli psi důvod se za něčím hnát. U pudlů je v závodech jediným podnětem nadšená touha co nejrychleji přiběhnout ke svému majiteli. Na startu jsou pudlové drženi člověkem (pomocníkem) za obojek. Následně se jejich milovaný páníček vzdálí po vytyčené dráze, která je relativně krátká, a postaví se za cílovou čáru. Majitel se svým psem udržuje oční kontakt. Na povel se pak pudlové současně vypustí a běží vstříc svému pánovi.

 

Tradiční akce v Rifferswillu

Ve Švýcarsku se konají pudlí dostihy každým rokem vždy na přelomu srpna a září na dostihové dráze pro chrty v Rifferswillu. Na této speciální akci Pudelclubu Zürich startuje okolo stovky pudlů. Psi běhají odděleně v jednotlivých kategoriích podle velikostního rázu a ještě jsou rozděleni na psy a feny. Jedná se spíš o zábavnou akci, kde se seznamují majitelé pudlů, než o seriózní dostihy, kde je hlavním kritériem výkon a rychlost. Zájemci o plemeno zde mají možnost obdivovat temperament, nadšení, pohyblivost a úzkou vazbu na majitele těchto jedinečných psů.

 

Foto: pixabay.com

Zdroj: Rosa Engler, Velká kniha o pudlech, Grada, 2011