26.08.12 Výživa

Je vhodné střídat jednotlivé značky granulí?

Střídání značek je nešvar, který se do výživy zvířat přenáší z výživy lidí. Kvalitní značky průmyslově vyráběných krmiv obsahují ve správných poměrech všechny živiny podporující zdraví psů a koček a není třeba je střídat.

Naopak, u zvířat to vede k nevyváženosti střevní mikroflóry a zažívacím potížím. Na každou novou recepturu, která se dostane do zažívacího traktu, si totiž musí organizmus zvířete zvyknout, bakterie v jeho trávicím systému se musí na dané krmivo nejprve adaptovat. Proto ani sebelepší recepturu nebude zvíře naplno trávit hned první den. Přizpůsobení organizmu na novou recepturu trvá 7 až 10 dní, teprve potom ji začne plně trávit. Pokud tedy pes nebo kočka dostane jeden den granule jedné značky, další den konzervu jiné značky a další den domácí stravu, organizmus se s tím zpravidla nevyrovná a navenek se to projeví průjmem. Jedná se o průjmy tzv. dietetického původu, které nemají nic společného s kvalitou jednotlivých použitých značek, ale s nedodržením fyziologie živého organizmu. Z tohoto důvodu je vhodné vybrat zvířeti optimální recepturu a té se dlouhodobě držet. 

 

Pokud majitel přechází na nové krmivo, měl by na něj přecházet pozvolna. Doporučuje se nejprve přidat do stávající krmné dávky asi 10 % nové receptury a tento podíl postupně zvyšovat tak, aby byl 100% zhruba za 10 až 14 dní. Za dalších 14 dní je pak možné posoudit, jestli nová receptura zvířeti vyhovuje nebo ne. V případě kvalitních receptur jsou u zvířat některé změny rozpoznatelné poměrně brzy, např. pozitivní vliv na srst je viditelný už asi po 2 týdnech.  Jiné změny, např. pozitivní vliv na imunitní systém nebo na zdraví vnitřních orgánů, se naopak projeví až po dlouhodobém krmení, tedy po 6 a více měsících.

 

MVDr. Leoš Železný