12.10.14 Plemena

Kdo je moskevský strážní pes?

Přemýšlíte, že si pořídíte moskeváka? Zkuste si přečíst pár postřehů o jeho povaze a chování.

Jedná se o mladé plemeno vyšlechtěné po druhé světové válce v Sovětském svazu. Po bernardýnovi zdědil krásný a líbivý exteriér a obrovskou lásku k pánovi a jeho rodině (zejména k dětem se tito obříci chovají s neuvěřitelnou něhou a opatrností) a díky kavkazskému pasteveckému psu jeho charakter doplňuje zároveň i velmi vyvinutý obraný reflex, ostrost a razantnost v případě nutného zásahu.

K domu se zahradou

Je ideálním hlídačem a zejména přítelem k rodinnému domu. Rozhodně není vhodný do bytu. Nemožnost volného pohybu alespoň několik hodin denně dělá z moskeváka neduživého jedince s nedobře vyvinutou svalovou soustavou. Zato u domu se zahradou vám bude věrným ochráncem a kamarádem. Jeho srst s velmi hustou podsadou mu dává možnost komfortně strávit i mrazivé noci venku, jen musí mít místo, kde se v případě potřeby schová. V našem případě mají psi v kotcích boudu vystlanou slámou, kde se mohou v případě promoknutí vytřít do sucha. Sláma na rozdíl od hadrových výstelek dobře a rychle vysychá, a tak pes neleží na mokré nebo plesnivějící podlážce.

Žádný kotec

Moskeváka není možné „uvěznit“ v kotci. Je to společenský pes, který se živě zajímá o dění rodiny, provoz za plotem, sousedovic kočky, co jste zrovna přivezli z nákupu, a proč proboha v té tašce chybí piškoty nebo rohlíček :-) V kotci by měl moskevák v ideálním případě strávit jen nejnutnější dobu, třeba když k vám přijdou návštěvy nebo po krmení. Kromě potřebného času stráveného kontrolou svého teritoria na zahradě, jsou pak nutné i procházky a to vždy na vodítku. Pro majitele je nutné si uvědomit, že tento pes aktivně vyhodnocuje nebezpečí a zasahuje ihned, jakmile má pocit, že jeho milovaného pána cokoli a kdokoli ohrožuje. Může to být člověk páchnoucí alkoholem, halasně pokřikující či mohutně gestikulující soused atd.

Hlídání má vrozené

Moskevský strážní pes začíná hlídat asi v půl roce, ale je to samozřejmě individuální, někteří hlídají sami až v 9 či 10 měsících, jiní začnou ve 4 měsících. Hlídání není nutné učit, protože obranný reflex mají vrozený. Pokud se hlídací reflex sám od sebe neukáže, je dobré nejpozději v 8 měsících navštívit zkušeného figuranta a pejska malinko rozdráždit. Tato fáze, někdy nazývaná „probouzení“, je většinou velmi rychlá. Jakmile pes zjistí, co se od něj očekává, radostně se v hlídání zdokonaluje. Jediné, co musí zvládnout, je základní poslušnost (k noze, sedni, ukaž zuby, nech se pročesat, nesežer pana doktora, když tě očkuje atd.) a tu se velmi dobře naučí doma od svého pána. Moskevák se totiž učí rád a rychle, a pokud mu dáte najevo svou radost z porozumění povelu, bude nejšťastnějším psem pod sluncem, protože vás potěšil. Tuto radost je dobré si občas pojistit výše zmíněným rohlíčkem, piškotem, kostičkou. To víte, korupce kvete všude :-)

Výchova

Není možné pokoušet se tohoto psa vychovávat silou, metodou „cukr a bič“. U moskeváků používejte jen ten cukr. Pes nepochopí, jaké strašné zrady se dopustil, že ho jeho milovaný pán trestá. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejvíce psi porozuměli tomu, že něco provedli, při pouhém zvýšeném hlasu.

Pes, nebo fena?

Přemýšlíte jestli spíše fenu, nebo psa? V jejich chování i vzhledu je samozřejmě rozdíl. Mohutnější a vyšší psi jsou většinou klidnější (snad proto, že jsou si vědomi své velikosti a síly). Pozemek hlídají úspornějším způsobem než fenky. Fena obíhá své panství a je vždy ve střehu, kdežto pes si vybere místo odkud má dobrý přehled a tam „sebou plácne“. Působí tak až líným dojmem, ale šokuje vás raketovou rychlostí, se kterou se umí vymrštit ze svého místa a běžet k plotu zjednat pořádek. Při rozhodování o pohlaví byste si měli položit zásadní otázku: „Jsem schopen zvládnout psa, který může vážit až 85 kg, nebo raději zvolím fenku, jejíž váha se většinou pohybuje okolo 50-60 kg?“

Vše pečlivě zvažte

Než však uděláte to poslední rozhodnutí a rodinná rada rozhodne, že toto je to pravé plemeno pro vás, prosím navštivte chovatelské stanice. A pokud můžete, raději hned několik. Uděláte si obrázek o chovu i o plemeni. Následně, když si budete opravdu jisti , štěně si pořiďte. Vždyť jde o deset i více let, které máte společně v radosti strávit. S moskevským strážním psem bude váš život o hodně bohatší a pestřejší. A hlavně - spánek pod jeho dozorem o hodně klidnější!

Text a foto: Marie Rudolfová, CHS z Linie Romanovců, www.romanovci.cz