17.04.08 Život se psem

Druhý pes v rodinné smečce

Než přikročíme k doplnění smečky druhým pejskem, měli bychom si důkladně zvážit důsledky. Náklady na krmivo, vybavení a veterináře se zdvojnásobí, při případné infekci nebo parazitóze nakazí jeden snadno druhého. Chůze na vodítku se dvěma psy je přeci jen náročnější a složitější. Pokud vám někdo pohlídal přes dovolenou nebo nemoc jednoho psa, patrně už se proti více psům bude bouřit.
Pokud používáte prostředky městské hromadné dopravy, i tam vám mohou začít se dvěma psy dělat problémy. Máte dostatečně velký byt či zahradu na volný pohyb obou zvířat?  Počítejte taky s mnohem větším nepořádkem v bytě i na zahradě. Zejména pejsci před sebou i před fenkou začnou intenzivněji vše značkovat. Pokud budou psi rozdílného pohlaví, jste schopni zajistit, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí? Pokud se psi mezi sebou nesnesou, jste schopni je od sebe chovat odděleně a každému se dostatečně věnovat?
Dva psi již tvoří smečku a jejich chování se bude tedy podle toho patřičně měnit, zejména na procházce ve vztahu k ostatním psům, můžete být tedy nemile překvapeni, že doposud mírný pes, který nevyvolával rvačky, se spolu s dalším psem stane vůči cizím psům agresivnějším.
Pokud je první pejsek velmi dominantní, pečlivě vybírejte submisivního pejska a klidné štěně, které se bez problémů podrobí nebo raději od pořízení druhé pejska upusťte.
Při vyjasňování vzájemných pozic dominantních pejsků a fen se nám osvědčilo nějakou dobu seznamovat zvířata s měkkými košíky, kterými si neublíží, jsou dobře připevněné a s nimiž si psi pomohou ujasnit, kdo je silnější i bez krvavých šarvátek.
I zdánlivě zpočátku neproblematický vztah štěně - matka, se s dospíváním štěněte může začít měnit, když začne dospívající bojovat s matkou o moc.
Sžívání dvou psů je vždy trochu neznámou, nikdo vám nemůže nikdy zaručit, jak to dopadne. Mohou nastat situace, kdy zejména starší pejsek zahořkne a zesmutní nad novým štěnětem a otráví mu to zbytek života u vás, kdy nového vetřelce bude jen trpět z nutnosti, zrovna tak se může stát, že tyto pocity posléze pominou a dva psi budou pak nerozlučnými kamarády nebo v sobě naleznou zalíbení hned zpočátku a starší pejsek doslova omládne vzájemnými hrami.
Důležité je taky to, jak náš původní pes uspěl během první, socializační fáze s ostatními pejsky a jak socializovaný je také pejsek příchozí.
Často nás oslovují lidé, kteří chtějí svému psu pořídit z útulku kamaráda. Většinou si již vybrali podle fotografie nějakého podobného či stejné rasy a těší se, že dva vizuálně podobní nebo rasově stejní psíci spolu budou nejen tvořit pěkný páreček na pohled, ale že si budou i dobře rozumět. Každého od této představy zrazuji a všem vždy říkám, že s původním pejskem je třeba přijet do útulku a vždy vyzkoušet, jestli v sobě oba psíci naleznou zalíbení. Pravdou bývá, že první pejsek si svého parťáka v útulku zpravidla vybere sám a často je to úplně jiný pejsek či fenka, než si představoval jeho majitel. Rozumný majitel však volbě svého pejska většinou popřeje sluchu a v rámci klidu a harmonie v rodině se vzdá svých původních estetických představ a na vzhled nového pejska si brzy zvykne podle pořekadla Co je milé, to je hezké.
Pokud se původnímu pejskovi budete méně věnovat a začnete ho sesazovat odstrkováním z vedoucí pozice a intenzivněji se věnovat novému pejskovi, často se stává, že o to důrazněji začne starší pes napadat toho nového, aby si potvrdil svou pozici vedoucího zvířete a vydobyl pro sebe všechny výhody zpět.
Pokud si během počátečních šarvátek psi situaci do několika měsíců nevyjasní, je třeba je od sebe trvale oddělit, tato situace však nebývá příliš častá. Psi si většinou své role rozdělí velmi rychle. Zachovávejte i vy nastolenou hierarchii mezi nimi a protěžujte i vy vedoucího psa - dávejte mu první žrát, pokud venčíte odděleně, berte ho na procházku prvního, jako prvního se s ním taky po vašem příchodu vítejte atd.
Důležité je si pořizovat druhé psa, až v době, kdy jsme dobře zvládli výchovu toho prvního. Dá se totiž očekávat, že pejsek bystře a pohotově začne využívat větší volnosti během procházek, kdy okamžitě vycítí, že pozornost není soustředěna jen a výhradně na něj a začíná si více či méně lajdat. Musíte taky počítat, že psi se od sebe budou učit navzájem a pochytí snáze své zlozvyky než dobré vychování. Věnujte se důsledně tedy výcviku a dávejte pozor na včasné odstranění chybných návyků. Vychovaný a cvičený pejsek vám může velmi usnadnit výchovu a výcvik druhého pejska. Pokud váš pejsek vychovaný není, doporučuji napřed oddělené procházky, na kterých budete vychovávat a cvičit oba dva zvlášť.

Text a foto: Mgr.Dana Bočková

www.utulky.estranky.cz