13.01.10 Pomůcky

Hračky pro psy - přehled

 

Psi patří mezi velmi hravá zvířata a dostatek fyzických a psychických podnětů je pro jejich celkovou pohodu nezbytný. Ať už máme doma malé štěně nebo psího seniora, jistě má svou oblíbenou hračku, na kterou nedá dopustit. Stejně tak jako lidé i psi se však liší ve svých preferencích. Co jednoho potěší a zabaví na celé hodiny, druhého nechává chladným. Jeden psík může ze všeho nejvíc milovat obyčejný tenisový míček, u druhého hraje prim pískací hračka z měkkého plastu a třetí má u sebe stále plyšovou hračku.

 

Je zřejmé, že malému štěněti obstaréme větší množsví hraček, aby mělo možnost volby, čím se zabaví. Při výběru hraček pro dospělého psa bychom se měli řídit zkušenostmi a intuicí. Svého psa známe a jistě dokážeme odhadnout, co jej nejvíc potěší. S některými hračkami si pes dokáže hrát sám, ale našeho čtyřnohého přítele nejvíc potěšíme, hrajeme-li si s ním společně. Společné hry utužují vzájemný vztah a poskytují psovi velmi důležitou psychickou zábavu, protože „spokojený pes = pes který se nenudí!“

 

Na trhu nalezneme nepřeberné množství psích hraček od různých výrobců (Trixie, The Company of Animals, Flamingo, Rogz for Dogz, Tenesco, Hagen, Chuckit!, The Kyjen Company, Muscat aj.) Máme proto mnoho možností, jak potěšit svého psího mazlíčka. Pojďme si ale představit jednotlivé typy hraček.

 

 

Hračky plyšové

 

Plyšové hračky se prodávají ve velkém množství velikostí, tvarů a podob. Některé mohou vydávat i zvuky (pískací, řehtací). Pejsky potěší a páníčky pobaví například plyšová žirafa či lama, která vydává různé zvuky (tělo „prdí“, dvě nohy pískají, další dvě řehtají). Odlišnost zvuků není samoúčelná, nýbrž psa podněcuje ke hře.

 

Někteří plyšoví psi v sobě nemají běžné "pískátko", ale umí štěkat. Toto štěkání je velmi tiché, a proto majitele tolik neruší, citlivý psí sluch jej však dobře vnímá. Pejsky aportéry potěší plyšové hračky podlouhlého (aportovacího) tvaru. Efektní může být i plyšová kost s míčkem.

 

Při výběru plyšové hračky bychom měli dbát především na bezpečnost. Plyšové hračky určené pro děti mají často oči z umělé hmoty, které mohou být pro psa nebezpečné. Vyčnívající tvrdé části jsou velmi často ve středu psího zájmu a hrozí riziko, že je pes spolkne.  Někteří psi nemají tendence hračky trhat, těm dobře poslouží i starší plyšáci po dětech. Plyšové hračky speciálně určené pro psy jsou dražší. Měly by být vyrobeny z kvalitního, odolného a zdravotně nezávadného materiálu. Měly by mít také pevné šití, díky kterému mají i  delší životnost.

 

Tip pro pejsky ničitele:

 

Miluje váš pejsek plyšové hračky, ale žádná mu dlouho nevydrží? Je jeho největší zábavou „cupování“ plyšáků? Kupovat takovému psovi každý týden speciální plyšové psí hračky by bylo jistě velmi nákladné. Dobře proto poslouží i starší dětské hračky, které před použitím vypereme a odstraníme nebezpečné části z tvrdého plastu. Nakoupit levně starší hračky můžete například v lidském second handu.

 

S nápaditým řešením psích plyšových hraček přišel výrobce The Kyjen Company v sérii Egg Babies. Plyšové hračky obsahují tři měkká pískací vajíčka, která jsou schovaná v kapsičce uvnitř hračky. Pes vytahuje tyto vajíčka elastickým otvorem, aniž by hračku zničil. Vajíčka se pak dají jednoduše strčit nazpátek a hra může pokračovat. Stejný výrobce uvedl na trh krásné plyšové puzzle pro psy, které se zalíbí nejen psovi, ale i páníčkovi.

