24.07.07 Plemena

Irský setr

Historie:

Plemeno bylo vyšlechtěno v Irsku. Jedním z hlavních předků je původní červeno-bílý setr. K tomuto plemeni byly přikřižovány další rasy jako například: irský vodní španěl, velššpringr španěl, chrt a snad i bretaňský ohař. Přikřížením všech těchto ras došlo k eliminaci bílé srsti a vzniklo plemeno, které dnes známe pod názvem irský setr. Irský setr byl uznáno již roku 1820. Dnes se těší velké oblibě jak mezi lovci tak i mezi náruživými vystavovateli a skvěle se osvědčil i jako pes rodinný.

 
Povaha a využití:

Je to veselé sportovní přátelské plemeno a to ho předurčuje k roli domácího mazlíčka. Je to náruživý lovec se schopností vystavování zvěře a vynikajícím nosem a proto je oblíben i mezi lovci a myslivci. Při práci je využívám k lovu pernaté i srstnaté zvěře i k vodním pracem. Je to jedno z nejelegantnějších plemen s dlouhým prostorným chodem a lesklou dlouhou srstí, které má své skalní příznivce snad ve všech zemích světa.

 
Vzhled:

Je to vysoký ohař kvadratického rámce, který má cca 61 – 66 cm v kohoutku. Jeho dlouhá lesklá srst má barvu zlatě kaštanovou. Někdy se mohou objevit bílé znaky na hrudi, krku, tlapkách nebo bílá hvězda na čele. Srst je velmi hladká a jemná. Na ocase je srst delší než na ostatních částech těla a tvoří zde tzv. vlajku. Oči jsou ořechové nebo tmavě hnědé. Působí velmi elegantně a vznešeně. Prostorný dlouhý chod je pro něj charakteristický.

 
Péče:

O srst je nutné pravidelně a řádně pečovat. Ke kvalitě srsti přispívá i kvalitní krmení – nejlépe granulové, kde jsou všechny složky stravy ve správném poměru. Je dobré mu dopřát dostatek volného pohybu, aby měl kde uplatnit svou energii. Při výcviku i na procházkách je nutné neustále brát v potaz, že je to pes lovecký a musíme brát na zřetel jeho lovecké pudy. Vyžaduje trpělivý citlivý avšak důsledný výcvik a výchovu.

Text: Eva Černohubová

Foto: Chovatelská stanice Red Joker, www.redjoker.unas.cz