11.09.18 Aktuality

Kdy pes přeskočí svého pána

V Centrálním parku na Lužinách proběhl 3. ročník Psího dne s Prahou 13. Tato již tradiční akce byla směsicí skvělé zábavy, pomoci, novinek a vzdělání. Návštěvníci mohli vidět oblíbené soutěže - psí dostih i závod ve skoku do výšky, ve kterém se i letos povedl zapsat rekord. Útulky a organizace zde nabízely psy k adopci a v celém parku se odehrával po celý den bohatý program.

Velký zájem vyvolala módní přehlídka Rebel Dog za účasti VIP osobnosti, které přišli svou přítomností akci podpořit. S pejsky se na pomyslném molu prošli: Kateřina Brožová, Miroslav Etzler, Romana Jáklová, Michaela Kuklová, Elis, Jan Kříž, Peter Pecha, Aneta Vignerová. Někteří z nich na přehlídce nevedli své pejsky, ale vybrali si útulkové.

Kateřina Brožová psům rozumí

Podpořit útulky přišla milovnice zvířat Kateřina Brožová. Pejskové ji provázejí životem dlouhá léta. „Teď mám devítiletého jezevčíka Maxe a čtyřletého ridgebacka Jordi. Já psům i rozumím, máme takovou svou vlastní řeč a jsme na sebe napojení, bez nich si život nedovedu představit, jsou to neoddanější bytosti, jaké si mohu představit,“ sdělila přímo na přehlídce psích oblečků a doplňků Kateřina. Zeptali jsme se jí, jaký má recept na pomoc psům v útulcích: „Asi bych začala zákonem na ochranu zvířat a pak bych pokračovala výchovou budoucích majitelů. Zpřísnila bych tresty za týrání zvířat, aby si lidé rozmysleli, jestli si psa pořídit a nepodporovali množírny nebo černé prodeje a apelovala bych na rodiče, aby vysvětlili dětem, ale i sobě, že pes není hračka, ale živá bytost. Měl by to být takový souhrn opatření, aby se předešlo plným útulkům nešťastných psů,“ dodala Kateřina Brožová. A jestli jí vyvádějí nějaké lumpárny a zlobí se na ně? „Pořád něco vyvádějí, není den, aby mě něčím nepřekvapili, ale když pak jezevčík Max na mě provinile podívá a ukáže bělmo, tak je vše odpuštěno.“

Čipování zdarma

Návštěvníci se svými psy si v průběhu celého dne mohli vyzkoušet psí hernu, agility, ochutnat pamlsky, nebo nechat svého pejska zdarma načipovat. „V Praze je čipování povinné, ale každý rok se na této akci přesvědčíme, že mnoho psů čip nemá. Proto je dobře, že lidé zde mohou své psy nechat načipovat zdarma ve stanu kliniky VETCENTRUM,“ sdělil nám Lukáš Duchek, ředitel kliniky.

Miroslav Etzler a jeho grifonci

Psí den s Prahou 13 si nenechal ujít známý herec Miroslav Etzler, kterého okouzlil jeden ze psů k adopci. „Je to těžké nepodlehnout všem těm psím pohledům, které s vámi chtějí odjet domů. My už doma máme dva psy - belgické grifonky Ňunělu a Bubáka a k tomu ještě miminko. Další pejsek by na nás už byl moc. Věřím, že tato akce nějakému pejskovi k domovu pomůže,“ dodal Miroslav Etzler, kterému nejsou osudy psů lhostejné a podpořil nedávno záslužný projekt NEKUPUJ-ADOPTUJ.

Nejvyšší skok

Největší očekávání vyvolávala soutěž ve skoku do výšky. I letos se sešlo 80 psích závodníků, kteří se přišli pokusit překonat rekord z minulého ročníku. Vítězem se s přehledem stal Výmarský ohař HEROIC SHADOW SHEFIS „Shedy“ pokořil hranici 135 centimetrů. Tím překonal vítězný skok z loňského roku o deset centimetrů a nastavil tak laťku hodně vysoko na další ročníky.

Poměřování sil

Díky nádhernému počasí byla opět rekordní návštěvnost. Obrovské ovace vyvolala po skoku do výšky také Staf Bull show pod taktovkou Daniela Zďárského. Ten vtáhl diváky do děje a tak mohli poměřit sílu s pitbulem, který na závěr dokonce utáhl vůz Toyota i s dětmi.

Akce se vydařila

„Psí den je u nás v Praze 13 velmi populární akcí, která každoročně přiláká stovky pejskařů. Majitelé psů mi určitě potvrdí, že naše městská část je pro ně rájem už kvůli rozsáhlé ploše zeleně v Centrálním parku, kde se mohou jejich pejsci pořádně vyběhat,“ dodává pár slov závěrem starosta Městské části Praha 13 David Vodrážka.


 

Foto: Psí den s Prahou 13