 

 

Hračky přetahovací

 

Přetahovací hračky vyrobené z bavlny se prodávají v různých tvarech a formách (uzel, kruh s rukojetí, přetahovadlo s míčkem, osma aj.) Většina psů přetahování miluje a bude s vámi o uzel zarputile zápasit. Nápadité provedení má přetahovcí hračka „pneumatika na laně“, která je vhodná pro středně velké psy. Většina psů také miluje vrhací míček s přetahovací šňůrou, díky níž jsou vaše společné hry zábavnější. Míček se šnůřou má i další výhodu, protože je pro psa bezpečnější než obyčejný míč. Riziko nechtěného spolknutí při chytání míče ze vzduchu se díky šňůrce výrazně snižuje.

 

Pozor bychom si měli dát při přetahování mezi dvěma psy. Tyto hry by měly probíhat pouze pod dozorem. Někteří psi berou přetahování pouze jako hru, ale u některých může nevinné přetahování přejít v šarvátku, když se jeden ze psů nebude chtít vzdát.

 

Tip pro přetahovací maniaky

 

Máte-li zahradu s bytelným plotem, můžete na něj psovi pověsit lano s velkým uzlem. Lano pověste přibližne do výšky hlavy psa. Váš čtyřnohý miláček se pak bude neúnavně přetahovat se silným soupeřem – plotem!

 

 

Hračky plastové

 

Taktéž plastové hračky se prodávají v různých podobách – vynilové hračky, latexové hračky, hračky z tvrdé gumy.

 

Většina měkkých plastových hraček píská, což psy velmi baví a podněcuje je to ke kousání. Měkký plast však většinou neodolá náporu ostrých zubů a z pískacích hraček se stávají hračky nepískací. Vynilové hračky bychom neměli nechávat psům na hraní bez dozoru, protože hrozí velká pravděpodobnost rozkousání a pozření malých plastových kousků, které představují zdravotní riziko! Potenciální riziko představují i ftaláty, jejichž množství v hračkách pro psy není monitorováno (Více se dozvíte v článku Jedovaté hračky pro psy)

 

Latexové hračky mají většinou větší životnost než hračky vynilové (latex je odolnější vůči psím zubům). Ovšem nelze říci s určitostí, že pes latexovou hračku nerozkouše, protože někteří psi nejsou spokojeni, dokud není hračka na kousky. Latexové hračky se většinou vyrábí ve vtipném designu (slepice v plavkách, saxofon, dlouháni, chrochtající prasátko aj).

 

Hračky z tvrdé gumy jsou k psím zubům mnohem odolnější (kost, činka, míč s bodlinkami aj).

 

Tip na hračku za pár korun

 

Kokosový ořech. Tato přírodní hračka za pár korun vašeho psa zabaví a rozkousnout ji bude tvrdý oříšek... Ovšem pozor, starší kokosové ořechy vysychají a mají tendenci praskat.

 

Puk na hokej – hokejový puk pes jen tak snadno nerozkouše a stojí pár korun. Otázkou však zůstává, zda je hokejvý puk zdravotně nezávadný. Testy na obsah potenciálně nebezpečných látek se jistě neprováděly...

 

 

Dentální hračky

 

Dentální hračky jsou funkční hračky, které během hraní intenzivně čistí zuby a masírují dásně. Používají se jako vhodný doplňek prevence zubních problémů, formou hry se podporuje dentální hygiena. Hračky se prodávají v různých tvarech (kost, míček, rugby míček, válec, kroužek). Speciální drážky čistí zuby a mezizubní prostory a masírují dásně. Mátová příchuť navíc osvěžuje dech psa. Na trhu jsou k dostání i dentální hračky, které jsou ovinuty pamlskem (měkká hovězí kůže), hračka se pak stává pro psa atraktivnější.

 

 

Není teniskák jako tenisák

 

Většina psů nepohrdne klasickým tenisovým míčkem. Tenisák slouží nejen jako hračka, ale i jako výborný pomocník při výcviku. Jeho nespornou výhodou oproti klasickému míčku je plovoucí schopnost, proto se hodí pro aportovací trénink jak na souši, tak ve vodě. Obyčejné levné tenisové míčky z hypermarketů většinou nejsou na tenis příliš vhodné, protože jejich „skákací schopnost“ je silně omezená. Pejskovi však menší skákavost nemusí příliš vadit, zvlášť pokud míčky pravidelně ztrácí. Výhodou je nízká cena. Chceme-li však svému psovi poskytnout větší kvalitu, můžeme mu pořídit sadu tenisových míčků renomovaných „lidských“ zanček (Wilson, Dunlop, Prince, Tretorn aj.). Neznačkové tenisové míčky určené pro psy (prodávají se většinou v dvoubarevném provedení s obrázky tlapiček) nedoporučuji. Nejenže neskáčou, ale pes je většinou během chvilky rozkouše. Špičkou mezi tenisovými hračkami pro psy je značka AIR.KONG SQUEAKER. Tyto hračky se vyrábějí jak v podobě klasického tenisáku, tak i v jiných tvarech (kroužek, rugby míč aj). Kvalitní kaučuková směs spolu s navulkanizovaným plstnatým povrchem propůjčuje těmto hračkám zvýšenou životnost. Uvnitř  hraček jsou zabudována pískátka, která zvyšují motivaci psa ke hře. Jsou výborným pomocníkem nejen při hře ale i při výcviku poslušnosti, protože někteří psi reagují lépe na oblíbenou hračku než na pamlsek.

