27.03.18 Život se psem

Je vhodnější pořídit si psa během prázdnin?

Mnoho lidí má pocit, že letní prázdniny jsou ideálním obdobím, kdy si pořídit štěně. Děti jsou doma, takže se psem stále někdo bude a on si na soužití s rodinou lépe zvykne. Je to opravdu nejlepší řešení?

Příchod štěněte do rodiny je velkou událostí. Vše se točí okolo pejska a každý se stará, aby se cítil v novém domově dobře. Vždyť je daleko od maminky a sourozenců, tak si zaslouží speciální pozornost, aby se necítil opuštěný... Jenže po prvotním seznámení by se měl pes pomalu připravovat na nový režim a přirozený chod domácnosti. Pokud si zvykne na neustálou přítomnost člověka, bude pak těžce snášet náhle odloučení, které nevyhnutelně nastane na konci prázdnin. Od 12. týdnů věku má štěně mnohem menší schopnost adaptace na nové prostředí, změnu denního režimu apod. Proto se nedoporučuje jezdit se psem na prázdniny hned poté, co si ho pořídíte. Pes by si měl rychle zvyknout na život v prostředí a režimu, který bude následovat – tedy na jeho nový domov. Není proto potřeba brát si dlouhou dovolenou a zůstávat se psem doma několik týdnů, stačí pár dní, aby k vám přilnul. Psa byste měli naopak hned od začátku učit, že bude občas sám. Běžte nejprve na krátký nákup a postupně intervaly odloučení prodlužujte.

Mateřská dovolená

Ještě náročnější na pozdější trénink odloučení bývá pořízení štěněte během mateřské dovolené. Mnoho maminek bývá s dětmi na rodičovské po dobu několika let (se dvěma dětmi s odstupem 3 let je to klidně 6 let v kuse). Když si pes navykne, že je s ženou a dětmi celý den doma, pak nástup maminky zpátky do pracovního procesu je pro psa stresující. Jeho zaběhnutý režim se od základů změní. Pokud nemá k dispozici zahradu, musí vydržet okolo 8 hodin bez venčení, najednou si nemůže hrát celý s dětmi, ale musí čekat, až se rodina vrátí z práce, školky, školy. Proto je vhodné vše dopředu zvážit a zvykat psa už od štěněte na určitý čas o samotě.

Zde najdete pár tipů, jak trénovat odloučení: https://muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/10-kroku-jak-trenovat-odlouceni-1743.html

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

Foto: pixabay.com