29.10.10 Aktuality

Důležité upozornění na intoxikaci psů (Praha-západ)

16. října 2010, Veterinární klinika Delta na Praze 6

V posledních 10 dnech jsem měl 3 otrávené psy (dva přežili - dostali se do ordinace cca do 20-30 minut od prvních příznaků a jeden nepřežil - pán dorazil více jak po hodině od prvních příznaků).

Jeden pes se otrávil někde u Unhoště, další pes se venčil někde v okolí letiště a poslední někde mezi Divokou Šárkou a letištěm. Vše spadá pod západní okraj Prahy. Všichni tři pacienti měli stejné příznaky odpovídající intoxikaci organofosfáty (tzn. jedy na hmyz a jiné drobné živočichy, příp. některé proti plísňové látky).

Dle všech majitelů byl nástup příznaků poměrně rychlý – psi normálně běhali, najednou byli vyděšení, vystrašení (typické první stádium pro otravu organofosfáty), pak přišla nevolnost a do pár minut nástup následujících příznaků:

 - Masivní slinění!!! (táhlých, studených, průhledných až mléčně zbarvených slin).

 - Zvýšený výtok slz (nemusí si každý všimnout).

 - Průjem (vodovitý - někdy až samovolné vytékání stolice) a zvracení - vše náhle jako by z ničeho nic (stolice i zvracení může být s krví, nebo nemusí).

 - Bolesti břicha až jako by propínání (někdy s naříkáním)

 - Svalové křeče celého těla - řekl bych spíše takové záškuby svalů (záškuby končetin i celého těla)

 - Porucha koordinace pohybu - nemožnost chůze (ulehnou)

 - Zhoršené a obtížné dýchání (vliv narušené funkce dýchacích svalů)

 - Často i vymizelá reakce zornic (pro laika v takové situaci obtížně rozpoznatelné)

 - Pokles teploty těla (během krátké doby patrný i na dotek)

Vzhledem k velmi rychlému nástupu příznaků nezbývá než co nejrychleji dorazit na veterinu!!!

Pokud už jsou rozvinuty příznaky, žádná domácí terapie nepomůže! Jestliže pes něco sežere (dejme tomu otráveného), a týká se to všech jedů, lze vyvolat zvracení podáním PEROXIDU VODÍKU 3% (v prodeji v lékárně), aplikuje se stříkačkou do tlamy v poměrně velkém množství (1-5 ml na kg hmotnosti). Vyvolat zvracení má význam jen okamžitě po příjmu jedu, při nástupu příznaků to již nemá význam.

Převzato z www.hafbezobav.cz

Foto: Tománková Eva