 

Tip pro milovníky tenisáků

 

Pokud váš pes miluje aportování míčků a „bez tenisáku nedá ani ránu“, pak je vysloveně nezbytné pořídit si házečku (vrhač tenisáků). Princip je jednoduchý: Tenisák nasadíme do koncového držáku a po výhozu se míček odstředivou silou uvolní a letí. Házení míčků pomocí házečky je mnohem efektivnější než při klasickém hodu rukou, protože míček doletí až do čtyřikrát větší vzdálenosti. Pejsek aportér se pak lépe proběhne. Další výhody házečky ocení především páníčci: Házečka funguje jako prodloužená ruka, a proto se pro míček nemusíme tolik ohýbat a sahat na uslintaný míček.

 

 

Hračky do vody

 

Hrát si s pejsekm můžete nejen na souši, ale i ve vodě. Plavání je pro psy přirozenou aktivitou, ale ne každý pejsek vodu miluje. Existují psi, kteří se vodě vyhýbají, jiní se jdou jen ochladit, ale plavat v hloubce se neodvažují. Poslední skupinou jsou „vodomilové“, kteří vodu zbožňují a koupou se za každého počasí (retrívři). Plavání je výborná fyzická aktivita, která nejenže zvyšuje kondici, procvičuje a uvolňuje svaly, ale je i šetrná ke kloubům. Koupání ve vodě je rovněž výborným doplňkem zejména při letních procházkách, kdy se pejsek potřebuje ochladit a vykoupání tak funguje jako prevence přehřátí. Psa, který se koupe poprvé, nikdy k plavání nenutíme násilím. Většina psů plavání a vodní hrátky miluje. Jako motivaci pro vstup do vody skvěle poslouží různé hračky. Hračku hodíme do vody přibližně dva metry od místa, kde ještě pes může stát a povzbuzujeme ho, aby za hračkou doplaval. Sami můžeme začít plavat a pejska stále povzbuzujeme. Postupně vzdálenost prodlužujeme. K tomuto účelu se hodí zejména plovoucí a neoprenové hračky, ale dobře poslouží i tenisový míček. Mezi plovoucí hračky řadíme například plovoucí kruh, plovoucí vrhací míč na šňůrce aj.

 

Tip – závody ve vodě

S pejsky, které můžeme označit za pokročilé a vytrvalé plavce, můžeme ve vodě závodit v plavání. Můj pes tyto „závody“ o míček miluje. Princip je jednoduchý – jeden člověk hodí pomocí házečky do vody míček (snaží se dohodit co nejdál), po dopadu míčku se pes vypustí a probíhá závod. Jelikož můj pes je mnohem lepší a rychlejší plavec, fungují tyto závody na principu náskoku. Jeden člověk hází míček a vypouští psa a druhý už je připravený ve vodě s určitým náskokem. (Pokud bych totiž neměla náskok, neměla bych šanci. A jedná se přece o závody.. ) Pes, když vidí jednoho ze svých páníčků před sebou, víc se snaží a má mnohem větší motivaci doplavat k míčku co nejrychleji. Většinou u toho radostí a vzrušením ze hry vyštěkává. Odměnou je jeho milovaný míček.

 

 

Hračky svítící

 

V zimě, kdy se brzy stmívá, jistě oceníme svítící hračky. Klasické míčky se v tomto období při procházkách často ztrácí, svítící míček ale stačí nasvítit baterkou a budeme mít hned přehled, kde se nachází. Vybrat si můžeme například flourescenční pískací míček nebo činku Trixie, obě hračky jsou vyrobeny z vynilu.

