28.07.17 Pomůcky

Dupnout, ohnout a táhnout! Tipy na bezpečné hračky pro psy

Žádná hračka není zcela nezničitelná a odolná vůči psím zubům. Co můžete udělat, abyste otestovali její pevnost a bezpečnost?

Psi si hrají především prostřednictvím své tlamy. Používají zuby, aby drželi hračku, přinesli ji, vyhodili, kousali, nebo dokonce žvýkali. Je tedy velmi důležité, aby byla vyrobena z bezpečných a netoxických materiálů. Pokud jde o výběr hračky, kterou dáte vašemu psovi, vždy se zeptejte sami sebe, jestli byste se odvážili kousnout do ní.

Čtěte etikety

Vždy si čtěte informace na obalu a pokyny k použití. Odkud pochází hračka? Z čeho je vyrobena? Co je v návodu na použití? Jaká jsou bezpečnostní varování? Dokonce i hračky, které jsou speciálně navrženy tak, aby zajistily psovi zábavu, když je sám doma, mohou mít na obalu varování, že by se měly používat pouze pod dohledem. Kvalita psích hraček je různá, pohybuje se od levných čínských výrobků masové výroby až po ekologicky udržitelné produkty s mnoha druhy různých certifikátů. Ale pamatujte: i ta nejkvalitnější hračka se může rozbít!

Dívejte se a čichejte

Ještě než hračku zakoupíte, zkontrolujte ji. Má silný chemický zápach? Obsahuje mnoho barviv? Obsahuje různá změkčovadla? Jsou na hračce výčnělky nebo šňůrky, které by mohl pes snadno ukousnout? Jaký typ plnicího materiálu byl použit a je tento materiál bezpečný? Pokud na obalu nejsou uvedeny dostatečné informace, zeptejte se přímo výrobce, který by měl znát své výrobky nejlépe. Žádná odpověď? To hodně vypovídá o tom, jak vážně bere své zákazníky.

Dupnout, ohnout a táhnout!

Zkuste za hračku zatahat stejně, jako by za ni zatahal váš pes. Zůstane nedotčená? Dokonce i ve švech, kde je větší napětí? Je důležité, aby například frisbee pro psy bylo vyrobeno z měkkého a pružného materiálu. Chcete-li ho vyzkoušet, proveďte test dupnutí a ohybu: položte frisbee na zem a několikrát na něj skočte a dupněte. Pak ho zkuste oběma rukama ohnout na polovinu. Zlomí se nebo se při ohýbání roztrhne? To se může stát, když ho pes chytá tlamou.

Zabraňte ničení

Hračky, které na vás nepůsobí nerozbitně, dávejte psovi pouze pod dohledem a okamžitě mu je seberte, pokud je začne ničit. Můžete zabránit tomu, aby se naučil, jak je demolovat a zvykl si na to. Často slyšíte: „Podívej, jak náš pes všechno zničí!“ To je obvykle proto, že včas nezasáhnete a necháte ho s těmito hračkami osamoceně nebo dáte štěňatům nevhodné hračky. Štěňata používají zuby k prozkoumání světa. Dospívající psi zase potřebují žvýkat v době přezubování.

Pozorujte, jaký styl hry má rád váš pes

Někteří psi mají rádi mazlivá zvířátka, zatímco jiní milují tvrdé hračky, které dělají rámus. Sledujte svého psa a zjistěte, co se mu líbí. Mnoho psů třeba rádo vytahuje věci od sebe. To lze provést i bez ničení: existují speciální puzzle pro psy vyrobené z plyše. Vygooglujte si „Hide Squirrel dog puzzle“ nebo se mrkněte na tuto plyšovou kostku, ze které se pes snaží lovit plyšové míčky.

Tipy:

  • Vyberte správnou velikost hračky, nesmí být ani moc malá, ani velká. Nevolte menší velikost jen kvůli nižší ceně!

  • Nepoužívejte tenisové míčky: vlákna, z nichž jsou tenisáky vyrobeny, a písek, který se na nich drží, fungují jako brusný papír a způsobují silné opotřebení psích zubů.

  • Dětské hračky jsou často lépe testovány a musí splňovat přísnější bezpečnostní požadavky než hračky pro psy.

  • Používáte míčky na pamlsky s otvorem? Vždy zkontrolujte, zda má míček i druhý otvor. To zabraňuje tomu, aby hračka vytvářela podtlak, když do ní pes strčí jazyk.

  • Obyčejné tyčinky ze dřeva se nepoužívají jako hračky! Pravidelně způsobují vážná zranění v ústech. Proto je lepší vybrat bezpečnější alternativu (např. Kong Safestix).


Záruka

Někteří výrobci mají značnou důvěru ve své výrobky a poskytují 100% záruku spokojenosti nebo slibují, že nahradí rozbité hračky. Mezi příklady patří Planet Dog (www.planetdog.com) a hračka Zogoflex od West Paw Design (www.westpawdesign.com). Extra silná černá kaučuková hračka Kong Extreme od společnosti Kong je nejodolnější verzí tohoto oblíbeného „zabavovadla“ pro psy.

Hraní vs. žvýkání

Kromě mimořádně tvrdých hraček existují také produkty, které jsou navrženy tak, aby odolaly žvýkání. Pro psy je vhodnější žvýkací výrobek, do kterého se můžou zakousnout: Pokud je materiál moc tvrdý, může to být na úkor psích zubů. Jejich okusováním si mohou psi zlomit zadní stoličky. Trhliny v zubech mohou po určitou dobu zůstat bez povšimnutí, následně však mohou vést k extrémně bolestivým infekcím.

Ještě jednou...

Žádná hračka není 100% bezpečná pro psy. Proto hračky pravidelně kontrolujte a okamžitě se zbavte všeho, co je nalomené nebo poškozené. Kvalitní hračky a trocha zdravého rozumu jsou zárukou úspěchu!