30.04.12 Aktuality

Kauza Třtěnice – desítky psů v otřesných podmínkách

Možná jste si všimli, že v nabídce pejsků k adopci z občanského sdružení Toulavé tlapky je i několik jedinců z „kauzy Třtěnice“. O co se vlastně jedná?

 

Toulavé tlapky odpovídají:

Obrátil se na nás pán s prosebným telefonátem, že má několik desítek psů a potřebuje je dát pryč. Během hodinového telefonátu nebylo lehké udržet emoce na uzdě. Dotyčný pán z obce Třtěnice kousek u Jičína rozmnožil ve svém domě asi 50-60 psů (různých menších a středních kříženců).

 

Udělal to zcela úmyslně, nechal je volně množit mezi sebou, štěňat se nezbavoval, nerozdával je, ale všechny si je ponechal a nyní se tam množí geometrickou řadou. Vůbec nechápeme, proč to dělá. Tvrdí, že pejsky miluje, že jsou to jeho mazlíčci a že chce, aby jeho „rod“ pokračoval. Sousedé si však začali stěžovat na štěkot a špatnou péči a poslali oznámení na veterinární správu. Ta provedla kontrolu, při které zjistila zanedbání péče - psi jsou omezováni prostorem, výživou, někteří jsou nemocní. Majitel jednoduše není schopen zajistit odpovídající péči.

 

Počet psů stále vzrůstá, několik fen kojí, další jsou březí a některé chce pán nechat znovu připustit! Kastraci neodmítá, ale neřeší to. Má prý 5 vykastrovaných fen, což je z celého počtu žalostně málo. Psi se mezi sebou perou a dokonce i zabíjejí! Pán říkal, že vždy roztrhají štěňata a regulují si tak počet jedinců ve smečce.

S množitelem nebyla zrovna lehká domluva. Prvně jsme chtěli jet na místo, nafotit pejsky a domluvit se na postupném odběru, to ale odmítl. Nechtěl, aby sousedé pozorovali, co se děje. Takže jsme se domluvili, že naloží do auta tolik psů, co pobere, a doveze nám je do vedlejší obce. Přijel sice dodávkou, ale dovezl jenom 7 psů, protože je údajně nemohl pochytat. Není se čemu divit… Předal nám naprosto vystresované, asociální, plaché psy, které jsme z auta dostávali jen velmi těžko. Všichni jsou hubení, zablešení, začervení a nekastrovaní. Očkování měli pouze dva na vzteklinu a to ještě nevíme, kteří to jsou (očkovací průkazy jsme dostali bez vyplněné stránky popisu psa). Přivezl s sebou i svojí společnici - nejmilejší fenku, kterou vozí všude. Chtělo se mi při pohledu na ní brečet, byla to malá kříženka, naprosto vyhublá, řídká srst byla zřejmě prolezlá plísní, evidentní byla i alergie na blechy nebo demodex. Záda měla rozdrbané do krve, plné hnisu a to mi ještě pan „chovatel“ řekl, že se těší až bude mít další štěňátka! Vynadala jsem mu, že přece na tak nemocné feně nemůže množit štěňata! Absolutně to nechápal, ale když jsem mu vysvětlila, co jí všechno je, pomalu se hroutil a pořád opakoval, že musí k veterináři. Vylíčila jsem mu, co má dostat za léky a dietu, jenže on jí prý žádnou dietu dávat nebude. Fenka je úplně vyčerpaná, její stav je dle mého názoru na odebrání veterinární správou, ale majitel se jí odmítá vzdát. Smutný osud... S pánem jednáme slušně a opatrně, aby nám předal postupně co možná nejvíc psů.

 

Pokusíme se na něho zatlačit, aby všechny psy, co si chce ponechat, nechal vykastrovat. Pokud by se domluva nezdařila, kontaktujeme posléze sami veterinární správu a další sdružení. Na pána se musí tlačit, aby přestal s nesmyslným množením plachých voříšků.

I sedm pejsků je pro nás v současné době značná zátěž, když spočítáme, kolik bude stát jejich ošetření. Akutně pro ně hledáme nové domovy, aby si začali zvykat na nové majitele a rychle se socializovali.

 

Velmi bychom ocenili vaši pomoc! Odčervovací přípravky, odblešovací pipety, krmivo - malé granulky, konzervy. Postupně se pokusíme získat další pejsky, ale potřebujeme pomoc se sdílením, abychom psům našli nové domovy a měli místo na další. Za každého udaného pejska k nám může jeden další z šílených třtěnických podmínek. Pejsky budeme předávat čipované, odčervené, odblešené a hlavně po kastraci! Je nám opravdu do pláče z toho, jak někdo může dělat takovou hloupost! Kolik je ještě takových míst?!


NÁKLADY NA VETERINÁRNÍ PÉČI:

1 pejsek cca:
Vakcinace - 500 Kč
Odčervení - 80 Kč
Spot-on na blechy - 300 Kč
Kastrace feny do 10 kg - 1400 Kč
+ krmení,nafta, telefon a další režije

Pro 7 pejsků tedy nyní potřebujeme cca 15 960 Kč pouze na veterinární péči.

účet Toulavých tlapek: 216955754/0300 "trtenice"

Moc prosíme i o krmení!

Všem hodným lidem, kterým není osud psů lhostejný, děkujeme!

Více na http://www.toulavetlapky.cz/kauzy/kauza-trtenice-dalsi-desitky-psu