 

Tip na hru

 

Při procházkách můžeme hrát se psem na schovávanou. V nepozorovaném okamžiku se psovi schováme a čekáme, až nás najde. Napovědět mu můžeme zvoláním jména nebo písknutím. Psy tyto hry většinou moc baví. Výhodou je i důsledek této hry - pejsek si nás při procházkách bude více všímat a bude dávat větší pozor, abychom se mu neztratili. Pokud hrajeme na schovávanou v noci, je dobré nasadit psovi svítící obojek nebo blikačku, abychom měli vždy přehled, kde se pes nachází. Svítící obojek nebo reflexní vesta přispívají i k většímu bezpečí před koly projíždějících aut.

 

 

Motivační hračky

 

Nedostatek podnětů je nejčastější příčinou destruktivního chování. Pes, který nemá dostatečné psychické a fyzické vyžití, může v době naší nepřítomnosti ničit věci a vybavení domácnosti. Proto je vhodné pořídit psovi nějakou motivační hračku, která ho zabaví. Mezi motivační hračky řadíme například míček na pamlsky. Do otvoru v míčku vložíme několik pamlsků, které pak pejskovi při hře vypadávají. Pro pomalejší a nepravidelné vypadávání má míček uvnitř přepážky, které brzdí jejich uvolňování. Další zábavnou hračkou jsou ruzné žvýkací činky a kotouče z odolných materiálů, které se plní pamlsky, které se pes snaží dostat ven. Během hry pamlsky vypadávají a inspirují psa k dalšímu snažení.


 

Hračka, která opavdu vydrží

 

Mezi téměř nerozkousatelné hračky patří legendární kaučukové hračky KONG. Jsou sice dražší než podobné hračky z tvrdého plastu, ale opravdu vydrží. Hračky se dají koupit v různých tvarech (míček, hvězdice, dentální KONG, létající talíř). Nejznámější je však KONG ve tvrau granátu, který má otvor, který lze plnit speciálními krémy (játrový, kuřecí aj.), které bude váš pejsek s radostí mlasat a tím se v něm probudí větší zájem o hračku a  KONG ho zabaví na delší dobu. Dovnitř hračky můžete dát i jiné pamlsky nebo granule, nemusíte kupovat jen speciální krémy. Tvar granátu zabezpečuje, že se hračka odrazí na nepředvídatelné místo, což zaručuje psovi zábavu, i když si bude hrát sám. Zároveň u psů KONG vyvolává přirozené lovecké pudy hračku chytit. Pro psa je to velká zábava a stále bude zvědavý, co v KONGu najde dobrého. Hračky KONG se řadí mezi interaktivní motivační hračky, které psa zabaví a zajistí, že se nebude v době naší nepřítomnosti nudit. Černý KONG extreme je určen pro opravdové psy ničitele, kteří mají obrovskou sílu stisku. Černý KONG je totiž ještě tvrdší než klasický červený KONG a je označován za nejodolnější pružnou hračku pro psy na světě. Oby typy KONGů se vyrábí ze superelastického, čistě přírodního kaučuku. Jsou vhodné pro házecí hry a kousací a mlsací zábavu aktivních dospělých psů.

 

 

Deskové hry pro rozvoj myšlení

 

Novinkou mezi psími hračkami jsou různé druhy pokročilých motivačních her, které rozvíjí myšlení a šikovnost psa. Jedná se o různé typy deskových her, jako jsou například psí šachy, kdy se pes učí přemýšlet během hry. Inteligenční hračky jsou vyvinuty jak pro společnou hru psa a jeho majitele, tak pro samostatnou psí zábavu. Pes je během hry motivován pamlsky. Hra podporuje duševní schopnosti psa a učí psa během hry, jak překonat určité překážky. Tyto hry nejsou zatím moc obvyklé, ale určitě si s nimi užijete velkou zábavu vy i váš pes.


 

Hračky pro sport a výcvik


 

Pokud jste příznivci agility, můžete si pro domácí tréninky pořídit některé překážky jako například kruh, skokovou překážku nebo slalomové tyče. Pro milovníky dogfrisbee je zase nezbytností létající talíř. Pro tréninky aportu poslouží dřevěná činka, pešek nebo aport Preydummy .


 

 

Další tipy

 

Máte-li zahradu, můžete psovi na strom pověsit duši z velkého kola nebo pneumatiku, aby se mohl houpat.

 

Při odchodu z domova můžete psovi schovat zalepenou papírovou krabici, ve které budou jeho oblíbené dobroty. Po příchodu však počítejte s kousky papíru po celém bytě/zahradě.

 

Psa v době vaší nepřítomnosti spolehlivě zabaví syrová hovězí morková kost. Ale pozor, někteří psi mají tendenci si kosti zahrabávat.

 

Foto: Marta Brožová, Mendlovi, Milena Štepánková, redakce