18.06.18 Život se psem

Kňučení jako vynucovací prostředek

Vynucuje si váš pes pozornost kňučením? Je to úplně normální chování, takový pozůstatek ze štěněcích dob, kdy se naříkáním dožadoval máminy pozornosti. Pokud však kňučí skoro neustále, může to být dost obtížné. Co s tím?

Hlasité a vytrvalé kňučení svědčí o tom, že je pes stresovaný nebo rozrušený. Možná chce jít na procházku, má hlad a čeká na misku s krmením, nebo chce jen prohnat kočku, kterou vidí za oknem. Důvodů může být mnoho. Psi někdy kňučí i celé hodiny, hlavně v situacích, kdy je trápí obavy, například když jsou sami doma (Více se o strachu ze samoty dočtete zde: https://muj-pes.cz/chovani/strach-ze-samoty-160.html). Psi kňučení používají také jako nástroj upoutání lidské pozornosti při žebrání o potravu. Ať už je důvod ten či onen, pokud se nejedná o kňučení z bolesti, ale pes se jen snaží vynutit si svá přání, měli byste jeho chování usměrnit.

Natrénujte ticho

Pokud nezakročíte a nebudete chování psa korigovat, naopak psovi budete ustupovat a ihned plnit jeho přání, jednoduše se naučí, že kňučením dostane vše, po čem touží. Když chcete kňučení umlčet, neměli byste psa chlácholit, ani ho uklidňovat hlazením a mazlením. Vsaďte na ignoraci. Psovi věnujte pozornost až ve chvíli, kdy kňučet přestane. Tím se naučí, že dostane odměnu, když nekňučí, a ne naopak. Zkuste psa něčím zaměstnat, abyste ho rozptýlili. Když začne kňučet, odveďte ho za dveře, jakmile se uklidní, pusťte ho zpátky a vydejte povel „sedni“ nebo „lehni“. Tím, že se psem procvičíte několik cviků, které ovládá, přestane kňučet, protože pozornost přesune jiným směrem. Můžete ho odměnit pamlskem. Kňučení můžete zastavit také povelem „ticho“. Proneste ho pevným a hlubokým hlasem. Nekřičte na psa, u některých úzkostných psů hněvivé napomenutí ještě zvýší jejich nervozitu. Pokud pes reaguje zklidněním, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Tím se postupně naučí, že uposlechnout příkazu ticho je pro něj výhodnější než kňučení, kterým ničeho nedosáhne.

 

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

maxpixel.net