13.05.13 Život se psem

Hra na pachové práce

 

O tom, že psi mají mnohem dokonalejší čich než lidé, vás nemusíme dlouze přesvědčovat, to je všeobecně známý fakt. Pokud si chcete otestovat čichové buňky svého mazlíčka, vyzkoušejte tuto jednoduchou hru.

Budete k tomu potřebovat jen pár drobností – starý hadřík, papírové kapesníky, nějakou látku s charakteristickým pachem, ideálně „jedlou“ (například olej, med rozpuštěný ve vodě, mléko, zředěný ovocný sirup apod.). Vyhněte se intenzivním pachům, které jsou pro psa nepříjemné (parfémy aj.). Pokud používáte klikr, bude se vám při nácviku hodit. Psi mají dobře vyvinutý čich. Tento jejich smysl je natolik výjimečný, že jim stačí jen několik kapek pachové látky na papírovém kapesníku, aby takto označený kus našli mezi ostatními „nenavoňenými“.

 

Jak začít?

Nejprve musíte psa seznámit s určitým pachem, který chcete při hře používat. Nakapejte pár kapek látky, třeba oleje, na kus látkového hadříku (stará utěrka nebo kapesník) a dejte ho psovi k dispozici, aby si s ním pohrál a důkladně si ho očichal. Můžete se o něj třeba chvíli přetahovat, pokud by o něj sám neprojevoval zájem. Nyní, když je pes seznámený s novým pachem, můžete přistoupit k prvním „pachovým zkouškám“. Na papírový kapesník nakapejte použitou látku (například zmiňovaný olej), položte ho před psa na podlahu a nechte ho, aby si ho očichal. Velmi záleží na vaší reakci - měli byste projevovat nadšení. Můžete třeba radostně přičichnout ke kapesníku.

 

Co dál?

Abyste úkol ztížili, proveďte to samé se dvěma kapesníky s tím, že druhý bude čistý. Svého mazlíčka nechte očichat oba papírové vzorky (jeden s pachovou stopou, druhý bez). Pokud se o ten správný – označený pachovou značkou – bude zajímat déle, pochvalte ho a můžete ho odměnit i pamlskem. Po několika opakování pes pochopí, že má vybrat kapesník označený pachovou stopou. V případě, že to pes nechápe nebo kapesník hned zničí, můžete použít malý trik. Dejte kapesníky do prázdné sklenice například od džemu nebo medu. Sklenice by měla být ideálně úzká, dobře vymytá a „bytelná“, aby ji pes nemohl jen tak rozbít. Samozřejmě víčko nepoužívejte.

 

Označení toho pravého

Každý pes je jiný, takže reakce na nalezení toho pravého vzorku se může lišit. Jeden pes u označeného kapesníku zakňučí, jiný ho vezme do zubů, další do něj bude strkat tlapkou nebo u něj jen zůstane stát delší dobu a bude vrtět ocasem. Chování a reakci, které od psa vyžadujete, pak můžete podpořit použitím klikru a odměněním chutným pamlskem. Na svého mazlíčka nespěchejte. Přestože se někteří psi učí velmi rychle a hned pochopí, co po nich chcete, většina jich bude potřebovat více času. Nepočítejte, že se to naučí za jediný den. Buďte trpěliví a dejte psovi čas, aby správně pochopil, co po něm chcete a nácvik hledaného pachového vzorku trénujte postupně. Na cvičení si vyhraďte čas a postup několikrát opakujte. V době, kdy pes už zkušeně pozná daný pach, položte před něj na zem několik papírových kapesníků, z nichž jeden bude označený, ostatní budou čisté. Čím víc kapesníků, tím bude úkol složitější. Když označí správný kapesník, hlasitě ho pochvalte a odměňte. Nerozpakujte se projevovat nadšení, vaše radostné projevy psa víc motivují do dalšího cvičení. Příště psa seznamte s jinou vůní a celý postup od začátku opakujte. Nácvik však bude probíhat rychleji, protože váš čtyřnohý přítel už bude vědět, co po něm chcete...

 

Zdroj: Pes výcvik hrou a sportem, Kristen Wolf, nakladatelství Vašut, 2010